Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Zgoda na odtwarzanie filmów na tej stronie

Chcemy pokazywać Ci filmy, które mogą Cię zainteresować.

Zezwalaj
Dodaj do CookBook

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

(0)
50 min
Łatwy
Kup składniki
Przyjaciele od kuchni - Jagna Niedzielska | Przepisy WINIARY
Jagna Niedzielska winiary.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
4  kawałków
Czerstwa chałka
1 
Bakłażan
1  opakowanie
WINIARY Pasta z Pomysłem na…Kurczaka z marchewką w sosie curry
trochę
Oliwa
1  pęczek
Świeża bazylia
2  łyżek
Uprażony biały sezam
0.5 
Cytryna (sok z połowy cytryny)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25 g
Wartość energetyczna
192.7 kcal
Tłuszcze
8.1 g
Białko
6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Cześć! Bardzo się cieszę, że śledzicie kolejne odcinki akcji Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie chałki. To wspaniały produkt, który można „zirołejstować” na milion sposobów. (lub: to wspaniały sojusznik w niemarnowaniu). Pewnie każdy próbował chałki z masłem i dżemem, ale idę o zakład, że nie każdy zna ją w wytrawnej odsłonie. A jako, że sezon grillowy jeszcze trwa, dziś pokażę Wam jak świetnie komponuje się z grillowanym bakłażanem. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, dziś go pokochacie!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    30 min
    Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.
  • Krok 2

    5 min
    W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.
  • Krok 3

    5 min
    Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.
  • Krok 4

    5 min
    Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.
  • Krok 5

    5 min
    Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 1 z 5

Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 2 z 5

W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 3 z 5

Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 4 z 5

Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 5 z 5

Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Brunch
  • Curry
  • Dodatek
  • Kuchnia śródziemnomorska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Tapas
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Chałka z pieczenią i pieczarkami

    Chałka z pieczenią i pieczarkami

    43 min Łatwy
  • Chałka drożdżowa

    Chałka drożdżowa

    1 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu