Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak pięć smaków

0
2 godz 15 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Koraliczek
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
3 3 servings
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

400  g
Pierś z kurczaka
2  ząbków
3 
Papryka czerwona
5 
Marchewka
1 
Por (biała część)
1  łyżka
Korzeń imbiru
1 
Papryczka chili
2  łyżek
Sos sojowy
2  g
Ziarna anyżu
3  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Ocet
200  g
Makaron chiński
trochę
Pieprz czarny
trochę
Oregano
trochę
Bazylia świeża
1 
Fenkuł
trochę
Cynamon
trochę
Kurkuma

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
42.81 g
Węglowodany
77.63 g
Tłuszcze
16.14 g
Wartość energetyczna
623.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

135 min
Krok 1
15 min
Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.
Krok 2
10 min
Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.
Krok 3
10 min
Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.
Krok 4
5 min
Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.
Krok 5
5 min
Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.
Krok 6
5 min
Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Krok 7
7 min
W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).
Krok 8
5 min
Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.
Krok 9
5 min
Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.
Krok 10
10 min
Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 11
5 min
Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.
Kurczak pięć smaków

Krok 1 z 11

Marchew oskrobać, umyć i pokroić w słupki. Paprykę umyć i pokroić w paski. Pora umyć i pokroić w krążki.

Kurczak pięć smaków

Krok 2 z 11

Pierś oczyścić z błon, dokładnie umyć i pokroić w paski albo kostkę.

Kurczak pięć smaków

Krok 3 z 11

Przygotować marynatę z sosu sojowego, dwóch łyżek wody, startego imbiru i czosnku (przeciśniętego przez praskę). Włożyć kurczaka do marynaty i wstawić na pół godziny do lodówki.

Kurczak pięć smaków

Krok 4 z 11

Anyż gwiaździsty rozgnieść w moździerzu.

Kurczak pięć smaków

Krok 5 z 11

Dobrze rozgrzać wok, wlać oliwę (1,5 łyżki), podgrzać i dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Chwilę smażyć, uważać by czosnek nie zbrązowiał.

Kurczak pięć smaków

Krok 6 z 11

Dodać marchew, gdy zmięknie dodać paprykę. Po chwili smażenia dodać por, podsmażać około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

Kurczak pięć smaków

Krok 7 z 11

W międzyczasie na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć filety z kurczaka wyjęte z marynaty (bez odsączania).

Kurczak pięć smaków

Krok 8 z 11

Do warzyw dodać kilka kropel octu, podsmażać mieszając, aż ocet wyparuje. Dodać przyprawy - anyż, koper, cynamon, pieprz, kurkumę, oregano, bazylię oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli.

Kurczak pięć smaków

Krok 9 z 11

Podsmażonego kurczaka dodać do warzyw, wymieszać. Dusić przez około 2 minuty.

Kurczak pięć smaków

Krok 10 z 11

Makaron chow-mein przygotować według przepisu na opakowaniu.

Kurczak pięć smaków

Krok 11 z 11

Wymieszać przygotowany makaron z warzywami z mięsem. Przed samym podaniem, można jeszcze skropić sosem sojowym.

Pięć smaków jest niemal mantrą kuchni orientalnej. Dla mnie zdecydowanym faworytem kuchni pięciu smaków jest prezentowany przepis na kurczaka. Uwielbiam aromat unoszący się w kuchni w trakcie jego przygotowywania. Kompozycja przypraw sprawia, że mamy wolną rękę jeśli chodzi o dodane do kurczaka warzywa. Paprykę zawsze zastąpić możesz cukinią i pomidorem, mini kolbami kukurydzy czy groszkiem cukrowym. Dzięki temu danie to nigdy się nie nudzi.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

100 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
100 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
42.8g / 27%
Węglowodany
77.6g / 50%
Tłuszcze
16.1g / 23%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika