Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa jarzynowa ze śmietaną
Dodaj do CookBook

Zupa jarzynowa ze śmietaną

(3)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Olej
1 
Cebula
2 
Marchew
100  g
Korzeń pietruszki
2  l
Woda
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
200  g
Fasolka szparagowa zielona
0.5  główka
Kalafior
500  g
Ziemniaki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5  szklanka
Śmietana 12%
1  pęczek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
25.2 g
Wartość energetyczna
153 kcal
Tłuszcze
4.8 g
Białko
4.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa jarzynowa wcale nie musi być nudna. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu! Chcesz dać drugą szansę zupie pełnej kolorowych warzyw? W takim razie zupa jarzynowa ze śmietaną to doskonały pomysł.  

 

W czym tkwi wyjątkowość tej zupy? Cała sztuka polega na sprytnym połączeniu bulionu warzywnego WINIARY z cebulą, marchewką, fasolką szparagową, ziemniakami i kalafiorem. Nie żałuj przypraw i ziół. Aromat koperku doskonale będzie korespondował ze śmietaną, a tak proste dodatki jak sól i pieprz podkręcą smak warzyw. Nieco korzennego akcentu doda tej zupie obecność pietruszki. 

 

Zupa jarzynowa ze śmietaną powinna być kremowa i gęsta. Jej zaletą jest fakt, że pozwala wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny, więc z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poza tym stanowi doskonały pomysł na sycący i pożywny obiad. Może okazać się też świetną przystawką i wstępem do drugiego dania. W okresie jesienno-zimowym zupa jarzynowa ze śmietaną będzie też działać rozgrzewająco.  

 

Poza tym trudno o lepszy sposób na dostarczenie organizmowi całego mnóstwa witamin i minerałów, a jednocześnie stworzenie zdrowego posiłku w mniej niż godzinę. Ten przepis na zupę jarzynową pokochają miłośnicy dań bezmięsnych i osoby dbające o linię. Jej łagodny smak przypadnie do gustu również dzieciom, dla których dania z warzyw nie zawsze będą pierwszym wyborem. 

 

Jeśli jadasz obiady z dwóch dań i szukasz łatwego, a zarazem oryginalnego przepisu, zupa jarzynowa na śmietanie to propozycja godna uwagi! Pamiętaj, że przygotujesz taką potrawę zdecydowanie szybciej niż klasyczny rosół z kury.  

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 1 z 3

Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 2 z 3

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 3 z 3

Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Jarzynówka

Dobry prosty przepis taki jaki mam w głowie od lat bez zbędnych udziwnień. Prosta wystarczająca baza, ja tylko dodaję jeszcze nogi z kurczaka, groszek i brokuł, ale to jak ktoś lubi. Też prosto z delikatnym podkręceniem, ale najważniejsze, że bazuje się na sprawdzonym i prostym przepisie od lat. I o to chodzi by było prosto, szybko, pysznie i kolorowo....
Tomkk (niezweryfikowany) 10/28/2021-04:33 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w błonnik
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Źródło błonnika
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Smażony szczupak

    Smażony szczupak

    1 godz 35 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu i z jajkami

    20 min Łatwy
  • Czorba - Zupa bułgarska

    Czorba - Zupa bułgarska

    1 godz 12 min Łatwy
  • Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    Zupa pho - pyszny i prosty azjatycki rosół wołowy

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu