Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

0
1 godz 36 min
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Jola

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  łyżek
400  ml
Woda
4 
Papryka czerwona
0.5  łyżeczka
Tymianek suszony
4  łyżek
Olej czosnkowy
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  torebka
Chipsy salami
trochę
Śmietanka 18% do dekoracji
0.5 
Papryczka pepperoni

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
4.88 g
Węglowodany
29.8 g
Tłuszcze
27.12 g
Wartość energetyczna
376.55 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

96 min
Krok 1
5 min
Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.
Krok 2
3 min
Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.
Krok 3
25 min
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.
Krok 4
15 min
Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 5
5 min
Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.
Krok 6
6 min
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.
Krok 7
10 min
W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.
Krok 8
3 min
Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.
Krok 9
15 min
Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.
Krok 10
3 min
Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.
Krok 11
6 min
Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 1 z 11

Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 2 z 11

Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 3 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 4 z 11

Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 5 z 11

Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 6 z 11

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 7 z 11

W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 8 z 11

Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 9 z 11

Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 10 z 11

Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 11 z 11

Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami to jedna z moich ulubionych zup. Wiosną zajadam się rewelacyjną zupą z zielonego groszku, a późnym latem gotuję zupę z pieczonej papryki. Po raz pierwszy ugotowałam ją dwa lata temu. Uwielbiam leczo, paprykę konserwową i chyba wszelkie paprykowe dania. Świeża papryka smakuje zupełnie inaczej, więc jeśli nigdy nie jedliście do tej pory pieczonej papryki, ta zupa może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Zupa ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor i kuszący zapach. Trudno się jej oprzeć. Zupę z pieczonej papryki podałam z chipsami z salami, ale możecie też zaserwować ją z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika