Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

(0)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryka zielona
1 
Ogórek świeży
trochę
Kiełki brokuła
trochę
Rukola
50  g
Papier ryżowy ( 1 opakowanie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.75 g
Węglowodany
8.73 g
Tłuszcze
0.42 g
Wartość energetyczna
39.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Spring rolls to deliktane, warzywne ruloniki zawinięte w papier ryżowy. Przygotowuje się je błyskawicznie i do tego są obłędnie pyszne. Stanowią świetną przekąskę imprezową i kolorowy dodatek do zupy. W zasadzie można je przygotować też z owocami lub innymi warzywami. Ja wybrałam te , które lubimy najbardziej , czyli kolorową paprykę, rukolę i kiełki oraz ogórek.

Moje, paprykowe ruloniki świetnie pasują do pysznej zupy z pieczonej papryki, lub do kremu z kalafiora z chrupiącą szynką, który ugotowała Agatka, ale możecie je dodać praktycznie do większości zup ( szczególnie tych kremowych) zmieniając jedynie składniki ruloników.

Istotna informacja dla osób dbających o linię – spring rolls to lekka i niskokaloryczna przekąska. Bardzo lubię takie dodatki do dań, które łatwo można złapać, nie brudząc przy tym sobie rąk. Zachęcam do wypróbowania przepisu na przekąskę, którą przygotujecie zaledwie w kwadrans :)

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 2

    5 min
    Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.
  • Krok 3

    3 min
    Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.
  • Krok 4

    5 min
    Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.
  • Krok 5

    3 min
    Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.
  • Krok 6

    3 min
    Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.
  • Krok 7

    3 min
    Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.
  • Krok 8

    3 min
    Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 1 z 8

Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 2 z 8

Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 3 z 8

Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 4 z 8

Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 5 z 8

Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 6 z 8

Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 7 z 8

Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 8 z 8

Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia wietnamska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone kasztany

    50 min Łatwy
  • Sałatka z grillowanych warzyw z sosem czosnkowym WINIARY

    30 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    55 min Łatwy
  • Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo-gruszkowym

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu