Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Polędwica wołowa duszona w winie
Dodaj do CookBook

Polędwica wołowa duszona w winie

(0)
5 godz 32 min
Trudny
Kup składniki
Autorem przepisu jest RENIZ
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
750  g
Karczek wołowy
1  kostka
Rosół wołowy Winiary
1 
Średnia pietruszka (korzeń)
1 
Duża cebula
2  ząbków
Czosnek
200  ml
Czerwone wino wytrawne
60  g
Średnia marchewka
3 
Liść laurowy
1  łyżeczka
Ziele angielskie
1  łyżeczka
Jałowiec
1  szczypta
Rozmaryn
1  łyżka
Smalec
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
12.6 g
Wartość energetyczna
348.7 kcal
Tłuszcze
9.4 g
Białko
45.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Polędwica wołowa nie jest typowym rodzajem mięsa, które tak chętnie wykorzystywane jest w polskiej kuchni. Jednak czerwone mięso, przyrządzane w unikalny sposób, jest domeną zachodnich sąsiadków, a dokładniej mówiąc - Francuzów. Jednym z ciekawszych pomysłów jest Bœuf bourguignon, czyli wołowina burgundzka. To danie jest wyjątkowo sycące, a przede wszystkim zaspokoi apetyt każdego mięsożercy. Bazuje ono nie tylko na warzywach i soczystym steku wołowym, ale także na czerwonym winie. To właśnie ono zmiękcza mięso, a także nadaje mu charakterystycznego posmaku i aromatu. Jak sama nazwa wskazuje, pierwotny przepis na tę potrawę wywodzi się z regionu Burgundii i jest jednym z najbardziej typowych dań kuchni francuskiej.

Polędwica wołowa duszona w winie - jaki jest sekret soczystego i miękkiego mięsa?


Wołowina jest uważana za mięso, które może sprawiać wiele problemów podczas przygotowania. Zazwyczaj staje się ona "gumowa" i pozbawiona większego smaku. Jednak polędwica wołowa duszona w winie nie powinna sprawiać większego problemu. Wystarczy pamiętać jedynie o tym, że mięso to potrzebuje czasu oraz stałej temperatury, która jednak nie powinna być zbyt wysoka. Polędwica wołowa nie może być także zbyt gruba - opcjonalnie, można ją delikatnie rozbić, by osłabić wiązania. Następnie trzeba wykazać się dużą dozą cierpliwości. Mięso wraz z winem i warzywami powinno spędzić w garnku co najmniej 5 godzin, na średnim ogniu. W ten prosty sposób można nie tylko zadbać o miękkość wołowiny, ale także wykreować gęsty, aromatyczny sos z czerwonego wina. Pamiętajmy o tym, że mimo długiego okresu gotowania, danie jest proste w przygotowaniu. Warzywa wystarczy posiekać i podsmażyć, a następnie wszystkie składniki wrzucić do jednego garnka i po prostu dać im czas.

Polędwica w winie - z czym można ją podawać?


Polędwica w winie to danie o wybornym smaku. Można nawet powiedzieć, że jest to sprawdzony przepis na luksusowy obiad rodzinny lub kolację tylko we dwoje. Jeśli poszukujemy idealny dodatków, to polędwica wołowa duszona idealnie skomponuje się z młodymi ziemniaczkami z wody. Zapewnią one jeszcze większą sytość, a także urozmaicą to danie. Możemy także zdecydować się na lampkę czerwonego, wytrawnego wina, które pozostało niewykorzystane po przygotowaniu mięsa, wraz z surówkami. Do polędwicy duszonej dopasują się zarówno zasmażane buraczki jak i klasyczna mizeria. Mamy tu więc całkiem duże pole do tego, by popisać się kulinarnym kunsztem.

Przygotowanie

332 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.
  • Krok 2

    1 min
    Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.
  • Krok 3

    10 min
    Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.
  • Krok 4

    10 min
    Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.
  • Krok 5

    1 min
    Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.
  • Krok 6

    300 min
    Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.
Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 1 z 6

Cebulę grubo posiekaj, czosnek pokrój w plasterki. Marchew i pietruszkę pokrój w kostkę.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 2 z 6

Rozpuść kostkę rosołową Winiary w gorącej wodzie.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 3 z 6

Posiekaną cebulę i czosnek krótko podsmaż w grubym garnku na rozgrzanym smalcu. Dodaj marchewki i pietruszkę i smaż, aż marchewki zaczną nabierać złotego koloru.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 4 z 6

Warzywa w garnku odłóż na bok, a na pozostałej przestrzeni obsmaż z każdej strony posoloną wołowinę, pokrojoną wcześniej na duże kawałki.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 5 z 6

Mięso wymieszaj w garnku z warzywami. Dodaj zioła, przyprawy i sól.

Polędwica wołowa duszona w winie

Krok 6 z 6

Zawartość garnka zalej winem i bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 godzin, aż mięso będzie miękkie. Jeśli używasz szybkowaru, możesz skrócić czas gotowania.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Bogate w białko
  • Danie główne
  • Dziedzictwo
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Z piekarnika
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grillowana polędwica z tuńczyka

    Grillowana polędwica z tuńczyka

    1 godz 15 min Łatwy
  • Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    Svíčková na śmietanie, czyli polędwica wołowa po czesku

    1 godz 1 min Łatwy
  • Polędwica w curry i śmietanie

    Polędwica w curry i śmietanie

    2 godz 50 min Łatwy
  • Szaszłyki z polędwicą z grilla

    Szaszłyki z polędwicą z grilla

    12 godz 55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu