
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Przekąski z ciasta francuskiego
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wyjmij ciasto francuskie z lodówki. Odczekaj chwilę, aż nabierze temperatury pokojowej. W tym czasie obierz parówki z folii i pokrój na połówki. Połowę arkusza ciasta pokrój na plastry o szerokości 3 cm i posmaruj je ketchupem od wewnątrz. Następnie zawiń w nie parówki. Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp z wierzchu sezamem oraz startym żółtym serem.
Drugą połowę ciasta pokrój na niewielkie prostokąty. Paprykę pokrój w kosteczkę, cebulę w piórka, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Każdy kawałek ciasta posyp startym serem, ułóż na niego pół pomidorka, paprykę i cebulę. Mogą to być też oliwki albo inne ulubione warzywa. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Przekąski piecz przez kwadrans, aż ciasto się zarumieni. Do sosu majonezowego przydadzą się Majonez Dekoracyjny WINIARY, jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami. Alternatywą dla niego może być Ketchup Łagodny WINIARY.
Przygotowanie
Krok 1
1 minKrok 2
1 minKrok 3
3 minKrok 4
5 minKrok 5
5 minKrok 6
9 minKrok 7
5 minKrok 8
5 minKrok 9
15 minKrok 10
1 minKrok 11
5 minKrok 1 z 11
Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok 2 z 11
Ciasto francuskie wyjmij z lodówki i zostaw, żeby doszło do temperatury pokojowej.
Krok 3 z 11
Parówki obierz z osłonek i pokrój na połówki.
Krok 4 z 11
Połowę ciasta pokrój na plastry o szerokości ok. 3 cm. Posmaruj ketchupem od wewnątrz i zawijaj w nie kawałki parówek.
Krok 5 z 11
Rozbełtaj w miseczce jajko i posmaruj wierzch zawiniętych w ciastko parówek. Posyp sezamem i startym żółtym serem.
Krok 6 z 11
Drugą połowę ciasta pokrój na małe prostokąty.
Krok 7 z 11
Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, a paprykę pokrój w średniej wielkości kostkę, a cebulę w piórka.
Krok 8 z 11
Każdy z prostokątów ciasta posyp startym żółtym serem, na ser połóż połówkę pomidorka, kawałek papryki, kilka kawałków cebuli. Możesz też eksperymentować z ulubionymi warzywami. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Krok 9 z 11
Przełóż gotowe przekąski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, aż ciasto będzie złociste.
Krok 10 z 11
Gotowe przekąski dla koloru możesz obsypać posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z Ketchupem WINIARY i majonezowym dipem.
Krok 11 z 11
Dip majonezowy: Wymieszaj majonez z jogurtem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw do smaku.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0