Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
kuchnie świata, kuchnia świata, przepisy zagraniczne, przepisy ze świata, dania ze świata

Dania po chińsku

Dania po chińsku, jakie dzisiaj mamy możliwość przygotowywać to efekt długiej tradycji i różnorodnych sposobów przygotowań. Sprawdź nasze przepisy!

Przepisy 31

Kurczak curry z warzywami

Kurczak curry z warzywami

90 ze 100
27 min Łatwy
Sos azjatycki

Sos azjatycki

11 min Łatwy
Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

Pasta baba ghanoush - jak zrobić, z czym podawać?

1 godz 7 min Łatwy
Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

Smażona wieprzowina z zielonym groszkiem i makaronem

100 ze 100
30 min Łatwy
Orientalny gulasz z sosem sojowym

Orientalny gulasz z sosem sojowym

75 ze 100
1 godz 34 min
Pierś indyka po chińsku

Pierś indyka po chińsku

75 ze 100
1 godz 25 min Łatwy
Udziec z indyka w sosie curry

Udziec z indyka w sosie curry

35 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Tajski makaron z masłem orzechowym

Tajski makaron z masłem orzechowym

90 ze 100
40 min Łatwy
Kurczak po chińsku

Kurczak po chińsku

60 ze 100
32 min Łatwy
Kurczak z ryżem i ananasem

Kurczak z ryżem i ananasem

55 ze 100
30 min Łatwy
Ryż curry

Ryż curry

40 ze 100
35 min Łatwy
Zupa chińska ostro-słodka

Zupa chińska ostro-słodka

2 godz 5 min Łatwy
Kurczak curry z mango

Kurczak curry z mango

70 ze 100
25 min Łatwy
Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

Curry z dynią z Bulionem Warzywnym Winiary

65 ze 100
53 min Łatwy
Filet z kurczaka w sosie curry

Filet z kurczaka w sosie curry

55 ze 100
45 min Łatwy
Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

Tajska zupa z mleczkiem kokosowym, groszkiem cukrowym i kolendrą

40 min Łatwy
Warzywa z woka po tajsku

Warzywa z woka po tajsku

38 min Łatwy
Garam Masala – przyprawa

Garam Masala – przyprawa

20 min Łatwy
Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi

1 godz 10 min Łatwy
Sałatka z szynką i majonezem

Sałatka z szynką i majonezem

28 min Łatwy
Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

Pałki z kurczaka w sosie słodko-pikantnym

45 ze 100
3 godz 57 min Łatwy
Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

Polędwiczki wieprzowe w sosie z mango

70 ze 100
22 min Łatwy
Wieprzowina z nutą Orientu

Wieprzowina z nutą Orientu

65 ze 100
57 min Łatwy
Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

70 ze 100
1 godz 2 min Łatwy
Kurczak gong bao

Kurczak gong bao

80 ze 100
51 min Łatwy
Krewetki w cieście

Krewetki w cieście

20 min Łatwy
Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

Kapusta pekińska na ciepło po chińsku

1 godz 47 min Łatwy
Sajgonki z mięsem mielonym

Sajgonki z mięsem mielonym

60 ze 100
1 godz 20 min Łatwy
Zupa Ramen

Zupa Ramen

3 godz 25 min Łatwy
Krewetki na sposób azjatycki

Krewetki na sposób azjatycki

80 ze 100
35 min Łatwy
Kurczak pięć smaków

Kurczak pięć smaków

100 ze 100
2 godz 15 min Łatwy

Kuchnia chińska – jedna z najstarszych kuchni świata 

Kuchnia chińska ma bardzo długą tradycję. Wiele jej elementów opiera się na dawnych chińskich systemach filozoficznych – na przykład tendencja do równoważenia smaków (słodkiego, słonego, ostrego, gorzkiego, kwaśnego). Używając tego określenia, dokonujemy pewnego uproszczenia, ponieważ Chiny to rozległy i zróżnicowany kraj, a zatem do kuchni chińskiej należy wiele kuchni regionalnych o rozmaitym charakterze. 

Charakterystyka kuchni chińskiej 

Istnieje wiele potraw i składników, które przypisujemy do kuchni chińskiej. Najpowszechniejszym skojarzeniem jest chyba ryż, który faktycznie w tamtym klimacie często jest uprawiany, a także podawany do posiłku. Poza tym jednak kuchnia chińska bogata jest w warzywa, owoce morza, ryby, a nawet mięsa. Stosuje się w niej również wiele przypraw, past i sosów. Choć w Polsce dostępnych jest coraz więcej składników kuchni chińskiej, niektóre mogą być trudne do znalezienia lub sprzedawane tylko w wyspecjalizowanych sklepach z żywnością azjatycką. Często jednak w przepisach z kuchni chińskiej, jakie możecie znaleźć w naszym katalogu, lokalne składniki zastępuje się tymi, które łatwiej dostać w naszych sklepach. 

Kuchnia chińska jest bardzo różnorodna. Znajdziesz w niej rozmaite połączenia ryżu z warzywami i kurczakiem, ale równie popularną (a nawet bardziej – w północnych regionach Chin) podstawą chińskich dań są makarony – więc i na nie znajdziesz wiele przepisów. Oprócz potraw z ryżem i makaronem (także – makaronem ryżowym ;)) kuchnia chińska oferuje wiele przepisów na pierożki (dim sum, wonton) czy sajgonki. Choć azjatyckie menu brzmi dla nas często egzotycznie, większość potraw bez problemu możemy przygotować samodzielnie – są zwykle proste i szybkie, jedynym problemem może być skompletowanie składników. W kuchni chińskiej często smaży się poszczególne składniki w woku, w bardzo wysokiej temperaturze. Dzięki temu cały proces smażenia może trwać krócej. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu