Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Eintopf z wieprzowiną i papryką
Dodaj do CookBook

Eintopf z wieprzowiną i papryką

(0)
1 godz 30 min
Łatwy
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

8

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
400  g
Łopatka wieprzowa
1  opakowanie
WINIARY POMYSŁ NA... Chłopski garnek
100  g
Boczek wędzony
200  g
Kiełbasa wędzona
1 
Marchewka
300  g
Ziemniaki
1 
Cebula
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżka
Bulion drobiowy w słoiku WINIARY
2 
Liść laurowy
1  l
Woda
1  łyżka
Tłuszcz, przemysłowy, sojowy (częściowo uwodorniony), płynny tłuszcz do smażenia
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
7.7 g
Wartość energetyczna
276.2 kcal
Tłuszcze
18.8 g
Białko
16.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Eintopf - co to za danie?

Eintopf to pochodzące z języka niemieckiego określenie przypisane do potraw jednogarnkowych. Powstało z połączenia dwóch słów (ein, czyli jeden i topf, czyli garnek). Niewątpliwą zaletą takiej potrawy jest łatwość przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, wszystkie składniki trafiają do jednego garnka, dzięki czemu nie trzeba brudzić wielu naczyń albo pilnować jednocześnie kilku składników, które pichcą się na różnych palnikach.

Czym charakteryzuje się dobry Eintopf i jaka jest jego historia?

Pierwotnie dania jednogarnkowe powstawały w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Często dla ubogich pasterzy był to jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlatego musiał być bardzo treściwy i sycący. W późniejszych czasach przygotowywano dania jednogarnkowe także w sytuacji, gdy brakowało czasu, aby przyrządzić bardziej wyszukane potrawy.

Wśród dań jednogarnkowych z różnych regionów można wymienić między innymi słynny węgierski gulasz, bułgarską kawyrmę oraz bałkański giuwecz. Ich wspólną cechą jest łączenie w jednym garnku różnych rodzajów warzyw i mięsa.

Niemiecki eintopf, na którym dziś się skupimy, to potrawa ciesząca się popularnością w latach 30. XX wieku. Wówczas promowana była idea, żeby raz w tygodniu zrezygnować z wykwintnego posiłku, a w zamian przygotować proste i tanie danie jednogarnkowe. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miały być przekazywane na potrzeby ubogich.

Obecnie eintopf to po prostu danie dla zabieganych albo obawiających się bardziej skomplikowanych wyzwań kulinarnych. Idealnie nadaje się na obiad do pracy. Można wielokrotnie odgrzewać zawartość garnka, a drugiego czy trzeciego dnia wciąż danie będzie równie smaczne, jak tuż po przygotowaniu.

Eintopf z wieprzowiną - podsumowanie

Opisane danie przypadnie do gustu każdemu, kto ceni leczo, gulasz albo boeuf strogonow. Idealnie nadaje się na okres jesienno-zimowy, ponieważ znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy, możesz odpowiednio doprawić danie, dodając na przykład ostrą paprykę albo czosnek granulowany.

Przygotowanie

90 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski.
  • Krok 2

    20 min
    Marchewkę pokrój w półtalarki. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę.
  • Krok 3

    20 min
    W garnku rozgrzej tłuszcz. Dodaj boczek i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj mięso oraz kiełbasę i smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż razem z mięsem do momentu, gdy zmięknie.
  • Krok 4

    30 min
    Do garnka dodaj pokrojone warzywa. Zawartość pomysłu na chłopski garnek wymieszaj z wodą i dodaj do pozostałych składników. Dodaj listek laurowy oraz bulion drobiowy i całość gotuj ok. 25 min aż ziemniaki i mięso będą miękkie.
  • Krok 5

    5 min
    Podawaj posypane natką pietruszki.
Eintopf z wieprzowiną i papryką

Krok 1 z 5

Mięso pokrój w kostkę. Kiełbasę pokrój w plastry. Boczek pokrój w paski.

Eintopf z wieprzowiną i papryką

Krok 2 z 5

Marchewkę pokrój w półtalarki. Cebulę pokrój w piórka. Ziemniaki i paprykę pokrój w kostkę.

Eintopf z wieprzowiną i papryką

Krok 3 z 5

W garnku rozgrzej tłuszcz. Dodaj boczek i smaż, aż zacznie się wytapiać tłuszcz. Dodaj mięso oraz kiełbasę i smaż, aż mięso zacznie się rumienić. Dodaj cebulę i smaż razem z mięsem do momentu, gdy zmięknie.

Eintopf z wieprzowiną i papryką

Krok 4 z 5

Do garnka dodaj pokrojone warzywa. Zawartość pomysłu na chłopski garnek wymieszaj z wodą i dodaj do pozostałych składników. Dodaj listek laurowy oraz bulion drobiowy i całość gotuj ok. 25 min aż ziemniaki i mięso będą miękkie.

Eintopf z wieprzowiną i papryką

Krok 5 z 5

Podawaj posypane natką pietruszki.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Gulasz
  • Inne
  • Inspiracje
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Poniżej 300 kcal
  • Rodzinny posiłek
  • Sezonowy
  • Slow cooking
  • Wrzenie
  • Zima
  • Z mięsem
  • Źródło białka
  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu