Eintopf - co to za danie?
Eintopf to pochodzące z języka niemieckiego określenie przypisane do potraw jednogarnkowych. Powstało z połączenia dwóch słów (ein, czyli jeden i topf, czyli garnek). Niewątpliwą zaletą takiej potrawy jest łatwość przygotowania. Jak sama nazwa wskazuje, wszystkie składniki trafiają do jednego garnka, dzięki czemu nie trzeba brudzić wielu naczyń albo pilnować jednocześnie kilku składników, które pichcą się na różnych palnikach.
Czym charakteryzuje się dobry Eintopf i jaka jest jego historia?
Pierwotnie dania jednogarnkowe powstawały w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. Często dla ubogich pasterzy był to jedyny ciepły posiłek w ciągu dnia. Dlatego musiał być bardzo treściwy i sycący. W późniejszych czasach przygotowywano dania jednogarnkowe także w sytuacji, gdy brakowało czasu, aby przyrządzić bardziej wyszukane potrawy.
Wśród dań jednogarnkowych z różnych regionów można wymienić między innymi słynny węgierski gulasz, bułgarską kawyrmę oraz bałkański giuwecz. Ich wspólną cechą jest łączenie w jednym garnku różnych rodzajów warzyw i mięsa.
Niemiecki eintopf, na którym dziś się skupimy, to potrawa ciesząca się popularnością w latach 30. XX wieku. Wówczas promowana była idea, żeby raz w tygodniu zrezygnować z wykwintnego posiłku, a w zamian przygotować proste i tanie danie jednogarnkowe. Zaoszczędzone w ten sposób pieniądze miały być przekazywane na potrzeby ubogich.
Obecnie eintopf to po prostu danie dla zabieganych albo obawiających się bardziej skomplikowanych wyzwań kulinarnych. Idealnie nadaje się na obiad do pracy. Można wielokrotnie odgrzewać zawartość garnka, a drugiego czy trzeciego dnia wciąż danie będzie równie smaczne, jak tuż po przygotowaniu.
Eintopf z wieprzowiną - podsumowanie
Opisane danie przypadnie do gustu każdemu, kto ceni leczo, gulasz albo boeuf strogonow. Idealnie nadaje się na okres jesienno-zimowy, ponieważ znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Jeśli preferujesz bardziej pikantne potrawy, możesz odpowiednio doprawić danie, dodając na przykład ostrą paprykę albo czosnek granulowany.