Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Polędwica z dzika smażona
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Deser
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
35.6g / 54%
Węglowodany
1.2g / 1%
Tłuszcze
12.9g / 45%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Polędwica z dzika smażona

+

Polędwica z dzika smażona

Wróć

Polędwica z dzika smażona

(0)
2 godz 30 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
500  g
Polędwica z dzika
1  łyżka
Masło
2  ząbków
Czosnek
1  Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1  Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
trochę
Smalec
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
trochę
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
35.63 g
Węglowodany
1.22 g
Tłuszcze
12.88 g
Wartość energetyczna
271.05 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Bardzo łatwa propozycja dla osób lubiących dziczyznę. Polędwicę z dzika smażoną wykonasz w kilka chwil. Mięso podziel na porcje i zbij je tłuczkiem, natrzyj czosnkiem, oliwą i posyp przyprawami. Poczekaj chwilkę, aż mięso przejdzie marynatą, a następnie oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym smalcu. Przed podaniem polej usmażone kotlety aromatycznym, rozpuszczonym masłem. Uzupełnij danie gorącymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polędwica z dzika gotowa!

Przygotowanie

150 min
  • Krok 1

    15 min
    Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.
  • Krok 2

    120 min
    Skropić je sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
  • Krok 3

    15 min
    Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.
  • Krok 4

    1 min
    Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.
Polędwica z dzika smażona

Krok 1 z 4

Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.

Polędwica z dzika smażona

Krok 2 z 4

Skropić je sokiem z cytryny, natrzeć czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.

Polędwica z dzika smażona

Krok 3 z 4

Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.

Polędwica z dzika smażona

Krok 4 z 4

Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia niemiecka
  • Kuchnia regionalna
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Uroczystość
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka z boczniakami

    Sałatka z boczniakami

    32 min Łatwy
  • Udka faszerowane pieczarkami

    Udka faszerowane pieczarkami

    1 godz 50 min Średni
  • Kotlety schabowe z brokułami i serem

    Kotlety schabowe z brokułami i serem

    45 min Łatwy
  • Kotlety schabowe z cebulą i żółtym serem

    Kotlety schabowe z cebulą i żółtym serem

    2 godz Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu