Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa jarzynowa wcale nie musi być nudna. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu!
Cała sztuka polega na sprytnym połączeniu bulionu warzywnego WINIARY z cebulą, marchewką, fasolką szparagową, ziemniakami i kalafiorem. Nie żałuj przypraw i ziół. Aromat koperku doskonale będzie korespondował ze śmietaną, a tak proste dodatki jak sól i pieprz podkręcą smak warzyw. Nieco korzennego akcentu doda tej zupie obecność pietruszki.
Zupa jarzynowa ze śmietaną powinna być kremowa i gęsta. Jej zaletą jest fakt, że pozwala wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny, więc z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poza tym stanowi doskonały pomysł na sycący i pożywny obiad. Może okazać się też świetną przystawką i wstępem do drugiego dania.
Poza tym trudno o lepszy sposób na dostarczenie organizmowi całego mnóstwa witamin i minerałów, a jednocześnie stworzenie zdrowego posiłku w mniej niż godzinę. Ten przepis na zupę jarzynową pokochają miłośnicy dań bezmięsnych i osoby dbające o linię. Jej łagodny smak przypadnie do gustu również dzieciom.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
Krok 2
10 min
Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Krok 3
25 min
Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Krok 1
z
3
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
Krok 2
z
3
Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Krok 3
z
3
Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0