Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Kurczak po toskańsku to proste do przygotowania danie z drobiu, które można podawać na obiad albo na kolację. Jak przystało na włoskie danie jest aromatyczny, dzięki wykorzystaniu świeżych warzyw oraz odpowiedniej kompozycji ziół. Kremowy sos ze słodkiej śmietanki nadaje potrawie delikatny smak. Do piersi kurczaka świetnie pasują dodatki takie jak suszone pomidory i świeży szpinak w liściach. Niektórzy twórczo rozwijają tę podstawową recepturę dodając także starty parmezan lub białe wino. Kurczaka po toskańsku najlepiej podawać z makaronem , choć będzie też pasował do ryżu albo kaszy. Ciekawym pomysłem jest także podanie dania z pieczywem - na przykład świeżą, chrupiącą bagietką, którą można będzie maczać w pysznym sosie. Kurczak po toskańsku przepis, obok, którego trudno przejść obojętnie. Danie przygotujesz bardzo szybko, dlatego może być nawet awaryjnym obiadem do przygotowania, gdy nie masz pomysłu na coś innego. Znakomicie łączy smak delikatnego mięsa oraz czosnku i zdrowych warzyw. Do przyrządzenia tych pyszności wystarczy użyć podstawowych łatwo dostępnych składników. Warto poznać ten przepis, zanim zabierzesz się za przygotowywanie innych, często bardziej skomplikowanych receptur z włoskiej Toskanii. Atutem tej potrawy jest także atrakcyjny wygląd. Szpinak i suszone pomidorowy tworzą bardzo kolorową kompozycję. Przed jedzeniem nie bój się sięgnąć po telefon, żeby sfotografować swoją porcję i pochwalić się pysznym posiłkiem w swoich mediach społecznościowych.
Pokrój kurczaka na mniejsze kawałki, a następnie dopraw solą, pieprzem i szczyptą oregano. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i podsmaż kurczaka na złocisty kolor z obu stron. Gdy będzie gotowy, zdejmij go z patelni i odstaw na bok.
Na tej samej patelni, na której smażył się kurczak, dodaj posiekaną cebulę, 2 ząbki czosnku oraz pokrojoną na małe kawałki łodygę selera naciowego. Smaż na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną i zaczną się lekko rumienić.
Dodaj 6-8 suszonych pomidorów pokrojonych na paski i smaż przez kilka minut, aby uwolnić ich aromat.
Do warzyw dodaj 1-2 łyżki bulionu drobiowego Winiary, a następnie wlej 1 szklankę słodkiej śmietanki. Dokładnie wymieszaj. Gdy sos zacznie się gotować, dodaj wcześniej usmażone kawałki kurczaka na patelnię i zmniejsz ogień. Duś wszystko razem na małym ogniu przez około 5-10 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie soczysty i gotowy.
Na koniec dodaj garść młodych liści szpinaku i mieszaj, aż szpinak zwiędnie.
Dopraw do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodatkową szczyptą oregano.