Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami
Dodaj do CookBook

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

(0)
2 godz 34 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Agata
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kg
Cebula
1  opakowanie
Zupa jarzynowa nasza specjalność WINIARY
6  łyżek
Masło klarowane
1  szczypta
Sól
1  szczypta
Cukier
1  łyżeczka
Tymianek
0.5  szklanka
Białe wino
0.5 
Półbagietka
15  dag
Ser żółty
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
34.1 g
Wartość energetyczna
545.2 kcal
Tłuszcze
34.1 g
Białko
14.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Francuska zupa cebulowa prawdopodobnie swoje początki miała nie we Francji, a na dworze Stanisława Augusta Poniatowskiego. We Francji rozpowszechnił ją nadworny kucharz naszego króla, Paul Tremo. Niezależnie od pochodzenia, francuska zupa cebulowa jest wyśmienitą potrawą, wymagającą przede wszystkim cierpliwości. Cebula powinna być długo karmelizowana, na szybko zwyczajnie się zrumieni i nie odda zupie swojego wyjątkowego aromatu.

Jako bazę do przygotowania francuskiej zupy cebulowej zwykle wykorzystuje się bulion wołowy, który tym razem został zastąpiony Zupą Jarzynową Nasza Specjalność Winiary. Zupa na takiej bazie smakuje obłędnie!

Francuska zupa cebulowa może być podawana pod pierzynką z ciasta francuskiego lub z chrupiącymi serowymi grzankami. Obie wersje są wyśmienite.

Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Smacznego :)

Przygotowanie

154 min
  • Krok 1

    4 min
    Cebulę obieramy, kroimy w piórka.
  • Krok 2

    120 min
    W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.
  • Krok 3

    3 min
    Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.
  • Krok 4

    10 min
    Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    15 min
    Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).
  • Krok 6

    2 min
    Zupę podajemy z serowymi grzankami.
Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 1 z 6

Cebulę obieramy, kroimy w piórka.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 2 z 6

W rondlu o grubszym dnie delikatnie rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę, oprószamy ją szczyptą soli i cukru, powoli karmelizujemy, co powinno nam zająć około 1,5-2 godziny. Co jakiś czas mieszamy.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 3 z 6

Podlewamy cebulę białym winem, chwilę odparowujemy. Pod koniec dodajemy łyżeczkę tymianku.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 4 z 6

Zawartość opakowania z Zupą Jarzynową Winiary rozprowadzamy w 0,7 l wody. Dodajemy do cebuli, gotujemy 10 minut.

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 5 z 6

Półbagietkę kroimy na kromki, każdą posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut (do zrumienienia i roztopienia sera).

Francuska zupa cebulowa podana z serowymi grzankami

Krok 6 z 6

Zupę podajemy z serowymi grzankami.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Kuchnia francuska
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Francuska zupa rybna

    Francuska zupa rybna

    39 min Średni
  • Soczysty schab z musztardą francuską

    Soczysty schab z musztardą francuską

    1 godz Łatwy
  • Aromatyczna francuska zupa rybna

    Aromatyczna francuska zupa rybna

    22 min Łatwy
  • Dip na bazie majonezu z musztardą francuską

    Dip na bazie majonezu z musztardą francuską

    5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu