50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
35.6g / 54%
Węglowodany
1.2g / 1%
Tłuszcze
12.9g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Polędwica z dzika smażona

(0)
2 godz 30 min
Łatwy
Recipe Chef
Autorem przepisu jest RENIZ

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

500  g
Polędwica z dzika
1  łyżka
Masło
2  ząbków
1  Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Smalec
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
35.63 g
Węglowodany
1.22 g
Tłuszcze
12.88 g
Wartość energetyczna
271.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo łatwa propozycja dla osób lubiących dziczyznę. Polędwicę z dzika smażoną wykonasz w kilka chwil. Mięso podziel na porcje i zbij je tłuczkiem, natrzyj czosnkiem, oliwą i posyp przyprawami. Poczekaj chwilkę, aż mięso przejdzie marynatą, a następnie oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym smalcu. Przed podaniem polej usmażone kotlety aromatycznym, rozpuszczonym masłem. Uzupełnij danie gorącymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polędwica z dzika gotowa!
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
15 min
Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.
Krok 2
120 min
Skropić je sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 3
15 min
Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.
Krok 4
1 min
Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.
Polędwica z dzika smażona

Krok 1 z 4

Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.

Polędwica z dzika smażona

Krok 2 z 4

Skropić je sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.

Polędwica z dzika smażona

Krok 3 z 4

Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.

Polędwica z dzika smażona

Krok 4 z 4

Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika