Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Polędwica wołowa duszona w winie

Polędwica wołowa duszona w winie

(0)
5 godz 32 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest Winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Karczek wołowy
1  kostka
Rosół wołowy Winiary
1 
Średnia pietruszka (korzeń)
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Czerwone wino wytrawne
60  g
Średnia marchewka
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Jałowiec
1  szczypta
Rozmaryn
1  łyżka
Smalec
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
45.66 g
Węglowodany
12.64 g
Tłuszcze
9.44 g
Wartość energetyczna
348.68 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wołowina w czerwonym winie to przepis znany nie tylko z kuchni francuskiej jako wołowina po burgundzku. Mięso wołowe (na gulasz), warzywa korzeniowe i czerwone wino mogą bulgotać razem przez kilka godzin. W tym czasie miękną, a ich smaki przenikają się wzajemnie, tworząc bogaty w smaku sos. Daj składnikom wołowiny duszonej w winie czas i nie spiesz się. Polędwica wołowa duszona w winie charakteryzuje się niezwykle mocnym smakiem, który sprawi, że wszyscy sięgną po dokładkę i zjedzą całe danie za jednym posiedzeniem. Ucztowanie doskonale uzupełni wino, którego nie użyłeś do wołowiny. Czego chcieć więcej?

Przygotowanie

332 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    10 min
    Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.
  • Krok 4

    10 min
    Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.
  • Krok 5

    1 min
    Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.
  • Krok 6

    300 min
    Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.
Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 1 z 6

Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 2 z 6

Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 3 z 6

Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 4 z 6

Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 5 z 6

Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 6 z 6

Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Z piekarnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    Zupa z soczewicy na mleku kokosowym

    1 godz 20 min Średni
  • Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    Węgierska zupa gulaszowa z kociołka

    1 godz 47 min Średni
  • Kapuśniak

    Kapuśniak

    1 godz 42 min Łatwy
  • Zupa jarzynowa ze śmietaną

    Zupa jarzynowa ze śmietaną

    45 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu