Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Zupa jarzynowa ze śmietaną

(2)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
trochę
Olej
1 
Cebula
2 
Marchew
100  g
Korzeń pietruszki
2  l
Woda
1  kostka
Bulion warzywny WINIARY
200  g
Fasolka szparagowa zielona
0.5  główka
Kalafior
500  g
Ziemniaki
trochę
Sól
trochę
Pieprz
0.5  szklanka
Śmietana 12%
1  pęczek
Koperek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
4.24 g
Węglowodany
25.23 g
Tłuszcze
4.8 g
Wartość energetyczna
153 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa jarzynowa wcale nie musi być nudna. Choć wielu dorosłych nie może się do niej przekonać przez uprzedzenia z czasów dzieciństwa, jej nowa wersja z aromatycznymi przyprawami i kremową śmietaną na pewno przełamie lody. Poczciwa, pyszna jarzynówka jest też świetnym sposobem na przemycenie porcji warzyw do codziennego jadłospisu!

Cała sztuka polega na sprytnym połączeniu bulionu warzywnego WINIARY z cebulą, marchewką, fasolką szparagową, ziemniakami i kalafiorem. Nie żałuj przypraw i ziół. Aromat koperku doskonale będzie korespondował ze śmietaną, a tak proste dodatki jak sól i pieprz podkręcą smak warzyw. Nieco korzennego akcentu doda tej zupie obecność pietruszki.

Zupa jarzynowa ze śmietaną powinna być kremowa i gęsta. Jej zaletą jest fakt, że pozwala wykorzystać zarówno świeże, jak i mrożone jarzyny, więc z powodzeniem możesz ją przygotować o każdej porze roku. Poza tym stanowi doskonały pomysł na sycący i pożywny obiad. Może okazać się też świetną przystawką i wstępem do drugiego dania.

Poza tym trudno o lepszy sposób na dostarczenie organizmowi całego mnóstwa witamin i minerałów, a jednocześnie stworzenie zdrowego posiłku w mniej niż godzinę. Ten przepis na zupę jarzynową pokochają miłośnicy dań bezmięsnych i osoby dbające o linię. Jej łagodny smak przypadnie do gustu również dzieciom.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.
  • Krok 2

    10 min
    Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.
  • Krok 3

    25 min
    Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.
Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 1 z 3

Rozgrzej olej w garnku i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Marchew i pietruszkę obierz, pokrój w plasterki (lub kostkę), a następnie dodaj do cebuli i smaż około 3 minut.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 2 z 3

Całość zalej 2 litrami wody, dodaj kostki bulionu warzywnego. Fasolkę pokrój na kawałki o długości około 3-4 cm, a kalafior podziel na małe różyczki. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę.

Zupa jarzynowa ze śmietaną

Krok 3 z 3

Wszystkie warzywa dodaj do zupy i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem zabiel zupę śmietaną i posyp koprem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Jesień
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Na co dzień
  • Obiad
  • Popołudniowa przekąska
  • Przystawka
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Warzywa
  • Weekend
  • Wiosna
  • Ziemniaki
  • Zima
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Cygański garnek

    58 min Łatwy
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Kapuśniak z kiszonej kapusty

    1 godz 5 min Łatwy
  • Zupa warzywna z mięsem

    1 godz 40 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu