Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Dania po chińsku

Dania po chińsku, jakie dzisiaj mamy możliwość przygotowywać to efekt długiej tradycji i różnorodnych sposobów przygotowań. Sprawdź nasze przepisy!

Przepisy 44
Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

Chrupiące tofu Sweet Chili z kapustą pekińską

100
22 min Łatwy
Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

Chrupiący kurczak w sosie Sweet Chili

70
27 min Łatwy
Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

Kurczak w sosie sweet chili z warzywami

80
20 min Łatwy
Bao ze smażoną wieprzowiną

Bao ze smażoną wieprzowiną

40 min Łatwy
Wieprzowina po seczuańsku

Wieprzowina po seczuańsku

50 min Łatwy
Kurczak w pięciu smakach

Kurczak w pięciu smakach

80
21 min Łatwy
Skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach

Skrzydełka z kurczaka pieczone w pięciu smakach

25
49 min Łatwy
Szybki kurczak w pięciu smakach

Szybki kurczak w pięciu smakach

75
22 min Łatwy
Sajgonki wegetariańskie

Sajgonki wegetariańskie

1 godz 18 min Średni
Wołowina po syczuańsku

Wołowina po syczuańsku

90
21 min Łatwy
Baozi – chińskie pierożki

Baozi – chińskie pierożki

65
46 min Średni
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

100
30 min Łatwy
Ryż curry

Ryż curry

50
47 min Łatwy
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

20 min Łatwy
Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

1 godz 47 min Łatwy
Kurczak z ryżem i ananasem

Kurczak z ryżem i ananasem

65
30 min Łatwy
Tajski makaron z masłem orzechowym

Tajski makaron z masłem orzechowym

90
40 min Łatwy
Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

20 min Łatwy
Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

45
3 godz 57 min Łatwy
Orientalny gulasz z sosem sojowym

Orientalny gulasz z sosem sojowym

75
1 godz 34 min Łatwy
Pierś indyka po chińsku

Pierś indyka po chińsku

75
1 godz 25 min Łatwy
Kurczak pięć smaków

Kurczak pięć smaków

100
2 godz 15 min Łatwy
Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

90
27 min Łatwy
Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

70
1 godz 2 min Łatwy
Krewetki na sposób azjatycki

Krewetki na sposób azjatycki

80
35 min Łatwy
Wieprzowina z nutą Orientu

Wieprzowina z nutą Orientu

65
57 min Łatwy
Zupa chińska ostro-słodka

Zupa chińska ostro-słodka

2 godz 5 min Łatwy
Sos azjatycki

Sos azjatycki

11 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35
1 godz 20 min Łatwy
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy
Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

1 godz 10 min Łatwy
Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

65
53 min Łatwy
Kurczak gong bao

Kurczak gong bao

75
49 min Łatwy
Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

75
58 min Łatwy
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

1 godz 7 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

70
22 min Łatwy
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

60
32 min Łatwy
Sałatka z szynką i majonezem

Sałatka z szynką i majonezem

28 min Łatwy
Filet z kurczaka w sosie curry

Filet z kurczaka w sosie curry

55
45 min Łatwy
Kurczak curry z mango

Kurczak curry z mango

70
25 min Łatwy
Risotto po mojemu, czyli ryż w sosie curry

Risotto po mojemu, czyli ryż w sosie curry

95
45 min Łatwy
Zupa Ramen

Zupa Ramen

3 godz 25 min Łatwy
Warzywa z woka po tajsku

Warzywa z woka po tajsku

38 min Łatwy
Smażony makaron

Smażony makaron

75
1 godz 27 min Łatwy

Kuchnia chińska – jedna z najstarszych kuchni świata 

Kuchnia chińska ma bardzo długą tradycję. Wiele jej elementów opiera się na dawnych chińskich systemach filozoficznych – na przykład tendencja do równoważenia smaków (słodkiego, słonego, ostrego, gorzkiego, kwaśnego). Używając tego określenia, dokonujemy pewnego uproszczenia, ponieważ Chiny to rozległy i zróżnicowany kraj, a zatem do kuchni chińskiej należy wiele kuchni regionalnych o rozmaitym charakterze. 

Charakterystyka kuchni chińskiej 

Istnieje wiele potraw i składników, które przypisujemy do kuchni chińskiej. Najpowszechniejszym skojarzeniem jest chyba ryż, który faktycznie w tamtym klimacie często jest uprawiany, a także podawany do posiłku. Poza tym jednak kuchnia chińska bogata jest w warzywa, owoce morza, ryby, a nawet mięsa. Stosuje się w niej również wiele przypraw, past i sosów. Choć w Polsce dostępnych jest coraz więcej składników kuchni chińskiej, niektóre mogą być trudne do znalezienia lub sprzedawane tylko w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką. Często jednak w przepisach z kuchni chińskiej, jakie możecie znaleźć w naszym katalogu, lokalne składniki zastępuje się tymi, które łatwiej dostać w naszych sklepach. 

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Znajdziesz w niej rozmaite połączenia ryżu z warzywami i kurczakiem, ale równie popularną (a nawet bardziej – w północnych regionach Chin) podstawą chińskich dań są makarony – więc i na nie znajdziesz wiele przepisów. Oprócz potraw z ryżem i makaronem (także – makaronem ryżowym ;)) kuchnia chińska oferuje wiele przepisów na pierożki (dim sum, wonton) czy sajgonki. Choć azjatyckie menu brzmi dla nas często egzotycznie, większość potraw bez problemu możemy przygotować samodzielnie – są zwykle proste i szybkie, jedynym problemem może być skompletowanie składników. W kuchni chińskiej często smaży się poszczególne składniki w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu cały proces smażenia może trwać krócej. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu