Roladki z ciasta francuskiego z łososiem
60min
Średni
4 łyżek
100 g
Łosoś wędzony
40 g
Czarnuszka
300 g
Ciasto Francuskie
1
Jajko
2 ząbków
Czosnek
150 ml
Jogurt grecki
2 łyżek
Koperek
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz
.
Wartości odżywcze
Białko
11.58 g
Węglowodany
28.85 g
Tłuszcze
36.48 g
Wartość energetyczna
486.23 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
60 min
Krok 1
15 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.
Krok 2
10 min
Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
Krok 3
10 min
Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
Krok 4
20 min
Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
Krok 5
5 min
W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy bułeczki-roladki z ciasta francuskiego z łososiem, posypane czarnuszką i podawane z sosem czosnkowo-koperkowym z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pyszne kruche roladki z łososiem znikają w mgnieniu oka z talerzy!
Komentarze 0