Ciasto kruche z lekką budyniową pianką i malinami
120min
Łatwy
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
250 g
Masło
2 łyżeczek
Proszek do pieczenia
3 płaskich łyżek
Cukier puder
5
Żółtko
2 opakowań
5
Białko
1 szklanka
Cukier
1 opakowanie
1 trochę
Cukier puder
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
120 min
Krok 1
0 min
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, dodać masło, posiekać nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier i szybko zagnieść. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki zimnej wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić.<br/><br/>Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190oC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
0 min
Kiedy spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, nie przerywając ubijania.<br/>Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny. Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. Piec w temperaturze 190oC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.
Pyszna, lekka pianka budyniowa na spodzie z ciasta kruchego, zwieńczona malinami i kruszonką
Komentarze 0