Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na pomidory
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
  • Kontakt
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

(0)
1 godz
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Majonez Dekoracyjny WINIARY
100  g
Łosoś wędzony
40  g
Czarnuszka
300  g
Ciasto Francuskie
1 
Jajko
2  ząbków
Czosnek
150  ml
Jogurt grecki
2  łyżek
Koperek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.6 g
Węglowodany
28.75 g
Tłuszcze
35.78 g
Wartość energetyczna
479.34 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ciasto francuskie z łososiem wędzonym to jeden z klasyków, który świetnie sprawdza się na wiele okazji: imprezę, spotkanie ze znajomymi, kolację lub na jako przystawka na szybko. Bułeczki-roladki z ciasta francuskiego są niezwykle delikatne w smaku, a nadzienie o smaku łososiowym jest znane i lubiane przez wiele osób. Dodatki takie jak posypka z czarnuszki czy sos czosnkowo-koperkowy skutecznie wzmacniają już fenomenalny smak tej przekąski! Jeśli chcesz wiedzieć, jak ją przyrządzić w Twojej kuchni, to zerknij do naszego przepisu! Gwarantujemy, że podbiją ono zarówno Twoje podniebienia, jak i Twoich gości. Od momentu pierwszego przygotowania, na stałe zagoszczą w Twoim menu.

Ciasto francuskie z łososiem wędzonym
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem możesz przygotować prosto i szybko, ponieważ wystarczy zaledwie 60 minut! Ta przekąska będzie idealna wszędzie tam, gdzie ceniony jest wytrwany i szlachetny smak. Ciasto francuskie jest uwielbiane przez większość osób, a w połączeniu z unikalnym, a zarazem wyrazistym smakiem łososia stało się alternatywą dla wielu dań. Ciepłe przekąski są wspaniałym wyborem na wieczory spędzone w gronie znajomych. To doskonałe wyjście z sytuacji, gdy nie mamy czasu przygotowywać kilku ciepłych dań. Ciepłe ślimaczki z ciasta francuskiego z łososiem w zupełności wystarczą. W dodatku będą prawdziwą ucztą dla podniebienia i wprawią w zachwyt również naszych gości! Tego typu przekąski są również idealne, ponieważ są to pojedyncze sztuki, więc łatwo można po nie sięgać z półmiska lub talerza.

Finezja smaku, czyli nietuzinkowe połączenie znanych składników
Łosoś wędzony w cieście francuskim to nowy wymiar smaku, a głębię smaku z pewnością wydobywa smak i aromat pieczonego łososia. Ta przekąska jest jeszcze bardziej oryginalna, ponieważ serwuje się ją z domowym sosem czosnkowym, który idealnie przełamuje smak łososia, świetnie się z nim komponując. Delikatne ciasto francuskie sprawia, że przekąska wręcz rozpływa się w ustach, a dodatek przypraw i posypka z czarnuszki są przysłowiową kropką nad i. Chrupiące roladki z łososia serwowane na ciepło będą z pewnością bestsellerem niejednej imprezy. Przepis jest bardzo prosty i bazuje na popularnych składnikach, które większość z nas ma zawsze pod ręką w swojej kuchni. Dzięki temu może to być świetna przekąska, którą można przyrządzić nawet na ostatnią, czyli nawet na chwilę przed przyjściem gości. Z pewnością ten pomysł uratuje kulinarnie każde spotkanie!
Jako wytrawną przekąskę z ciasta francuskiego na imprezę czy przyjęcie polecamy bułeczki-roladki z ciasta francuskiego z łososiem, posypane czarnuszką i podawane z sosem czosnkowo-koperkowym z  Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pyszne kruche roladki z łososiem znikają w mgnieniu oka z talerzy!

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    15 min
    Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.
  • Krok 2

    10 min
    Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.
  • Krok 3

    10 min
    Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.
  • Krok 4

    20 min
    Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.
  • Krok 5

    5 min
    W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.
Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Krok 1 z 5

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki na pół godziny przed przygotowaniem roladek. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Następnie lekko rozwałkuj, na jedną trzecią ciasta połóż plastry wędzonego łososia, przypraw pieprzem.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Krok 2 z 5

Następnie zwiń roladę tak, żeby zostało na końcu trochę ciasta. Posmaruj tę końcówkę roztrzepanym jajkiem, zwiń i sklej roladę.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Krok 3 z 5

Zwiniętą roladę posmaruj też jajkiem przy pomocy pędzelka i posyp czarnuszką, a następnie przekrój na plastry – ślimaczki jednakowej grubości.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Krok 4 z 5

Wyłóż roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 minut – do zarumienienia się ciasta.

Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

Krok 5 z 5

W międzyczasie przygotuj sos czosnkowy – wymieszaj jogurt, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą i pieprzem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez skorupiaków
  • Dodatek
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnie świata
  • Popołudniowa przekąska
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Weekend
  • Z jajkami
  • Z rybą

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Przekąski z ciasta francuskiego

    Przekąski z ciasta francuskiego

    55 min Łatwy
  • Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

    Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, groszkiem i kozim serem

    1 godz Łatwy
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    57 min Łatwy
  • Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

    Prosta tarta ze szparagami i żółtym serem

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu