Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

(1)
2 godz 5 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 
Kurczak (najlepiej wiejski)
1  szklanka
Kasza jęczmienna
3  gałązek
Tymianek świeży
trochę
Sól
200  g
Ulubione grzyby leśne
1  łyżeczka
Słodka papryka
trochę
Natka pietruszki
1  łyżka
Bułka tarta
2  łyżek
Oliwa z oliwek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
28.51 g
Węglowodany
17.88 g
Tłuszcze
24.22 g
Wartość energetyczna
413.53 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

125 min
Krok 1
15 min
Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.
Krok 2
15 min
Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.
Krok 3
10 min
Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.
Krok 4
60 min
Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.
Krok 5
15 min
Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.
Krok 6
10 min
W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.
Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 1 z 6

Oczyść kurczaka. Wewnętrzną część dopraw słodką papryką, majerankiem oraz pieprzem.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 2 z 6

Kaszę jęczmienną gotuj około 15 minut w wodzie z dodatkiem Bulionu Warzywnego WINIARY, a następnie odcedź.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 3 z 6

Grzyby umyj, pokrój na plasterki, a następnie obsmaż na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodaj kaszę i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem. Jeżeli farsz jest zbyt luźny, dodaj nieco bułki tartej.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 4 z 6

Farsz włóż do środka kurczaka. Całość piecz około 45 minut – 1 godzinę w temperaturze 190°C.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 5 z 6

Po tym czasie odstaw pieczeń pod przykryciem na co najmniej 10–15 minut. W tym czasie wszystkie pozostałe z pieczenia składniki podlej odrobiną wody, przelej do rondelka i zagotuj. Dodaj tymianek.

Kurczak faszerowany kaszą i pieczoną cebulą

Krok 6 z 6

W osobnym naczyniu przygotuj Sos pieczeniowy jasny WINIARY, mieszając zawartość torebki z 300 ml wody i dodaj do rondelka. Gotuj około 3 minuty wszystko razem, cały czas mieszając. Ewentualnie możesz doprawić solą i pieprzem.

Co powiesz na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą? To idealny przepis dla osób, które lubią łączyć tradycyjne smaki z nieoczywistymi dodatkami. Kasza jęczmienna w połączeniu z pieczoną cebulą i Sosem pieczeniowym jasnym WINIARY sprawi, że popularny i dobrze wszystkim znany kurczak nabierze zupełnie nowego charakteru! Sprawdź nasz przepis na kurczaka faszerowanego kaszą i pieczoną cebulą!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

45 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
45 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
28.5g / 28%
Węglowodany
17.9g / 17%
Tłuszcze
24.2g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

1.0 z 5
1
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
00
00
00
00
11
Average: 1 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 11/16/2020 - 10:47 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha