Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przepisy 37

Curry – potrawa, przyprawa, pasta 

Curry przygotowuje się stosunkowo łatwo i szybko. Całe szczęście, bo to potrawa, do której chce się wracać jak najczęściej! Podstawą curry jako potrawy jest mieszanka przypraw o tej samej nazwie. Jej skład jest różny i zależy od regionu, jednak zwykle znajduje się w niej kurkuma, kolendra, pieprz, kardamon, goździki, imbir, cynamon, gałka muszkatołowa, kozieradka, chili oraz kmin rzymski, czasem także trawa cytrynowa, czosnek i inne składniki. W każdym razie jest to bogata mieszanka aromatycznych i intensywnych w smaku przypraw. Jej samodzielne przygotowanie jest możliwe, wymaga moździerza i cierpliwości. Jednak curry można dostać także gotowe w sklepach, polecamy takie – szybkie i wygodne – rozwiązanie. 

W sklepach curry możemy dostać pod różnymi postaciami. Popularna jest mieszanka przypraw dostępna w torebkach, jak większość innych przypraw oferowanych w marketach. Taka przyprawa jest bardzo uniwersalna, można ją przechowywać przez długi czas i stosować do rozmaitych potraw. Jednak jeśli planujemy przygotować potrawę curry, lepiej sięgnijmy po przyprawy w formie pasty. Tę znajdziemy sprzedawaną albo w saszetkach, albo w niewielkich słoiczkach. Pasta curry jest bardzo intensywna w smaku i bardziej pikantna od przyprawy w proszku. Najczęściej występuje w trzech kolorach: czerwonym, zielonym i żółtym – w ten sam sposób możemy podzielić potrawy curry. Kolor pasty i potrawy zależy od zastosowanych w mieszance składników, a to wpływa na ostrość. Żółta pasta jest łagodna w smaku. Zielona pasta, która swój kolor zawdzięcza zielonej papryczce chili, jest najbardziej pikantna. Natomiast czerwona pasta znajduje się pośrodku, jeśli chodzi o poziom ostrości. 

Przepisy na curry 

Przepisy na curry są bardzo różne i zależą od regionu, ponieważ ta potrawa jest popularna w dużej części krajów azjatyckich. Możemy znaleźć zarówno curry z dodatkiem mięs (głównie drobiu) i ryb, jak i curry wegetariańskie. Do potrawy możemy dodawać orientalne składniki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy stosowali bardziej dostępne, europejskie zamienniki.