Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

0
172 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2500 g
Skrzydełka z kurczaka
1 szklanka
Przecier pomidorowy
1 szklanka
Cukier trzcinowy
0.25 szklanka
Sos sojowy
1 łyżka
Ocet
1.5 łyżeczek
Chili
1.5 łyżeczek
Papryka wędzona słodka
2 ząbków
Czosnek
1 szczypta
Dymka

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
112.6 g
Węglowodany
48.39 g
Tłuszcze
80.77 g
Wartość energetyczna
1391.21 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

172 min
Krok 1
5 min
Ze skrzydełek odetnij lotki i przekrój na pół.
Krok 2
5 min
W dużym naczyniu wymieszaj przecier pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, chili, paprykę i posiekany czosnek.
Krok 3
120 min
Dodaj skrzydełka, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 4
1 min
Piekarnik rozgrzej do 200°C.
Krok 5
40 min
Skrzydełka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut, obracając je i smarując marynatą.
Krok 6
1 min
Podawaj posypane posiekaną dymką.
Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 1 z 6

Ze skrzydełek odetnij lotki i przekrój na pół.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 2 z 6

W dużym naczyniu wymieszaj przecier pomidorowy, cukier, sos sojowy, ocet, chili, paprykę i posiekany czosnek.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 3 z 6

Dodaj skrzydełka, przykryj i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 4 z 6

Piekarnik rozgrzej do 200°C.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 5 z 6

Skrzydełka ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Piecz około 40 minut, obracając je i smarując marynatą.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka

Krok 6 z 6

Podawaj posypane posiekaną dymką.

Słodko-ostre skrzydełka kurczaka to dobry pomysł na pyszną przekąskę, którą poczęstujesz swoich gości podczas domowej imprezy. Skrzydełka kurczaka mają wyborny aromat, dzięki połączeniu dwóch odmiennych smaków: słodkiego i pikantnego. Wspaniale komponują się z lekkimi, zielonymi sałatkami i orzeźwiającymi napojami. Skrzydełka tak pyszne, że palce lizać!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika