Smażone pierożki Wonton i Majonez Wasabi
70min
Łatwy
2.5 szklanek
Wrzątek
0.5 szklanka
Woda zimna
10 g
Krewetki tygrysie
0.25 łyżka
Olej
130 g
Krewetki tygrysie
100 g
Ryż
50 g
Kolendra
10 ml
Sos sojowy
10 g
Cukier
20 g
Wasabi
.
Wartości odżywcze
Białko
2.37 g
Węglowodany
6.47 g
Tłuszcze
1.52 g
Wartość energetyczna
47.97 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
70 min
Krok 1
15 min
Krewetki wrzucić do wrzątku. Gotować 3 minut. Odcedzić, zdjąć ogonki jeśli są i pokroić.Ryż ugotować. Dodać do krewetek. Cukier rozpuścić w sosie sojowym i dodać do ryżu. Kolendrę posiekać i wymieszać z farszem.
Krok 2
15 min
Mąkę przesiać do miski. Wlać wrzątek i zamieszać łyżkę. Dodać zimną wodę i olej. Wyrobić ręką gładkie ciasto. Rozwałkować cienko i wykrawać kółka o średnicy ok. 8 cm.Na każdy placuszek ciasta układać farsz i zawijać pierożki „do góry”.Olej rozgrzać. Smażyć pierożki, aż się lekko zarumienią. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z majonezem wasabi.
Krok 3
5 min
Majonez przełożyć do miseczki i wymieszać z pastą wasabi. Pastę należy dodawać stopniowa, bo jest bardzo mocna.
Smaki orientalne w Twoim domu! Pierożki Wonton, charakteryzujące się wyrazistym, nieco pikantnym smakiem to nasza propozycja na oderwanie się od rutyny. Samodzielnie przygotowany majonez Wasabi, na bazie majonezu dekoracyjnego WINIARY, wzbogaci dodatkowo nasze danie i doda mu pazura. Smacznego!
Komentarze 0