Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Najprostszy sposób na niemarnowania pieczywa? Kupuj go tyle, ile potrzebujesz. Jednak łatwiej powiedzieć niż zrobić. Szczególnie kiedy mieszkamy sami albo robimy zakupy na dłużej. Właśnie dlatego zdradzamy słodki sposób na wykorzystanie chleba do ostatniego okruszka.
Z czerstwej chałki można przygotować chlebową zapiekankę z malinami i borówkami. Jest pyszna, sycąca i bardzo prosta w wykonaniu. Do jej zrobienia wykorzystamy budyń waniliowy WINIARY, z dodatkiem napoju owsianego i miodu.
Suchy chleb i chałkę należy pokroić na kawałki i wyłożyć do brytfanki. Całość zalać budyniem i obsypać owocami jagodowymi. Można wykorzystać zamrożone maliny albo inne owoce, które akurat są dostępne. Żadnego układania warstw i kombinowania. Pudding chlebowy to deser zero waste dla leniuszków. Gotową zapiekankę obsyp prażonymi migdałami i posiekaną miętą. Smacznego.
Pudding chlebowy to tylko jeden ze sposobów na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Naprawdę nie ma sensu go wyrzucać, bo wciąż może być apetyczny, wystarczy do niego trochę inaczej podejść: grzanki, zapiekanki, tosty. Wszystkie te dania pysznie chrupią i będą idealne na jesienne dni. Nieśpieszne śniadanie, lekki deser, dla siebie, dla bliskich, dla dobra planety.
Najpierw przygotujcie budyń waniliowy WINIARY zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Jeśli chcesz, żeby zapiekanka była słodka, dodaj do budyniu miód lub cukier.
Do brytfanki wyłożonej papierem pergaminowym wrzućcie pokrojony na kawałki chleb lub chałkę.
Całość zalejcie gotowym budyniem i obsypcie owocami jagodowymi.
Zapiekankę piecz przez około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Gotową zapiekankę obsyp prażonymi migdałami i posiekaną miętą.