Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wołowina w czerwonym winie to przepis znany nie tylko z kuchni francuskiej jako wołowina po burgundzku. Mięso wołowe (na gulasz), warzywa korzeniowe i czerwone wino mogą bulgotać razem przez kilka godzin. W tym czasie miękną, a ich smaki przenikają się wzajemnie, tworząc bogaty w smaku sos. Daj składnikom wołowiny duszonej w winie czas i nie spiesz się. Polędwica wołowa duszona w winie charakteryzuje się niezwykle mocnym smakiem, który sprawi, że wszyscy sięgną po dokładkę i zjedzą całe danie za jednym posiedzeniem. Ucztowanie doskonale uzupełni wino, którego nie użyłeś do wołowiny. Czego chcieć więcej?
Przygotowanie
332 min
Krok 1
10 min
Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
Krok 2
1 min
Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.
Krok 3
10 min
Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.
Krok 4
10 min
Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.
Krok 5
1 min
Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.
Krok 6
300 min
Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.
Krok 1
z
6
Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
Krok 2
z
6
Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.
Krok 3
z
6
Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.
Krok 4
z
6
Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.
Krok 5
z
6
Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.
Krok 6
z
6
Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0