Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Jarzynowy krem z popcornem

0
36 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

800 ml
Woda
2 
Marchewka
1 trochę
Sól
50 g
Ziarna kukurydzy
1 łyżka
Masło klarowane
2 łyżek
Cukier
2 łyżek
Śmietanka 30%
1 trochę
Szczypiorek
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.28 g
Białko
3.14 g
Tłuszcze
8.96 g
Wartość energetyczna
194.2 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

36 min
Krok 1
15 min
Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.
Krok 2
10 min
W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.
Krok 3
10 min
Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.
Krok 4
1 min
Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.
Jarzynowy krem z popcornem

Krok 1 z 4

Zawartość opakowania wymieszaj z zimną wodą i zagotuj na średniej mocy palnika. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę marchewki i gotuj, aż będą miękkie. Następnie dodaj łyżkę śmietany i zmiksuj całość na gładki krem.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 2 z 4

W niewielkim garnku rozgrzej masło klarowane. Wsyp kukurydzę i przykryj pokrywką, ale nie do końca – tak, by brzeg garnka pozostał odkryty. Praż na średniej mocy palnika, aż popcorn zacznie strzelać.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 3 z 4

Do osobnego rondelka wsyp cukier i podgrzewaj, aż zacznie się rozpuszczać. Uważaj, żeby się nie przypalił! Kiedy cukier się rozpuści i nabierze lekko złotego koloru, dodaj masło, śmietankę i podgrzewaj na małej mocy palnika, aż składniki dokładnie się wymieszają, tworząc sos. Gdy sos zmniejszy objętość o połowę to znaczy, że karmel jest gotowy. Polej nim przygotowany wcześniej popcorn.

Jarzynowy krem z popcornem

Krok 4 z 4

Zupę podawaj z popcornem, polanym karmelem i szczypiorkiem.

Co powiesz na wystrzałową i pyszną wersję tradycyjnej zupy jarzynowej? Na zachętę mamy dla Ciebie przepis na jarzynowy krem z popcornem! Ta zupa ma delikatnie słodkawy posmak dzięki ugotowanej marchewce i… karmelowemu popcornowi! Tak, zupa jarzynowa może świetnie smakować również w takiej wersji! Przekonaj się również, że to danie jest naprawdę proste w przygotowaniu. Wystarczy, że przygotujesz Zupę jarzynową Nasza Specjalność WINIARY według przepisu na opakowaniu i zrobisz bajecznie prosty popcorn o smaku słodkiego karmelu.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika