Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak pięć smaków

0
135 min
Łatwy

Składniki

-
3 3 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400 g
Pierś z kurczaka
2 ząbków
Czosnek
3 
Papryka czerwona
5 
Marchewka
1 
Por (biała część)
1 łyżka
Korzeń imbiru
1 
Papryczka chili
2 łyżek
Sos sojowy
2 g
Ziarna anyżu
3 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Ocet
200 g
Makaron chiński
1 trochę
Pieprz czarny
1 trochę
Oregano
1 trochę
Bazylia świeża
1 
Fenkuł
1 trochę
Cynamon
1 trochę
Kurkuma

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
77.63 g
Białko
42.81 g
Wartość energetyczna
623.03 kcal
Tłuszcze
16.14 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
15 min
Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.
Krok 2
10 min
Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.
Krok 3
10 min
Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.
Krok 4
5 min
Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.
Krok 5
5 min
Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.
Krok 6
5 min
Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
7 min
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).
Krok 8
5 min
Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Krok 9
5 min
Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.
Krok 10
10 min
Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 11
5 min
Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.
Kurczak pięć smaków

Krok 1 z 11

Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.

Kurczak pięć smaków

Krok 2 z 11

Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.

Kurczak pięć smaków

Krok 3 z 11

Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.

Kurczak pięć smaków

Krok 4 z 11

Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.

Kurczak pięć smaków

Krok 5 z 11

Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.

Kurczak pięć smaków

Krok 6 z 11

Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak pięć smaków

Krok 7 z 11

W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).

Kurczak pięć smaków

Krok 8 z 11

Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.

Kurczak pięć smaków

Krok 9 z 11

Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.

Kurczak pięć smaków

Krok 10 z 11

Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.

Kurczak pięć smaków

Krok 11 z 11

Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.

Pięć smaków jest niemal mantrą kuchni orientalnej. Dla mnie zdecydowanym faworytem kuchni pięciu smaków jest prezentowany przepis na kurczaka. Uwielbiam aromat unoszący się w kuchni w trakcie jego przygotowywania. Kompozycja przypraw sprawia, że mamy wolną rękę jeśli chodzi o dodane do kurczaka warzywa. Paprykę zawsze zastąpić możesz cukinią i pomidorem, mini kolbami kukurydzy czy groszkiem cukrowym. Dzięki temu danie to nigdy się nie nudzi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika