Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
40 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

550 g
Mąka pszenna pełnoziarnista
40 g
Drożdże
220 g
Kwaśna śmietana
1 szklanka
Mleko
2 
Jajko
100 g
Cukier
80 g
Masło
1 szczypta
Sól
300 g
Powidła śliwkowe

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
2.63 g
Węglowodany
15.37 g
Wartość energetyczna
99.94 kcal
Tłuszcze
3.53 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
2 min
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
Krok 2
3 min
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
Krok 3
15 min
W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.
Krok 4
60 min
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5
10 min
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.
Krok 6
5 min
Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.
Krok 7
15 min
Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Krok 8
10 min
Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.
Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 1 z 8

W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 2 z 8

W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 3 z 8

W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 4 z 8

Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 5 z 8

Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 6 z 8

Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 7 z 8

Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe

Krok 8 z 8

Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe to propozycja słodkiej przekąski do kawy lub sposób na pyszny deser. Nie oprze mu się żaden łakomczuch!

Jak zrobić bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe? Przygotuj 55 dag mąki, 4 dag świeżych drożdży, 220 ml śmietany 18%, szklankę mleka, 2 jaja, 10 dag cukru, 8 dag roztopionego masła, szczyptę soli i słoik powideł.

W letnim mleku rozpuść drożdże i dodaj 2 łyżki cukru. Przykryj folią spożywczą i zostaw do wyrośnięcia, na ok. 10 minut. W małym rondelku rozpuść masło. Ostudź. W tym czasie do dzieży miksera wsyp mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodaj dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszaj przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego – haka. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek dzieży, uformuj z niego kulę. Jeśli trzeba, lekko podsyp mąką. Przykryj folią i zostaw na ok. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy potnij każdy z okręgów na cienkie trójkąty Na każdym ułóż łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta, uformuj zgrabne rogaliki. Każdy rogalik posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp brązowym cukrem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostaw pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut. Piecz 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (z termoobiegiem). Studź na kratce.

Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe gotowe! Wyśmienicie smakują do kawy. Możesz posypać je cukrem pudrem.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika