Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwica z dzika smażona

0
150 min
Łatwy

Składniki

-
5 5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

50 porcji
Mięso z dziczyzny, bizon, polędwica górna, tylko chude mięso do oddzielenia, przystrojone do 0 tłuszczu, surowe
1 Płaska łyżka
Masło
2 ząbków
Czosnek
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 trochę
Smalec
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

150 min
Krok 1
15 min
Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.
Krok 2
0 min
Natrzeć je czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 3
15 min
Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.
Krok 4
1 min
Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.
Polędwica z dzika smażona

Krok 1 z 4

Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.

Polędwica z dzika smażona

Krok 2 z 4

Natrzeć je czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.

Polędwica z dzika smażona

Krok 3 z 4

Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.

Polędwica z dzika smażona

Krok 4 z 4

Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.

Bardzo łatwa propozycja dla osób lubiących dziczyznę. Polędwicę z dzika smażoną wykonasz w kilka chwil. Mięso podziel na porcje i zbij je tłuczkiem, natrzyj czosnkiem, oliwą i posyp przyprawami. Poczekaj chwilkę, aż mięso przejdzie marynatą, a następnie oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym smalcu. Przed podaniem polej usmażone kotlety aromatycznym, rozpuszczonym masłem. Uzupełnij danie gorącymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polędwica z dzika gotowa!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika