Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na łopatkę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przyprawy Winiary

Curry

Mianem „curry” określa się rozmaite mieszanki przypraw, charakterystyczne dla kuchni indyjskiej, w której obecne są niemal od zawsze. Poszczególne rodzaje curry różnią się między sobą kolorami (czerwone, żółte, brązowe), składem i proporcjami oraz smakiem, aromatem i stopniem ostrości.

Curry – potrawa, przyprawa, pasta 

Curry przygotowuje się stosunkowo łatwo i szybko. Całe szczęście, bo to potrawa, do której chce się wracać jak najczęściej! Podstawą curry jako potrawy jest mieszanka przypraw o tej samej nazwie. Jej skład jest różny i zależy od regionu, jednak zwykle znajduje się w niej kurkuma, kolendra, pieprz, kardamon, goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kozieradka, chili oraz kmin rzymski, czasem także trawa cytrynowa, czosnek i inne składniki. W każdym razie jest to bogata mieszanka aromatycznych i intensywnych w smaku przypraw. Jej samodzielne przygotowanie jest możliwe, wymaga moździerza i cierpliwości. Jednak curry można dostać także gotowe w sklepach, polecamy takie – szybkie i wygodne – rozwiązanie. 

W sklepach curry możemy dostać pod różnymi postaciami. Popularna jest mieszanka przypraw dostępna w torebkach, jak większość innych przypraw oferowanych w marketach. Taka przyprawa jest bardzo uniwersalna, można ją przechowywać przez długi czas i stosować do rozmaitych potraw. Jednak jeśli planujemy przygotować potrawę curry, lepiej sięgnijmy po przyprawy w formie pasty. Tę znajdziemy sprzedawaną albo w saszetkach, albo w niewielkich słoiczkach. Pasta curry jest bardzo intensywna w smaku i bardziej pikantna od przyprawy w proszku. Najczęściej występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym – w ten sam sposób możemy podzielić potrawy curry. Kolor pasty i potrawy zależy od zastosowanych w mieszance składników, a to wpływa na ostrość. Żółta pasta jest łagodna w smaku. Zielona pasta, która swój kolor zawdzięcza zielonej papryczce chili, jest najbardziej pikantna. Natomiast czerwona pasta znajduje się pośrodku, jeśli chodzi o poziom ostrości. 

Przepisy na curry 

Przepisy na curry są bardzo różne i zależą od regionu, ponieważ ta potrawa jest popularna w dużej części krajów azjatyckich. Możemy znaleźć zarówno curry z dodatkiem mięs (głównie drobiu) i ryb. Do potrawy możemy dodawać orientalne składniki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy stosowali bardziej dostępne, europejskie zamienniki. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu