Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Air Fryer
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Sajgonki wegetariańskie
Dodaj do CookBook

Sajgonki wegetariańskie

(1)
1 godz 18 min
Średni
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
16 
Papier ryżowy
20  g
Uszak bzowy
10  g
Makaron ryżowy
50  g
Fasola mung
5 
Grzyby shiitake
200  g
Marchewka
200  g
Taro, surowe
30  g
Cebula szalotka
50  g
Seler naciowy
30  g
Por (biała część)
trochę
Pieprz czarny
30  g
Cukier
1  łyżka
Sok z cytryny
0.5  łyżka
Przyprawa w płynie MAGGI
2  łyżek
Sos sojowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
53.4 g
Wartość energetyczna
250.1 kcal
Tłuszcze
0.8 g
Białko
8.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Azjatyckie przekąski to coś w sam raz dla fanów kuchni świata. Jeśli też lubisz urozmaicać swoje menu takimi propozycjami i chcesz odkrywać nowe smaki, mamy dla Ciebie przepis na sajgonki wegetariańskie. To prawdziwa uczta dla podniebienie – pełna autentycznych smaków i aromatów wprost z Azji.


Wegetariańskie sajgonki – przepis na bogactwo smaków w każdym kęsie

Wybierz się z nami w kulinarną podróż do Azji. Nawet nie musisz pakować walizki, wystarczy tylko wycieczka do sklepu (najlepiej takiego z azjatyckimi produktami) po niezbędne składniki i możemy zaczynać. Przygotowanie naszych wegetariańskich sajgonek jest nieco czasochłonne – głównie ze względu na ilość składników, które trzeba zamarynować, pokroić lub ugotować. Ale ostateczny efekt zdecydowanie jest wart każdej minuty w kuchni. Chrupiąca skórka zrobiona z papieru ryżowego i soczyste nadzienie, wypełnione kolorowymi warzywami, tworzą prawdziwy festiwal smaków.

Tak przygotowane sajgonki wegetariańskie świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, wieczór filmowy lub tematyczny. To małe co nieco nie tylko zachwyca wyglądem, ale przede wszystkim intensywnością smaków i aromatów. Trudno przejść obok nich obojętnie.

Przygotowanie

78 min
  • Krok 1

    15 min
    Suszone grzyby (uszaki) namocz w ciepłej wodzie przez około 15 minut, następnie dokładnie opłucz je pod zimną wodą i pokrój w cienkie plasterki. Z grzybów shiitake odetnij podstawę, umyj je i pokrój w cienkie paski. Nie myj i nie mocz zbyt długo grzybów shiitake ani nie dodawaj soli, bo stracą słodycz. Makaron ryżowy namocz w zimnej wodzie do miękkości, następnie pokrój na kawałki o długości około 5 cm.
  • Krok 2

    15 min
    Umyj i obierz marchewki i taro. Namocz warzywa w słonej wodzie, aby nie ściemniały. Po namoczeniu odcedź wodę, a następnie posiekaj lub zetrzyj warzywa na drobnej tarce. Aby nadzienie wegetariańskiej sajgonki było wilgotne i miękkie, a nie rozgotowane ani zmiażdżone, po przygotowaniu składników i pokrojeniu ich na małe kawałki, owiń składniki czystym ręcznikiem lub cienką szmatką i delikatnie je odciśnij z soków. Ten krok pomaga również zapobiec mięknięciu i pękaniu papieru ryżowego podczas zwijania.
  • Krok 3

    15 min
    Wlej olej na patelnię, dodaj szalotkę i pora. Smaż, aż zaczną ładnie pachnieć. Następnie dodaj marchewkę, taro, grzyby, fasolkę mung i makaron ryżowy. Smaż, a gdy wszystkie składniki będą miękkie, dodaj krążki selera i pieprz, MAGGI, dobrze wymieszaj. Po chwili wyłącz kuchenkę i ostudź.
  • Krok 4

    15 min
    Rozłóż papier ryżowy, zwilż go wodą i rozprowadź na nim warstwę farszu. Powoli zwiń papier ryżowy i uformuj sajgonki. Jeśli masz czas, warto włożyć sajgonki do lodówki na około 30 minut, aby były jędrniejsze i łatwiejsze do smażenia. Ta metoda sprawia, że sajgonki stają się bardziej chrupiące.
  • Krok 5

    15 min
    W garnku rozgrzej olej, drewnianymi pałeczkami sprawdź temperaturę. Gdy na czubkach pałeczek pojawią się bąbelki, włóż sajgonki i smaż je na średnim ogniu. W czasie smażenia przekręcaj sajgonki, żeby równomiernie się zarumieniły. Gdy będą złociste, wyjmij je i odsącz na ręczniku papierowym. Jeśli nie chcesz używać zbyt dużej ilości oleju, możesz do przygotowania tego dania użyć także frytownicy bezolejowej.
  • Krok 6

    2 min
    Czekając, aż sajgonki ostygną, przygotuj sos, który uzupełni to pyszne danie. Do miski dodaj sos sojowy, cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Sos do maczania ma łagodny kwaśny, słony i słodki smak. Można dodać mielone chili, aby był bardziej pikantny w zależności od upodobań.
  • Krok 7

    1 min
    Ułóż wegetariańskie sajgonki na talerzu, udekoruj sałatą lub marynowaną marchewką i sosem.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Entrant
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Kuchnia wietnamska
  • Mniejsze danie
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Popołudniowa przekąska
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    Wegańskie sajgonki z sosem chilli

    46 min Średni
  • Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

    Sajgonki z warzywami i kurczakiem w papryce i ziołach

    1 godz 15 min Łatwy
  • Sajgonki z kurczakiem po tajsku

    Sajgonki z kurczakiem po tajsku

    37 min Łatwy
  • Sajgonki z mięsem mielonym

    Sajgonki z mięsem mielonym

    58 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu