Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wieprzowina po seczuańsku łączy w sobie delikatność mięsa z bogactwem przypraw i aromatów typowych dla regionu Syczuan. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, zwłaszcza fanów orientalnej kuchni. Przygotowanie tego dania nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który urozmaici Twoje codzienne menu – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Wieprzowina po seczuańsku - prawdziwa uczta dla zmysłów
To danie nie tylko zaspokoi Twój głód, ale też szybko przeniesie Cię w świat egzotycznych smaków. Głównym składnikiem wieprzowiny po seczuańsku jest oczywiście mięso, np. polędwiczka wieprzowa. Nie możemy też zapomnieć o przyprawach, których używa się do marynowania mięsa oraz do przygotowania sosu. Idealnym uzupełnieniem są także warzywa – sprawdzi się tu marchewka, papryka lub cebula. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter tej potrawy, możesz też dodać kawałki bambusa.
Gotową wieprzowinę po seczuańsku podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Smacznego!
Polędwiczkę pokrój w paski. W misce wymieszaj polędwiczkę wieprzową z Przyprawą w płynie Maggi i pieprzem. Odstaw do zamarynowania.
Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w paski. Czosnek i imbir posiekaj.
W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos: sos hoisin, Przyprawę w płynie Maggi, ocet jabłkowy, cukier, olej sezamowy i wodę. Dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj przygotowane mięso i smaż na mocnym ogniu, aż będzie ładnie zrumienione z każdej strony, około 3-4 minuty. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.
Na tej samej patelni dodaj trochę więcej oleju, jeśli to konieczne i wrzuć imbir, czosnek, cebulę oraz papryki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, około 2-3 minuty.
Do warzyw na patelni dodaj wcześniej przygotowany sos. Wrzuć zrumienioną wieprzowinę i mieszaj wszystko razem, gotując na średnim ogniu. Gotuj, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki będą dobrze połączone, około 2-3 minut.
Po seczuańsku