Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 trochę
Olej
1 
Cebula
2 
Marchew
100 g
Korzeń pietruszki
2 l
Woda
200 g
Fasolka szparagowa zielona
0.5 główka
Kalafior
500 g
Ziemniaki
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
0.5 szklanka
Śmietana 12%
1 pęczek
Koperek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
143.83 kcal
Węglowodany
22.51 g
Białko
4.98 g
Tłuszcze
4.8 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
Krok 2
10 min
Całość zalej wodą, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Krok 3
25 min
Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 1 z 3

Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 2 z 3

Całość zalej wodą, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 3 z 3

Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.

Zupa jarzynowa wcale nie musi być nudna. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu!

Cała sztuka polega na sprytnym połączeniu bulionu warzywnego WINIARY z cebulą, marchewką, fasolką szparagową, ziemniakami i kalafiorem. Nie żałuj przypraw i ziół. Aromat koperku doskonale będzie korespondował ze śmietaną, a tak proste dodatki jak sól i pieprz podkręcą smak warzyw. Nieco korzennego akcentu doda tej zupie obecność pietruszki.

Zupa jarzynowa ze śmietaną powinna być kremowa i gęsta. Jej zaletą jest fakt, że pozwala wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny, więc z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poza tym stanowi doskonały pomysł na sycący i pożywny obiad. Może okazać się też świetną przystawką i wstępem do drugiego dania.

Poza tym trudno o lepszy sposób na dostarczenie organizmowi całego mnóstwa witamin i minerałów, a jednocześnie stworzenie zdrowego posiłku w mniej niż godzinę. Ten przepis na zupę jarzynową pokochają miłośnicy dań bezmięsnych i osoby dbające o linię. Jej łagodny smak przypadnie do gustu również dzieciom.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika