Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Polędwica wołowa duszona w winie

0
5 godz 32 min
Trudny
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Winiary
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

750  g
Karczek wołowy
1 
Średnia pietruszka (korzeń)
1 
Duża cebula
2  ząbków
200  ml
Czerwone wino wytrawne
1 
Średnia marchewka
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Jałowiec
1  szczypta
Rozmaryn
1  łyżka
Smalec
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
45.66 g
Węglowodany
11.95 g
Tłuszcze
9.44 g
Wartość energetyczna
347.27 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

332 min
Krok 1
10 min
Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
Krok 2
1 min
Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.
Krok 3
10 min
Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.
Krok 4
10 min
Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.
Krok 5
1 min
Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.
Krok 6
300 min
Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.
Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 1 z 6

Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 2 z 6

Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 3 z 6

Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 4 z 6

Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 5 z 6

Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 6 z 6

Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.

Wołowina w czerwonym winie to przepis znany nie tylko z kuchni francuskiej jako wołowina po burgundzku. Mięso wołowe (na gulasz), warzywa korzeniowe i czerwone wino mogą bulgotać razem przez kilka godzin. W tym czasie miękną, a ich smaki przenikają się wzajemnie, tworząc bogaty w smaku sos. Daj składnikom wołowiny duszonej w winie czas i nie spiesz się. Polędwica wołowa duszona w winie charakteryzuje się niezwykle mocnym smakiem, który sprawi, że wszyscy sięgną po dokładkę i zjedzą całe danie za jednym posiedzeniem. Ucztowanie doskonale uzupełni wino, którego nie użyłeś do wołowiny. Czego chcieć więcej?
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika