Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Przekąski z ciasta francuskiego

0
55 min
Łatwy

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

10 
Parówki drobiowe
250 g
Ciasto Francuskie
150 g
Ser żółty
1 
Jajko
200 g
Pomidorki truskawkowe
1 
Papryka słodka
1 
Cebula
150 g
Jogurt grecki
1 ząbek
Czosnek
2 g
Pieprz
10 g
Sezam
1 trochę
Sól
1 trochę
Papryka Ostra
1 g
Ketchup łagodny WINIARY
0.5 pęczek
Szczypiorek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
597.7 kcal
Białko
25.43 g
Tłuszcze
43.26 g
Węglowodany
26.33 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

55 min
Krok 1
1 min
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2
1 min
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
Krok 3
3 min
Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
Krok 4
5 min
Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
Krok 5
5 min
Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
Krok 6
9 min
Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
Krok 7
5 min
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
Krok 8
5 min
Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 9
15 min
Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
Krok 10
1 min
Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
Krok 11
5 min
Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 1 z 11

Rozgrzej piekarnik do 180°C.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 2 z 11

Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 3 z 11

Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 4 z 11

Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 5 z 11

Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 6 z 11

Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 7 z 11

Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 8 z 11

Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 9 z 11

Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 10 z 11

Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.

Przekąski z ciasta francuskiego

Krok 11 z 11

Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.

Ciasto francuskie to niezawodna baza do tworzenia pysznych przekąsek na imprezy. Nasze propozycje to zapiekane parówki w cieście francuskim z ketchupem, żółtym serem i sezamem oraz wersja wege: z pomidorami koktajlowymi, słodką papryką i cebulką. W sam raz na jeden kęs! Bez dodatkowych talerzyków i sztućców. Do obu przekąsek będzie pasował dip majonezowo-jogurtowy z czosnkiem, stworzony na bazie Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Odczekaj chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie obierz parówki z folii i pokrój na połówki. Połowę arkusza ciasta pokrój na plastry o szerokości 3 cm i posmaruj je ketchupem od wewnątrz. Następnie zawiń w nie parówki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu sezamem oraz startym żółtym serem.

Drugą połowę ciasta pokrój na niewielkie prostokąty. Paprykę pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Każdy kawałek ciasta posyp startym serem, ułóż na niego pół pomidorka, paprykę i cebulę. Mogą to być też oliwki albo inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekąski piecz przez kwadrans, aż ciasto się zarumieni. Do sosu majonezowego przydadzą się Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami. Alternatywą dla niego może być Ketchup Łagodny WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika