Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich.
Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów Zachowaj sprawdzone przepisy Oszczędzaj czas
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spring rolls to deliktane, warzywne ruloniki zawinięte w papier ryżowy. Przygotowuje się je błyskawicznie i do tego są obłędnie pyszne. Stanowią świetną przekąskę imprezową i kolorowy dodatek do zupy. W zasadzie można je przygotować też z owocami lub innymi warzywami. Ja wybrałam te , które lubimy najbardziej , czyli kolorową paprykę, rukolę i kiełki oraz ogórek.
Moje, paprykowe ruloniki świetnie pasują do pysznej zupy z pieczonej papryki, lub do kremu z kalafiora z chrupiącą szynką, który ugotowała Agatka, ale możecie je dodać praktycznie do większości zup ( szczególnie tych kremowych) zmieniając jedynie składniki ruloników.
Istotna informacja dla osób dbających o linię – spring rolls to lekka i niskokaloryczna przekąska. Bardzo lubię takie dodatki do dań, które łatwo można złapać, nie brudząc przy tym sobie rąk. Zachęcam do wypróbowania przepisu na przekąskę, którą przygotujecie zaledwie w kwadrans :)
Przygotowanie
30 min
Krok 1
5 min
Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
5 min
Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.
Krok 3
3 min
Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.
Krok 4
5 min
Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.
Krok 5
3 min
Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.
Krok 6
3 min
Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.
Krok 7
3 min
Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.
Krok 8
3 min
Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.
Krok 1
z
8
Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Krok 2
z
8
Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.
Krok 3
z
8
Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.
Krok 4
z
8
Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.
Krok 5
z
8
Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.
Krok 6
z
8
Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.
Krok 7
z
8
Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.
Krok 8
z
8
Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0