Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Promocja na ziemniaki
  • Promocja na brokuły
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym
85 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
85 ze 100
Doskonały bilans
Twoje danie jest doskonale zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Przystawka
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
23.1g / 31%
Węglowodany
16.2g / 22%
Tłuszcze
15.4g / 46%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

+

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Wróć

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

(2)
45min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 Porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
80  g
Dymka
150  g
Papryka czerwona
5  cm
Świeży imbir
1  łodyga
Trawa cytrynowa
300  g
Filet z kurczaka
2  łyżek
Olej słonecznikowy
1  łyżka
Czerwona pasta curry
1  łyżeczka
Przyprawa curry
165  ml
Mleko kokosowe
trochę
Sól i pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
23.07 g
Węglowodany
16.19 g
Tłuszcze
15.39 g
Wartość energetyczna
286.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Masz ochotę na wycieczkę kulinarną do Azji? Dzięki naszemu pysznemu kurczakowi w mleku kokosowym z pastą curry i trawą cytrynową znajdziesz się tam w mgnieniu oka. Podaruj sobie orientalne wakacje na talerzu — pełne różnorodnych smaków i apetycznych aromatów! Kurczak po tajsku niejedno ma imię! Tajska kuchnia jest niezwykle bogata i różnorodna. Kurczak natomiast, to popularny w Tajlandii składnik wielu dań. Najpopularniejszy jest jednak ten podawany w aromatycznym sosie przygotowanym na bazie mleka kokosowego i pasty curry. Tak przygotowany kurczak jest wilgotny i delikatny, a sos aksamitny i wielowymiarowy. Sos curry, jak na azjatycką kuchnię przystało, jest dość pikantny. Jego poziom ostrości możesz jednak dostosować do swoich własnych upodobań, zmniejszając lub zwiększając ilość dodanej czerwonej pasty curry.

Kurczak w kokosie z pastą curry sprawdzi się na co dzień i nie tylko. Pierś z kurczaka możesz z powodzeniem zastąpić w tym przepisie mięsem z udka kurczaka pozbawionym kości i skór, lub piersią z indyka. Do sosu możesz też dodać więcej warzyw, na przykład kukurydzę z puszki. Kurczak z mleczkiem kokosowym i warzywami to sycący posiłek, który sprawdzi się o każdej porze roku. To doskonały pomysł na romantyczną kolację czy imprezę ze znajomymi!

Kurczaka curry najlepiej podać z ryżem, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zjeść go z ulubionym pieczywem, na przykład indyjskim chlebkiem naan lub makaronem ryżowym. Aby danie prezentowało się jeszcze atrakcyjniej, możesz podać je w towarzystwie świeżej kolendry i drobno posiekanej papryczki chilli. Dzięki temu posiłek będzie zachęcał jeszcze bardziej intensywnym aromatem i apetycznym wyglądem. Sprawdź nasz przepis na kurczaka curry z mlekiem kokosowym i wybierz się na kulinarną podróż do Tajlandii!

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    10 min
    Oczyść i umyj dymkę i pokrój w krążki. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnętrzne, pokrój w paski.
  • Krok 2

    7 min
    Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój trawę cytrynową na środek i rozgnieć ją płaską stroną noża.
  • Krok 3

    5 min
    Filety z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.
  • Krok 4

    15 min
    Rozgrzej olej słonecznikowy z pastą curry na patelni i usmaż na nim filet z piersi kurczaka. Dodaj curry, imbir i podsmaż. Następnie dodaj paprykę i dymkę.
  • Krok 5

    8 min
    Wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu z trawą cytrynową przez 4 minuty. Usuń trawę cytrynową przed podaniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dania doskonale pasuje ryż.
Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Krok 1 z 5

Oczyść i umyj dymkę i pokrój w krążki. Papryki umyj, usuń pestki i białe skórki wewnętrzne, pokrój w paski.

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Krok 2 z 5

Imbir obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój trawę cytrynową na środek i rozgnieć ją płaską stroną noża.

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Krok 3 z 5

Filety z piersi kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę.

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Krok 4 z 5

Rozgrzej olej słonecznikowy z pastą curry na patelni i usmaż na nim filet z piersi kurczaka. Dodaj curry, imbir i podsmaż. Następnie dodaj paprykę i dymkę.

Kurczak curry po tajsku z mlekiem kokosowym

Krok 5 z 5

Wlej mleko kokosowe i gotuj na wolnym ogniu z trawą cytrynową przez 4 minuty. Usuń trawę cytrynową przed podaniem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do dania doskonale pasuje ryż.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Curry
  • Danie główne
  • Kuchnia azjatycka
  • Obiad

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Curry w stylu indyjskim

    Curry w stylu indyjskim

    15 min Łatwy
  • Jednogarnkowe curry z dynią

    Jednogarnkowe curry z dynią

    25 min Średni
  • Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    Makaron ryżowy teriyaki z wołowiną i brokułami

    15 min Łatwy
  • Kolorowa patelnia z kurczakiem i warzywami

    Kolorowa patelnia z kurczakiem i warzywami

    30 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu