Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

(3)
30min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1 
Papryka czerwona
1 
Papryka żółta
1 
Papryka zielona
1 
Ogórek świeży
trochę
Kiełki brokuła
trochę
Rukola
50  g
Papier ryżowy ( 1 opakowanie)
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
1.75 g
Węglowodany
8.73 g
Tłuszcze
0.42 g
Wartość energetyczna
39.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Spring rolls to deliktane, warzywne ruloniki zawinięte w papier ryżowy. Przygotowuje się je błyskawicznie i do tego są obłędnie pyszne. Stanowią świetną przekąskę imprezową i kolorowy dodatek do zupy. W zasadzie można je przygotować też z owocami lub innymi warzywami. Ja wybrałam te , które lubimy najbardziej , czyli kolorową paprykę, rukolę i kiełki oraz ogórek.

Moje, paprykowe ruloniki świetnie pasują do pysznej zupy z pieczonej papryki, lub do kremu z kalafiora z chrupiącą szynką, który ugotowała Agatka, ale możecie je dodać praktycznie do większości zup ( szczególnie tych kremowych) zmieniając jedynie składniki ruloników.

Istotna informacja dla osób dbających o linię – spring rolls to lekka i niskokaloryczna przekąska. Bardzo lubię takie dodatki do dań, które łatwo można złapać, nie brudząc przy tym sobie rąk. Zachęcam do wypróbowania przepisu na przekąskę, którą przygotujecie zaledwie w kwadrans :)

Przygotowanie

30 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
  • Krok 2

    5 min
    Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.
  • Krok 3

    3 min
    Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.
  • Krok 4

    5 min
    Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.
  • Krok 5

    3 min
    Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.
  • Krok 6

    3 min
    Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.
  • Krok 7

    3 min
    Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.
  • Krok 8

    3 min
    Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.
Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 1 z 8

Paprykę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 2 z 8

Ogórka obieramy i kroimy na cieniutkie paseczki razem z papryką. Najlepiej jeśli warzywa będę tej samej długości.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 3 z 8

Rukolę myjemy i przekładamy do sitka , aby ociekła z wody.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 4 z 8

Na większej desce lub stolnicy rozkładamy papier ryżowy ( 1 szt). Do miseczki nalewamy lekko ciepłą wodę i moczymy w niej dłoń a następnie nacieramy z obu stron papier ryżowy. Należy pamiętać o dokładnym nawilżeniu brzegów.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 5 z 8

Papier po chwili zrobi się miękki i elastyczny. Z dwóch boków lekko zwijamy papier do środka.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 6 z 8

Na brzegu papieru układamy pokrojone warzywa, rukolę i kiełki. Powinny zajmować około 2/3 całej powierzchni papieru.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 7 z 8

Zwijamy w rulonik , lekko dociskając . Ostrym nożem przecinamy na pół . Ustawiamy uciętą stroną do dołu.

Spring rolls – przekąski na imprezę i… do zupy

Krok 8 z 8

Tak samo przygotowujemy warzywne przekąski z reszty składników.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Appetizer
  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez laktozy
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Dodatek
  • Kuchnia azjatycka
  • Kuchnia wietnamska
  • Kuchnie świata
  • Lunch
  • Mniejsze danie
  • Obiad
  • Przekąska
  • Rodzinny posiłek
  • Wegańskie
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pieczone kasztany

    Pieczone kasztany

    50 min Łatwy
  • Sałatka z grillowanych warzyw z sosem czosnkowym WINIARY

    Sałatka z grillowanych warzyw z sosem czosnkowym WINIARY

    30 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    Zupa szczawiowa z jajkiem i tłuczonymi ziemniakami

    55 min Łatwy
  • Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo-gruszkowym

    Roladki z kurczaka w sezamowej panierce z musem jabłkowo-gruszkowym

    1 godz 35 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu