Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wieprzowina po seczuańsku
Dodaj do CookBook

Wieprzowina po seczuańsku

(3)
50 min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
300  g
Polędwiczka wieprzowa
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
3  cm
Korzeń imbiru
0.5  łyżeczka
Pieprz grubo mielony
0.5 
Papryka czerwona
0.5 
Papryka zielona
3  ząbków
Czosnek
1 
Cebula
1 
Sos - składniki:
2  łyżek
Sos hoisin
2  łyżek
Przyprawa w płynie MAGGI
1  łyżka
Ocet jabłkowy
1  łyżeczka
Olej sezamowy
2  łyżek
Cukier
0.5  szklanka
Woda
1  łyżka
Skrobia kukurydziana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
17.8 g
Wartość energetyczna
199.2 kcal
Tłuszcze
6.9 g
Białko
15.9 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wieprzowina po seczuańsku łączy w sobie delikatność mięsa z bogactwem przypraw i aromatów typowych dla regionu Syczuan. To prawdziwa uczta dla zmysłów, która zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy, zwłaszcza fanów orientalnej kuchni. Przygotowanie tego dania nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Jeśli szukasz pomysłu na obiad, który urozmaici Twoje codzienne menu – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!


Wieprzowina po seczuańsku - prawdziwa uczta dla zmysłów

To danie nie tylko zaspokoi Twój głód, ale też szybko przeniesie Cię w świat egzotycznych smaków. Głównym składnikiem wieprzowiny po seczuańsku jest oczywiście mięso, np. polędwiczka wieprzowa. Nie możemy też zapomnieć o przyprawach, których używa się do marynowania mięsa oraz do przygotowania sosu. Idealnym uzupełnieniem są także warzywa – sprawdzi się tu marchewka, papryka lub cebula. Jeśli chcesz podkreślić orientalny charakter tej potrawy, możesz też dodać kawałki bambusa.

Gotową wieprzowinę po seczuańsku podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Smacznego!

Przygotowanie

50 min
  • Krok 1

    5 min
    Polędwiczkę pokrój w paski. W misce wymieszaj polędwiczkę wieprzową z Przyprawą w płynie Maggi i pieprzem. Odstaw do zamarynowania.
  • Krok 2

    5 min
    Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w paski. Czosnek i imbir posiekaj.
  • Krok 3

    5 min
    W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos: sos hoisin, Przyprawę w płynie Maggi, ocet jabłkowy, cukier, olej sezamowy i wodę. Dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.
  • Krok 4

    15 min
    Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj przygotowane mięso i smaż na mocnym ogniu, aż będzie ładnie zrumienione z każdej strony, około 3-4 minuty. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.
  • Krok 5

    15 min
    Na tej samej patelni dodaj trochę więcej oleju, jeśli to konieczne i wrzuć imbir, czosnek, cebulę oraz papryki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, około 2-3 minuty.
  • Krok 6

    5 min
    Do warzyw na patelni dodaj wcześniej przygotowany sos. Wrzuć zrumienioną wieprzowinę i mieszaj wszystko razem, gotując na średnim ogniu. Gotuj, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki będą dobrze połączone, około 2-3 minut.
Wieprzowina po seczuańsku

Krok 1 z 6

Polędwiczkę pokrój w paski. W misce wymieszaj polędwiczkę wieprzową z Przyprawą w płynie Maggi i pieprzem. Odstaw do zamarynowania.

Wieprzowina po seczuańsku

Krok 2 z 6

Cebulę pokrój w piórka. Paprykę pokrój w paski. Czosnek i imbir posiekaj.

Wieprzowina po seczuańsku

Krok 3 z 6

W małej miseczce wymieszaj wszystkie składniki na sos: sos hoisin, Przyprawę w płynie Maggi, ocet jabłkowy, cukier, olej sezamowy i wodę. Dodaj skrobię kukurydzianą i dobrze wymieszaj.

Wieprzowina po seczuańsku

Krok 4 z 6

Rozgrzej olej na dużej patelni lub woku. Dodaj przygotowane mięso i smaż na mocnym ogniu, aż będzie ładnie zrumienione z każdej strony, około 3-4 minuty. Usuń mięso z patelni i odłóż na bok.

Wieprzowina po seczuańsku

Krok 5 z 6

Na tej samej patelni dodaj trochę więcej oleju, jeśli to konieczne i wrzuć imbir, czosnek, cebulę oraz papryki. Smaż na średnim ogniu, mieszając, około 2-3 minuty.

Wieprzowina po seczuańsku

Krok 6 z 6

Do warzyw na patelni dodaj wcześniej przygotowany sos. Wrzuć zrumienioną wieprzowinę i mieszaj wszystko razem, gotując na średnim ogniu. Gotuj, aż sos zgęstnieje i wszystkie składniki będą dobrze połączone, około 2-3 minut.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

kunal. Ganesh

Nice Recipe
Nice Recipe (niezweryfikowany) 03/13/2025-01:05 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 03/28/2025-08:00 CET
Thanks! :)
5

Po seczuańsku

Robiłem z przepisu schab po seczuańsku . Palce lizać . Wyszło super
Tadziu (niezweryfikowany) 12/08/2024-12:52 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 01/22/2025-02:54 CET
Tadziu, to brzmi jak ciekawe urozmaicenie! Cieszymy się, że zainspirowaliśmy Cię do kulinarnych eksperymentów 😊

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia chińska
  • Niski poziom soli
  • Poniżej 300 kcal
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

    Tacos al pastor z wieprzowiną i salsą ananasową

    55 min Średni
  • Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

    Udon z wieprzowiną i grzybami w sosie Teriyaki

    34 min Łatwy
  • Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    Galareta z kurzych łapek z wieprzowiną

    6 godz 35 min Łatwy
  • Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

    Kanapka z szarpaną wieprzowiną i pieczonymi pomidorami

    6 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu