Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

0
120 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak
1 szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
3 gałązek
Tymianek
1 trochę
Sól
200 g
Pieczarki
1 łyżeczka
Słodka papryka
1 trochę
Pietruszka
1 Płaska łyżka
Bułka tarta
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
397.01 kcal
Węglowodany
18.63 g
Białko
27.42 g
Tłuszcze
22.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

120 min
Krok 1
15 min
Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.
Krok 2
15 min
Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.
Krok 3
10 min
Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.
Krok 4
5 min
Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.
Krok 5
15 min
Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.
Krok 6
5 min
W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.
Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 1 z 6

Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 3 z 6

Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 4 z 6

Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 5 z 6

Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 6 z 6

W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.

Co powiesz na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą? To idealny przepis dla osób, które lubią łączyć tradycyjne smaki z nieoczywistymi dodatkami. Kasza jęczmienna w połączeniu z pieczoną cebulą i Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY sprawi, że popularny i dobrze wszystkim znany kurczak nabierze zupełnie nowego charakteru! Sprawdź nasz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika