Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

0
140min
Łatwy

Składniki

-
40 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

55 dag
Mąka
4 dag
Drożdże świeże
220 ml
Śmietana 18%
1 szklanka
Mleko
2 
Jajka
10 dag
Cukier
8 dag
Masło
1 szczypta
Sól
1 słoik
Powidła

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.59 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
97.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

140 min
Krok 1
15 min
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
Krok 2
8 min
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
Krok 3
15 min
W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.
Krok 4
60 min
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5
10 min
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.
Krok 6
7 min
Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.
Krok 7
15 min
Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Krok 8
10 min
Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.
Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 1 z 8

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 2 z 8

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 3 z 8

W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 5 z 8

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 6 z 8

Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 7 z 8

Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 8 z 8

Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.

Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne. Jestem pewna, że kto raz spróbuje je zrobić już nigdy nie sięgnie po inną recepturę.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 1

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
J Joanna
.

Przepyszne,bardzo polecam !

MKS Expert
.
Expert

Super!

Pokaż więcej komentarzy