Bardzo mięciutkie rogaliki drożdżowe
2 godz 20 min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
2.59 g
Węglowodany
15.5 g
Tłuszcze
3.16 g
Wartość energetyczna
97.01 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
140 min
Krok 1
15 min
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy 2 łyżki cukru. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia, na ok 10 minut.
Krok 2
8 min
W małym rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.
Krok 3
15 min
W tym czasie do dzieży miksera wsypujemy mąkę, pozostały cukier, szczyptę soli. Dodajemy dwa jajka, śmietanę, wyrośnięte drożdże i wystudzone masło. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciasta drożdżowego - haka.
Krok 4
60 min
Gdy ciasto zaczyna odchodzić od ścianek dzieży, formujemy z niego kulę. Jeśli trzeba lekko podsypujemy mąką. Przykrywamy folią i zostawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 5
10 min
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy na cienki, okrągły placek. Przy pomocy radełka lub noża do pizzy tniemy każdy z okręgów na cienkie trójkąty.
Krok 6
7 min
Na każdym układamy ok. 1 łyżeczkę nadzienia. Lekko zlepiając końce ciasta formujemy zgrabne rogaliki.
Krok 7
15 min
Każdy smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy brązowym cukrem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na kolejne 15 minut.
Krok 8
10 min
Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp 180 stopni (z termoobiegiem). Studzimy na kratce.
Spośród licznych przepisów na rogaliki drożdżowe jakie wypróbowałam, ten jest zdecydowanie najlepszy. Rogaliki wychodzą delikatne, mega mięciutkie i smaczne. Jestem pewna, że kto raz spróbuje je zrobić już nigdy nie sięgnie po inną recepturę.
Komentarze 1