Polędwica z dzika smażona
150min
Łatwy
50 porcji
Mięso z dziczyzny, bizon, polędwica górna, tylko chude mięso do oddzielenia, przystrojone do 0 tłuszczu, surowe
1 Płaska łyżka
Masło
2 ząbków
Czosnek
1 Płaska łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 Płaska łyżka
Oliwa z oliwek
1 trochę
Smalec
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz czarny
.
Wartości odżywcze
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
150 min
Krok 1
15 min
Mięso pokroić na porcje, zbić tłuczkiem, formować owalne kotlety.
Krok 2
0 min
Natrzeć je czosnkiem, oprószyć pieprzem i posmarować oliwą. Ułożyć jeden na drugi i odłożyć w chłodne miejsce na 2 godziny.
Krok 3
15 min
Po 2 godzinach oprószyć mąką i zrumienić na smalcu z obu stron, posolić.
Krok 4
1 min
Usmażone kotlety ułożyć na półmisku, polać stopionym masłem.
Bardzo łatwa propozycja dla osób lubiących dziczyznę. Polędwicę z dzika smażoną wykonasz w kilka chwil. Mięso podziel na porcje i zbij je tłuczkiem, natrzyj czosnkiem, oliwą i posyp przyprawami. Poczekaj chwilkę, aż mięso przejdzie marynatą, a następnie oprósz je mąką i smaż na rozgrzanym smalcu. Przed podaniem polej usmażone kotlety aromatycznym, rozpuszczonym masłem. Uzupełnij danie gorącymi ziemniaczkami i ulubioną surówką. Polędwica z dzika gotowa!
Komentarze 0