Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Jarzynowy krem z popcornem
Dodaj do CookBook

Jarzynowy krem z popcornem

(0)
36 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest edytakkk
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Winiary Zupa Jarzynowa Nasza Specjalność
800  ml
Woda
2 
Marchewka
trochę
Sól
50  g
Ziarna kukurydzy
1  łyżka
Masło klarowane
2  łyżek
Cukier
2  łyżek
Śmietanka 30%
trochę
Szczypiorek
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.3 g
Wartość energetyczna
194.2 kcal
Tłuszcze
9 g
Białko
3.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Co powiesz na wystrzałową i pyszną wersję tradycyjnej zupy jarzynowej? Na zachętę mamy dla Ciebie przepis na jarzynowy krem z popcornem! Ta zupa ma delikatnie słodkawy posmak dzięki ugotowanej marchewce i… karmelowemu popcornowi! Tak, zupa jarzynowa może świetnie smakować również w takiej wersji! Przekonaj się również, że to danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujesz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY według przepisu na opakowaniu i zrobisz bajecznie prosty popcorn o smaku słodkiego karmelu.

Przygotowanie

36 min
  • Krok 1

    15 min
    Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.
  • Krok 2

    10 min
    W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.
  • Krok 3

    10 min
    Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.
  • Krok 4

    1 min
    Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.
Jarzynowy krem z popcornem

Krok 1 z 4

Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 2 z 4

W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 3 z 4

Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 4 z 4

Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Niski poziom cukru
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Zupa
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu