Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Azjatyckie przekąski to coś w sam raz dla fanów kuchni świata. Jeśli też lubisz urozmaicać swoje menu takimi propozycjami i chcesz odkrywać nowe smaki, mamy dla Ciebie przepis na sajgonki wegetariańskie. To prawdziwa uczta dla podniebienie – pełna autentycznych smaków i aromatów wprost z Azji.
Wegetariańskie sajgonki – przepis na bogactwo smaków w każdym kęsie
Wybierz się z nami w kulinarną podróż do Azji. Nawet nie musisz pakować walizki, wystarczy tylko wycieczka do sklepu (najlepiej takiego z azjatyckimi produktami) po niezbędne składniki i możemy zaczynać. Przygotowanie naszych wegetariańskich sajgonek jest nieco czasochłonne – głównie ze względu na ilość składników, które trzeba zamarynować, pokroić lub ugotować. Ale ostateczny efekt zdecydowanie jest wart każdej minuty w kuchni. Chrupiąca skórka zrobiona z papieru ryżowego i soczyste nadzienie, wypełnione kolorowymi warzywami, tworzą prawdziwy festiwal smaków.
Tak przygotowane sajgonki wegetariańskie świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, wieczór filmowy lub tematyczny. To małe co nieco nie tylko zachwyca wyglądem, ale przede wszystkim intensywnością smaków i aromatów. Trudno przejść obok nich obojętnie.
Suszone grzyby (uszaki) namocz w ciepłej wodzie przez około 15 minut, następnie dokładnie opłucz je pod zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki. Z grzybów shiitake odetnij podstawę, umyj je i pokrój w cienkie paski. Nie myj i nie mocz zbyt długo grzybów shiitake ani nie dodawaj soli, bo stracą słodycz. Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie do miękkości, następnie pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
Umyj i obierz marchewki i taro. Namocz warzywa w słonej wodzie, aby nie ściemniały. Po namoczeniu odcedź wodę, a następnie posiekaj lub zetrzyj warzywa na drobnej tarce. Aby nadzienie wegetariańskiej sajgonki było wilgotne i miękkie, a nie rozgotowane ani zmiażdżone, po przygotowaniu składników i pokrojeniu ich na małe kawałki, owiń składniki czystym ręcznikiem lub cienką szmatką i delikatnie je odciśnij z soków. Ten krok pomaga również zapobiec mięknięciu i pękaniu papieru ryżowego podczas zwijania.
Wlej olej na patelnię, dodaj szalotkę i pora. Smaż, aż zaczną ładnie pachnieć. Następnie dodaj marchewkę, taro, grzyby, fasolkę mung i makaron ryżowy. Smaż, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj krążki selera i pieprz, MAGGI, dobrze wymieszaj. Po chwili wyłącz kuchenkę i ostudź.
Rozłóż papier ryżowy, zwilż go wodą i rozprowadź na nim warstwę farszu. Powoli zwiń papier ryżowy i uformuj sajgonki. Jeśli masz czas, warto włożyć sajgonki do lodówki na około 30 minut, aby były jędrniejsze i łatwiejsze do smażenia. Ta metoda sprawia, że sajgonki stają się bardziej chrupiące.
W garnku rozgrzej olej, drewnianymi pałeczkami sprawdź temperaturę. Gdy na czubkach pałeczek pojawią się bąbelki, włóż sajgonki i smaż je na średnim ogniu. W czasie smażenia przekręcaj sajgonki, żeby równomiernie się zarumieniły. Gdy będą złociste, wyjmij je i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz używać zbyt dużej ilości oleju, możesz do przygotowania tego dania użyć także frytownicy bezolejowej.
Czekając, aż sajgonki ostygną, przygotuj sos, który uzupełni to pyszne danie. Do miski dodaj sos sojowy, cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Sos do maczania ma łagodny kwaśny, słony i słodki smak. Można dodać mielone chili, aby był bardziej pikantny w zależności od upodobań.
Ułóż wegetariańskie sajgonki na talerzu, udekoruj sałatą lub marynowaną marchewką i sosem.