Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Składniki
6
porcji
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa jarzynowa wcale nie musi być nudna. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu!
Cała sztuka polega na sprytnym połączeniu bulionu warzywnego WINIARY z cebulą, marchewką, fasolką szparagową, ziemniakami i kalafiorem. Nie żałuj przypraw i ziół. Aromat koperku doskonale będzie korespondował ze śmietaną, a tak proste dodatki jak sól i pieprz podkręcą smak warzyw. Nieco korzennego akcentu doda tej zupie obecność pietruszki.
Zupa jarzynowa ze śmietaną powinna być kremowa i gęsta. Jej zaletą jest fakt, że pozwala wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny, więc z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poza tym stanowi doskonały pomysł na sycący i pożywny obiad. Może okazać się też świetną przystawką i wstępem do drugiego dania.
Poza tym trudno o lepszy sposób na dostarczenie organizmowi całego mnóstwa witamin i minerałów, a jednocześnie stworzenie zdrowego posiłku w mniej niż godzinę. Ten przepis na zupę jarzynową pokochają miłośnicy dań bezmięsnych i osoby dbające o linię. Jej łagodny smak przypadnie do gustu również dzieciom.
Przygotowanie
45 min
Krok 1
10 min
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
Krok 2
10 min
Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Krok 3
25 min
Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Krok 1
z
3
Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
Krok 2
z
3
Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
Krok 3
z
3
Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0