Kuchnia niemiecka i jej obraz nakreślone zostały przez szereg stereotypów. Panuje przekonanie, że jest ona wyjątkowo tłusta, kaloryczna, a także monotonna. Wiele osób nawet twierdzi, że oprócz klasycznych kiełbas oraz ziemniaków i piwa, kuchnia niemiecka nie ma nic więcej do zaoferowania. Okazuje się jednak, że kuchnia po niemiecku to zbiorcza nazwa dań i składników, które popularne są w poszczególnych regionach kraju. Co więcej, wbrew obiegowej opinii, niemiecka kuchnia potrafi zachwycić różnorodnością dań i składników, które są wykorzystywane do wykreowania poszczególnych potraw. Faktem jest, że ziemniaki w kuchni niemieckiej są jednym z podstawowych produktów - podobnie jak i w kuchni polskiej. Jednak stereotypy odnośnie podawania ich wyłącznie z kiszoną kapustą i wieprzowiną, są wyjątkowo krzywdzące. Dania naszych zachodnich sąsiadów mogą być prawdziwą ucztą dla każdego podniebienia!
Dania kuchni niemieckiej są idealną propozycją dla osób, które chcą zjeść dobrze i smacznie. W dużej mierze, są one sycące, bogate w mięso, warzywa strączkowe, a także dodatki mączne, które je świetnie uzupełniają. Jednak warto zauważyć, że w kuchni niemieckiej można doszukać się wpływów i inspiracji kuchnią francuską, hiszpańską, turecką, a nawet i polską. Wszystko to sprawia, że poszczególne dania są tak naprawdę pełne finezji i proponują wyjątkowo oryginalne kompozycje smaków i aromatów. Czas więc powiedzieć dość stereotypom, które w kontekście kuchni niemieckiej były dość mocno krzywdzące i niezgodne z rzeczywistością.
Niemiecka kuchnia to szeroki przekrój dań, wśród których nawet najbardziej wybredny smakosz, będzie mógł znaleźć "coś" dla siebie. Dania kuchni niemieckiej, które zaliczają się do najpopularniejszych to chociażby smażone ziemniaki z pieczarkami czy makaron z kurczakiem i fasolką szparagową. Miłośnicy mięsa z pewnością docenią wołowinę z marchewką i ziemniaczanym puree lub klasyczną golonkę. To właśnie taka różnorodność sprawia, że dania kuchni niemieckiej zasługują na to, by docenić je jeszcze bardziej. Są one zazwyczaj aromatyczne i wyjątkowo pożywne, więc z pewnością dostarczą nam energii na cały dzień. Większość dań kuchni niemieckiej jest także wyjątkowo prosta w przygotowaniu i nie wymaga ogromnej ilości składników. Wszystko to sprawia, że możemy przygotować je bez problemu we własnej kuchni.