Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

0
60 min
Średni

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

100 g
Łosoś wędzony
40 g
Czarnuszka
300 g
Ciasto Francuskie
1 
Jajko
2 ząbków
Czosnek
150 ml
Jogurt grecki
2 łyżek
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
486.23 kcal
Białko
11.58 g
Tłuszcze
36.48 g
Węglowodany
28.85 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.
Krok 2
10 min
Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
Krok 3
10 min
Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
Krok 4
20 min
Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
Krok 5
5 min
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Krok 1 z 5

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Krok 2 z 5

Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Krok 3 z 5

Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Krok 4 z 5

Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem

Krok 5 z 5

W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy bułeczki-roladki z ciasta francuskiego z łososiem, posypane czarnuszką i podawane z sosem czosnkowo-koperkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pyszne kruche roladki z łososiem znikają w mgnieniu oka z talerzy!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika