Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na paprykę
  • Promocja na mięso mielone
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Przekąski z ciasta francuskiego

Przekąski z ciasta francuskiego

(4)
55min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
10 
Parówki drobiowe
250  g
Ciasto Francuskie
150  g
Ser żółty
1 
Jajko
200  g
Pomidorki truskawkowe
1 
Papryka słodka
1 
Cebula
2  łyżek
Majonez Dekoracyjny Winiary
150  g
Jogurt grecki
1  ząbek
Czosnek
2  g
Pieprz
10  g
Sezam
trochę
Sól
trochę
Papryka Ostra
1  g
Ketchup łagodny WINIARY
0.5  pęczek
Szczypiorek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.43 g
Węglowodany
26.33 g
Tłuszcze
43.26 g
Wartość energetyczna
597.71 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Ciasto francuskie to niezawodna baza do tworzenia pysznych przekąsek na imprezy. Nasze propozycje to zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem i sezamem oraz wersja wege: z pomidorami koktajlowymi, słodką papryką i cebulką. W sam raz na jeden kęs! Bez dodatkowych talerzyków i sztućców. Do obu przekąsek będzie pasował dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, stworzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Odczekaj chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie obierz parówki z folii i pokrój na połówki. Połowę arkusza ciasta pokrój na plastry o szerokości 3 cm i posmaruj je ketchupem od wewnątrz. Następnie zawiń w nie parówki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu sezamem oraz startym żółtym serem.

Drugą połowę ciasta pokrój na niewielkie prostokąty. Paprykę pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Każdy kawałek ciasta posyp startym serem, ułóż na niego pół pomidorka, paprykę i cebulę. Mogą to być też oliwki albo inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekąski piecz przez kwadrans, aż ciasto się zarumieni. Do sosu majonezowego przydadzą się Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami. Alternatywą dla niego może być Ketchup Łagodny WINIARY.

Przygotowanie

55 min
  • Krok 1

    1 min
    Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  • Krok 2

    1 min
    Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
  • Krok 3

    3 min
    Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
  • Krok 4

    5 min
    Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
  • Krok 5

    5 min
    Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
  • Krok 6

    9 min
    Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
  • Krok 7

    5 min
    Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
  • Krok 8

    5 min
    Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Krok 9

    15 min
    Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
  • Krok 10

    1 min
    Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
  • Krok 11

    5 min
    Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 1 z 11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 2 z 11

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 3 z 11

Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 4 z 11

Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 5 z 11

Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 6 z 11

Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 7 z 11

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 8 z 11

Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 9 z 11

Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 10 z 11

Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 11 z 11

Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Dodatek
  • Halloween
  • Impreza
  • Impreza dla dzieci
  • Jajka
  • Karnawał
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Kuchnia regionalna
  • Kuchnie świata
  • Łatwy przepis
  • Lunch
  • Mecz piłki nożnej
  • Przekąska
  • Przekąski
  • Rodzinne spotkanie
  • Rodzinny posiłek
  • Spotkanie z przyjaciółmi
  • Uroczystość
  • Urodziny
  • Warzywa
  • Wieczór filmowy

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Parówki w cieście francuskim

    Parówki w cieście francuskim

    50 min Łatwy
  • Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

    Wytrawne ptysie z wędzonym łososiem i sosem chrzanowym

    1 godz
  • Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

    Roladki z ciasta francuskiego z łososiem wędzonym

    1 godz Średni
  • Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    Kieszonki z ciasta francuskiego z szynką i szparagami

    57 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu