Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na pomidory
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Kurczak na butelce piwa
80 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
80 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
65.2g / 26%
Węglowodany
46.2g / 19%
Tłuszcze
60.9g / 55%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak na butelce piwa

+

Kurczak na butelce piwa

Wróć

Kurczak na butelce piwa

(5)
2 godz 10 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest ilka86

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1500  g
Kurczak cały
500  ml
Piwo
3  łyżek
Olej rzepakowy
5  ząbków
Czosnek
0.5  łyżeczka
Papryka ostra mielona
1  łyżeczka
Słodka papryka
1  łyżeczka
Majeranek
1  łyżeczka
Curry
1  kostka
Rosół drobiowy KOGUTEK WINIARY
1  szczypta
Pieprz czarny
1  kg
Ziemniaki
50  dag
Marchew
30  dag
Fasolka szparagowa
20  dag
Pomidorki truskawkowe
1  szczypta
Sól
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
65.17 g
Węglowodany
46.2 g
Tłuszcze
60.89 g
Wartość energetyczna
1020.03 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Kurczak na butelce piwa to bardzo efektowne danie, które zaskoczy nie tylko niebanalnym smakiem, ale też nietypową formą przygotowania i podania. Będzie stanowić gwóźdź programu, dlatego z powodzeniem możesz wykorzystać ten przepis na biesiadę ze znajomymi i rodziną. Natarty noc wcześniej aromatycznymi przyprawami oraz upieczony w towarzystwie piwa nabierze wytrawnego smaku. Sprawdź, jak przygotować kurczaka na butelce piwa!

Zacznij od przygotowania kurczaka. Umyj go, osusz, polej olejem i natrzyj mieszanką przypraw z mielonej papryki, soli, pieprzu, czosnku, majeranku oraz curry. Jej smak wzbogaci pokruszona Kostka Drobiowa WINIARY. Przełóż kurczaka do miski i nakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na noc.

Umyj butelkę z piwem, odklej etykietki i połowę zawartości odlej do szklanki. Wyjmij kurczaka z marynaty, nałóż go na butelkę w taki sposób, żeby jej szyjka wystawała na zewnątrz. Upewnij się, że cała konstrukcja jest stabilna. Tak przygotowanego kurczaka ustaw na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1,5 godziny. W tym czasie raz po raz podlewaj mięso pozostałym piwem.

Zwróć uwagę na to, czy piwo wypływa z butelki. Jeśli nie, dosyp do niego odrobinę soli. Na godzinę przed wyciągnięciem kurczaka z pieca włóż do niego obrane marchewki i ziemniaki posypane przyprawą do ziemniaków. Kilka minut przed końcem pieczenia dodaj pomidorki koktajlowe. Gotowe danie podawaj z gotowaną fasolką szparagową.


Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.

Przygotowanie

130 min
  • Krok 1

    10 min
    Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.
  • Krok 2

    2 min
    Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.
  • Krok 3

    2 min
    Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.
  • Krok 4

    13 min
    Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.
  • Krok 5

    3 min
    Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).
  • Krok 6

    90 min
    Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.
  • Krok 7

    9 min
    Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.
  • Krok 8

    1 min
    Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.
Kurczak na butelce piwa

Krok 1 z 8

Kurczaka umyj, osusz, polej olejem i natrzyj dokładnie przyprawami: mieloną papryką, solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, majerankiem, curry oraz pokruszoną kostką drobiową Winiary.

Kurczak na butelce piwa

Krok 2 z 8

Umieść kurczaka w misce, przykryj naczynie folią spożywczą i pozostaw na noc w lodówce.

Kurczak na butelce piwa

Krok 3 z 8

Następnego dnia dokładnie umyj butelkę z piwem (500 ml), odklej etykietki, otwórz piwo i połowę odlej do szklanki na później.

Kurczak na butelce piwa

Krok 4 z 8

Kurczaka wyjmij z marynaty, nabij go na butelkę, tak aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz, uważając na to, by cała konstrukcja była stabilna.

Kurczak na butelce piwa

Krok 5 z 8

Kurczaka na butelce postaw w małej blaszce (lub naczyniu żaroodpornym) stojącej z kolei na dużej blasze (takiej na cały piekarnik). Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C (z dolną grzałką i termoobiegiem).

Kurczak na butelce piwa

Krok 6 z 8

Piecz 1,5 godziny. Przy czym przyjmij, że czas pieczenia zależy od wagi kurczaka (1 kg kurczak pieczemy 1 godzinę, a 2 kg - 2 godziny). Podczas pieczenia kurczaka podlewaj od czasu do czasu pozostałym piwem. Jeśli piwo nie wypływa z butelki, dosyp troszkę soli do piwa, nie pogorszy to smaku kurczaka, a spowoduje wydostawanie się piany z butelki.

Kurczak na butelce piwa

Krok 7 z 8

Dodatkowo około 60 minut przed przewidywanym końcem pieczenia na dużą blachę wysmarowaną olejem wyłóż umyte i obrane ze skórki plasterki marchewki i ziemniaków. Warzywa oprósz solą, a ziemniaki dodatkowo posyp przyprawą do ziemniaków.

Kurczak na butelce piwa

Krok 8 z 8

Pod koniec pieczenia dodaj do warzyw pomidorki koktajlowe. Podawaj potrawę z ugotowaną fasolką szparagową.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 2

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
H Helena

Wyśmienity przepis na kurczaka polecam. Smakuje niesamowicie.

Winiary
Expert

Cieszymy się, że przypadł Ci do gustu :) Pozdrawiamy!

M Magik

Tak albo prawie tak robię. Pyszne danie. Ziemniaczki połówki wstawiam razem z kurczakiem, posypuję solą, majerankiem i przyprawą do ziemniaków. Niebo w gębie...😄

Winiary
Expert

Dziękujemy za propozycję modyfikacji! :-)

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Curry
  • Danie główne
  • Drugie danie
  • Impreza
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnie świata
  • Mecz piłki nożnej
  • Nowy Rok
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Weekend
  • Ziemniaki
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kurczak pieczony w całości

    Kurczak pieczony w całości

    1 godz 51 min Łatwy
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy
  • Podudzia z kurczaka w sosie chili

    Podudzia z kurczaka w sosie chili

    1 godz 35 min Łatwy
  • Kurczak pieczony w całości z ziołami

    Kurczak pieczony w całości z ziołami

    57 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu