Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Kuchnia francuska - kategoria top

Kuchnia francuska

Tarty, rogaliki, bagietki i genialne zupy – kuchnia francuska słynie z różnorodności i pełni smaków, którymi zachwycają się mieszkańcy niemal całego świata. 

Przepisy 97
Croque madame

Croque madame

39 min Średni
Domowy croissant francuski

Domowy croissant francuski

3 godz 10 min Trudny
Tarta z karmelizowanymi gruszkami

Tarta z karmelizowanymi gruszkami

2 godz 25 min Łatwy
Coq au vin - kurczak duszony w winie

Coq au vin - kurczak duszony w winie

75
1 godz 27 min Średni
Quiche Lorraine

Quiche Lorraine

35
1 godz 7 min Łatwy
Quiche z szynką i serem

Quiche z szynką i serem

30
1 godz 6 min Łatwy
Quiche ze szparagami i fetą

Quiche ze szparagami i fetą

45
1 godz 6 min Łatwy
Quiche z warzywami po prowansalsku

Quiche z warzywami po prowansalsku

35
1 godz 14 min Łatwy
Polędwica wołowa duszona w winie

Polędwica wołowa duszona w winie

5 godz 32 min Trudny
Crème fraîche

Crème fraîche

8 min Łatwy
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

2 godz 34 min Łatwy
Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

Tradycyjny przepis na zupę strogonow z wołowiną

47 min Średni
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z grzanką serową

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z grzanką serową

39 min Łatwy
Zupa z pora z wędzonym łososiem

Zupa z pora z wędzonym łososiem

38 min Średni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

2 godz 3 min Łatwy
Zupa cebulowa z serowymi grzankami

Zupa cebulowa z serowymi grzankami

1 godz 39 min Łatwy
Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

2 godz 23 min Średni
Cielęcina z jabłkami

Cielęcina z jabłkami

75
25 min Łatwy
Tarta kremowa z brzoskwiniami

Tarta kremowa z brzoskwiniami

1 godz 40 min Łatwy
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

1 godz Średni
Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

Krucha pierś z indyka z morelami w cieście francuskim

13 godz 40 min Łatwy
Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

55 min Łatwy
Masło czosnkowo-ziołowe

Masło czosnkowo-ziołowe

5 min Łatwy
Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

50
57 min Średni
Pyszna mięsno – warzywna tarta

Pyszna mięsno – warzywna tarta

25
1 godz 55 min Łatwy
Potrawka z królika na sposób francuski

Potrawka z królika na sposób francuski

50
1 godz 42 min Łatwy
Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

Ślimaczki z czekoladą z ciasta francuskiego

1 godz 12 min Łatwy
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

4 godz 50 min Średni
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

1 godz Łatwy
Zupa cebulowa z białym winem

Zupa cebulowa z białym winem

37 min Łatwy
Sos cebulowy

Sos cebulowy

15 min Łatwy
Piersi kurczaka nadziewane warzywami z placuszkami z cukinii

Piersi kurczaka nadziewane warzywami z placuszkami z cukinii

40 min Łatwy
Sałata lodowa po francusku

Sałata lodowa po francusku

5 min Łatwy
Pieczarki po burgundzku

Pieczarki po burgundzku

85
45 min Łatwy
Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

Pasztet z kurczaka w kruchym cieście

30
3 godz 52 min Średni
Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

Rożki z ciasta francuskiego z kremem i owocami

1 godz 11 min Łatwy
Bagietka z serem i łososiem

Bagietka z serem i łososiem

10 min Łatwy
Bagietka nadziewana

Bagietka nadziewana

20 min Łatwy
Creme brulée

Creme brulée

2 godz 15 min Łatwy
Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

Filety grillowane nadziewane pieczarkami i serem

30
1 godz 51 min Łatwy
Sos lazurowy

Sos lazurowy

25 min Łatwy
Szarlotka z kruszonką

Szarlotka z kruszonką

1 godz 21 min Łatwy
Szparagi panierowane

Szparagi panierowane

43 min Łatwy
Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

45
55 min Łatwy
Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

Tarta z rabarbarem na cieście francuskim

1 godz 11 min Łatwy
Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

Tarta z masą krówkową i serkiem mascarpone pod pierzynką z migdałów

1 godz 15 min Łatwy
Tarta drożdżowa  z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym

Tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym

2 godz Łatwy
Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

Zupa grzybowo-cebulowa zapiekana pod pierzynką z ciasta francuskiego

3 godz 11 min Łatwy
Tarta warzywna

Tarta warzywna

75
2 godz 40 min Łatwy
Tosty francuskie

Tosty francuskie

20 min Łatwy

Stronicowanie

  • Bieżąca strona 1
  • Strona 2
  • Następna strona ››
  • Ostatnia strona Ostatnia »

Niesamowity smak kuchni francuskiej 

Kuchnia francuska, choć kojarzy się głównie z żabimi udkami i ślimakami, tak naprawdę słynie z genialnych serów, win, bagietek, sufletów, tart oraz wyjątkowych pasztetów. Swoją różnorodność zawdzięcza regionom specjalizującym się w wytwarzaniu konkretnych produktów, np. Burgundia słynie z win, musztardy Dijon i ślimaków, Normandia z przegrzebków św. Jakuba oraz serów typu camembert, Bretania z cydrów i owoców morza, a słoneczna Prowansja z potraw rybnych i warzywnych z dodatkiem dużej ilości świeżych ziół. Te odmienne tradycje regionalne mieszały się ze sobą przez stulecia, tworząc wyjątkowo aromatyczną, elegancką i smaczną kuchnię francuską, docenianą obecnie na całym świecie. 

Kuchnia francuska dzieli się na tzw. kuchnię wyższą (haute cuisine), drogą, wyszukaną i bardzo elegancką, oraz kuchnię nową (nouvelle cuisine), opierającą się na lekkostrawnych i szybko przyrządzanych daniach, towarzyszących Francuzom na co dzień. 

Ulubione francuskie dania 

Na śniadanie Francuzi zazwyczaj delektują się jeszcze ciepłym pieczywem z dodatkiem dżemu lub masła, popijanymi gorącą kawą. Często zamaczają kawałki bagietki lub rogala w miseczce z odrobiną kawy albo słodkiej czekolady. Obiad to najczęściej obfite danie zwieńczone deserem oraz filiżanką gorącego napoju. Kolacja spożywana jest dość późno i zazwyczaj składa się z różnych potraw podawanych na ciepło. Z kolei najpopularniejszym deserem we Francji są delikatny crème brûlée, tarta jabłkowa, eklerki i chrupiące tarty owocowe. 

Najsmaczniejsze przepisy kuchni francuskiej 

Chociaż kuchnia francuska wielu osobom może się kojarzyć z egzotycznymi żabimi udkami lub ślimakami, to jednak sery, wina i chrupiące pieczywo są produktami kojarzonymi właśnie z tym pięknym krajem. Już sama myśl o cudownie chrupiącym kawałku bagietki czy słodkim rogaliku spożytym na śniadanie dodaje nam energii. A to przecież zaledwie początek niesamowitych smaków Francji… Warto zachwycić się lampką czerwonego wina, podanego do mięsnych dań, obficie doprawionych świeżymi ziołami lub kawałków wyśmienitych serów pleśniowych, docenianych na całym świecie. Trudno przejść obojętnie obok tak niesamowitych przepisów jak aromatyczna zupa cebulowa z serem, słynny na cały świat ratatuj warzywny, słodka tarta z karmelizowanymi gruszkami, rozpływający się w ustach crème brûlée czy chrupiąca bagietka z serem i łososiem. To przepisy, które naprawdę warto wypróbować, by poznać głębię niezwykłej kuchni francuskiej. 

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu