Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Popcorn karmelowy
Dodaj do CookBook

Popcorn karmelowy

(0)
25 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  szklanek
Cukier
0.5  szklanka
Kakao np. Nesquik
1  szklanka
Woda
10  szklanek
Popcorn
trochę
Masło
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
94.7 g
Wartość energetyczna
408 kcal
Tłuszcze
3.1 g
Białko
3 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Popcorn karmelowy to pyszna, słodko-słona przekąska, która idealnie sprawdzi się w czasie wieczornych seansów filmowych czy spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Jej przygotowanie jest proste i szybkie – nie sprawi ono problemów nawet początkującym kucharzom. Wystarczy niecałe pół godziny i tylko kilka składników. Już teraz zobacz, jak zrobić popcorn karmelowy w swoim domu.


Popcorn karmelowy - przekąska, która zniewala smakiem

Domowy popcorn karmelowy zachwyca niezwykłym smakiem i kontrastem między chrupiącymi, słonymi ziarnami kukurydzy, a słodkim syropem karmelowym. W naszym przepisie dla urozmaicenia dodajemy jeszcze słodkie kakao i odrobinę masła, które podkreśla kremowość i sprawia, że syrop dokładnie oblepia każde ziarenko. Dla ułatwienia – wykorzystujemy tu gotowy popcorn, który możesz kupić w sklepie, ale jeśli chcesz, możesz przygotować go samodzielnie. Wystarczy, że uprażysz ziarna kukurydzy i wymieszasz je ze słodkim dodatkiem z tego przepisu. To połączenie słodyczy, słonego smaku i chrupkości czyni tę przekąskę niezwykle wciągającą, aż trudno się od niej oderwać.


Masz chęć przy najbliższej okazji zrobić tę chrupiącą przekąskę dla siebie i swoich bliskich? Zobacz, jak zrobić popcorn karmelowy. Przekonaj się, jakie to proste i smaczne!

Przygotowanie

25 min
  • Krok 1 - Syrop

    15 min
    Na patelni umieść cukier, kakao w proszku i wodę. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop. Sprawdź konsystencję syropu, umieszczając kroplę syropu w szklance zimnej wody, tak aby powstała kulka.
  • Krok 2

    5 min
    Umieść popcorn w pojemniku. Wlej syrop na popcorn, dobrze wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło. Poczekaj, aż całość nieco ostygnie.
  • Krok 3

    5 min
    Natłuszczonymi masłem dłońmi nabieraj porcje jeszcze ciepłego popcornu, formuj kulki i układaj je w pucharkach lub nabijaj na duże patyczki.
Popcorn karmelowy

Krok 1 - Syrop z 3

Na patelni umieść cukier, kakao w proszku i wodę. Doprowadź do wrzenia i podgrzewaj, aż powstanie gęsty syrop. Sprawdź konsystencję syropu, umieszczając kroplę syropu w szklance zimnej wody, tak aby powstała kulka.

Popcorn karmelowy

Krok 2 z 3

Umieść popcorn w pojemniku. Wlej syrop na popcorn, dobrze wymieszaj, aby wszystko dobrze się połączyło. Poczekaj, aż całość nieco ostygnie.

Popcorn karmelowy

Krok 3 z 3

Natłuszczonymi masłem dłońmi nabieraj porcje jeszcze ciepłego popcornu, formuj kulki i układaj je w pucharkach lub nabijaj na duże patyczki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnia europejska
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Brokuł i kalafior w cieście – warzywny popcorn

    Brokuł i kalafior w cieście – warzywny popcorn

    23 min Łatwy
  • Jarzynowy krem z popcornem

    Jarzynowy krem z popcornem

    36 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu