Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
42.8g / 27%
Węglowodany
77.6g / 50%
Tłuszcze
16.1g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak pięć smaków

+

Kurczak pięć smaków

Wróć

Kurczak pięć smaków

(0)
2 godz 15 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Koraliczek
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

3 3 servings

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Pierś z kurczaka
2  ząbków
Czosnek
3 
Papryka czerwona
5 
Marchewka
1 
Por (biała część)
1  łyżka
Korzeń imbiru
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Sos sojowy
2  g
Ziarna anyżu
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Ocet
200  g
Makaron chiński
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oregano
trochę
Bazylia świeża
1 
Fenkuł
trochę
Cynamon
trochę
Kurkuma
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
42.81 g
Węglowodany
77.63 g
Tłuszcze
16.14 g
Wartość energetyczna
623.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Pięć smaków jest niemal mantrą kuchni orientalnej. Dla mnie zdecydowanym faworytem kuchni pięciu smaków jest prezentowany przepis na kurczaka. Uwielbiam aromat unoszący się w kuchni w trakcie jego przygotowywania. Kompozycja przypraw sprawia, że mamy wolną rękę jeśli chodzi o dodane do kurczaka warzywa. Paprykę zawsze zastąpić możesz cukinią i pomidorem, mini kolbami kukurydzy czy groszkiem cukrowym. Dzięki temu danie to nigdy się nie nudzi.

Przygotowanie

135 min
  • Krok 1

    15 min
    Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.
  • Krok 2

    10 min
    Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.
  • Krok 3

    10 min
    Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.
  • Krok 4

    5 min
    Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.
  • Krok 5

    5 min
    Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.
  • Krok 6

    5 min
    Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 7

    7 min
    W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).
  • Krok 8

    5 min
    Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.
  • Krok 9

    5 min
    Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.
  • Krok 10

    10 min
    Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • Krok 11

    5 min
    Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.
Kurczak pięć smaków

Krok 1 z 11

Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.

Kurczak pięć smaków

Krok 2 z 11

Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.

Kurczak pięć smaków

Krok 3 z 11

Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.

Kurczak pięć smaków

Krok 4 z 11

Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.

Kurczak pięć smaków

Krok 5 z 11

Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.

Kurczak pięć smaków

Krok 6 z 11

Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak pięć smaków

Krok 7 z 11

W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).

Kurczak pięć smaków

Krok 8 z 11

Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.

Kurczak pięć smaków

Krok 9 z 11

Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.

Kurczak pięć smaków

Krok 10 z 11

Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.

Kurczak pięć smaków

Krok 11 z 11

Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Danie główne
  • Kuchnia chińska
  • Makaron
  • Obiad
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Ratatuj z mięsem mielonym

    1 godz 45 min Średni
  • Kurczak gong bao

    51 min Łatwy
  • Smażona wołowina Sweet Chili z warzywami

    20 min Łatwy
  • Ratatouille z bakłażanem

    1 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu