50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.6g / 50%
Węglowodany
3.5g / 5%
Tłuszcze
13.8g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Polędwica w curry i śmietanie

(0)
2 godz 50 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Beatris

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

600  g
Schab wieprzowy bez kości
2  ząbków
1  łyżeczka
Curry
0.5  łyżeczka
Kolendra
1  łyżeczka
Słodka papryka
180  g
Kwaśna śmietana
trochę
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.64 g
Węglowodany
3.54 g
Tłuszcze
13.75 g
Wartość energetyczna
286.62 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polędwica wieprzowa to mięso, które świetnie komponuje się z czosnkiem i przyprawami. Z tego względu przed duszeniem mięsa dobrze jest natrzeć je dodatkami i włożyć do lodówki na dwie godziny dla przegryzienia się smaków. Sprawdź, jak prezentuje się polędwica w curry i śmietanie i przygotuj ją według naszego przepisu!
Gotujmy

Przygotowanie

170 min
Krok 1
120 min
Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i przyprawami, odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Krok 2
10 min
Mięso kładź na rozgrzany olej, zrumień z każdej strony.
Krok 3
30 min
Mięso zalej 2 szklankami wody i duś pod przykryciem do miękkości.
Krok 4
5 min
Kiedy mięso będzie miękkie, wlej śmietanę i duś jeszcze 5-10 minut.
Krok 5
5 min
Mięso pokrój na porcje, podawaj z sosem.
Polędwica w curry i śmietanie

Krok 1 z 5

Mięso natrzyj wyciśniętym czosnkiem i przyprawami, odstaw w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Polędwica w curry i śmietanie

Krok 2 z 5

Mięso kładź na rozgrzany olej, zrumień z każdej strony.

Polędwica w curry i śmietanie

Krok 3 z 5

Mięso zalej 2 szklankami wody i duś pod przykryciem do miękkości.

Polędwica w curry i śmietanie

Krok 4 z 5

Kiedy mięso będzie miękkie, wlej śmietanę i duś jeszcze 5-10 minut.

Polędwica w curry i śmietanie

Krok 5 z 5

Mięso pokrój na porcje, podawaj z sosem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika