Jarzynowy krem z popcornem
36min
Łatwy
1
opakowanie
800
ml
Woda
2
Marchewka
trochę
Sól
50
g
Ziarna kukurydzy
1
łyżka
Masło klarowane
2
łyżek
Cukier
2
łyżek
Śmietanka 30%
trochę
Szczypiorek
trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
3.14 g
Węglowodany
19.28 g
Tłuszcze
8.96 g
Wartość energetyczna
194.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
36 min
Krok 1
15 min
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.
Krok 2
10 min
W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.
Krok 3
10 min
Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.
Krok 4
1 min
Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.
Co powiesz na wystrzałową i pyszną wersję tradycyjnej zupy jarzynowej? Na zachętę mamy dla Ciebie przepis na jarzynowy krem z popcornem! Ta zupa ma delikatnie słodkawy posmak dzięki ugotowanej marchewce i… karmelowemu popcornowi! Tak, zupa jarzynowa może świetnie smakować również w takiej wersji! Przekonaj się również, że to danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujesz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY według przepisu na opakowaniu i zrobisz bajecznie prosty popcorn o smaku słodkiego karmelu.
Komentarze 0