Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

0
50min
Jagna Niedzielska jagnaniedzielska.pl
Jestem kucharką, propagatorką kuchni zero waste, prowadzącą programy kulinarne w TV. Chętnie dzielę się wiedzą o tym, jak bezkompromisowo pysznie gotować, ale tak, żeby nie marnować!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

4  kawałków
Czerstwa chałka
1 
Bakłażan
trochę
Oliwa
1  pęczek
Świeża bazylia
2  łyżek
Uprażony biały sezam
0.5 
Cytryna (sok z połowy cytryny)

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
6.2 g
Węglowodany
25.17 g
Tłuszcze
8.13 g
Wartość energetyczna
194.14 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

50 min
Krok 1
30 min
Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.
Krok 2
5 min
W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.
Krok 3
5 min
Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.
Krok 4
5 min
Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.
Krok 5
5 min
Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.
Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 1 z 5

Bakłażana ze skórką włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (lub połóż na rozgrzany grill). Piecz (lub grilluj) do momentu, aż w środku będzie mięciutki, a skórka na zewnątrz będzie spalona.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 2 z 5

W międzyczasie kromki chałki polej oliwą i podsmaż na patelni (lub ugrilluj) z dwóch stron.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 3 z 5

Bazylię wymieszaj z odrobiną oliwy, sokiem z cytryny i solą.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 4 z 5

Gotowego bakłażana obierz ze skórki. Miąższ drobno posiekaj i wymieszaj z 2 łyżkami pasty curry Winiary.

Chałka z grilla z pieczonym bakłażanem w paście curry

Krok 5 z 5

Chałki wysmaruj pastą z bakłażana, a na wierzch dodaj bazylię z sezamem.

Cześć! Bardzo się cieszę, że śledzicie kolejne odcinki akcji Winiary #pomagamywgotowaniuiniemarnowaniu. Dziś mam dla Was pomysł na wykorzystanie chałki. To wspaniały produkt, który można „zirołejstować” na milion sposobów. (lub: to wspaniały sojusznik w niemarnowaniu). Pewnie każdy próbował chałki z masłem i dżemem, ale idę o zakład, że nie każdy zna ją w wytrawnej odsłonie. A jako, że sezon grillowy jeszcze trwa, dziś pokażę Wam jak świetnie komponuje się z grillowanym bakłażanem. Jeśli do tej pory nie przepadaliście za tym warzywem, dziś go pokochacie!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika