Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami
Dodaj do CookBook

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

(0)
1 godz 36 min
Średni
Kup składniki
Autorem przepisu jest Jola
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

3 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Bulion drobiowy
300  ml
Woda
3 
Papryka czerwona
0.25  łyżeczka
Tymianek suszony
3  łyżek
Olej czosnkowy
1  szczypta
Sól ziołowa do smaku
1  szczypta
Pieprz świeżo mielony do smaku
1  torebka
Chipsy salami
trochę
Śmietanka 18% do dekoracji
0.33 
Papryczka pepperoni
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
38 g
Wartość energetyczna
452.1 kcal
Tłuszcze
31.4 g
Białko
6.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami to jedna z moich ulubionych zup. Wiosną zajadam się rewelacyjną zupą z zielonego groszku, a późnym latem gotuję zupę z pieczonej papryki. Po raz pierwszy ugotowałam ją dwa lata temu. Uwielbiam leczo, paprykę konserwową i chyba wszelkie paprykowe dania. Świeża papryka smakuje zupełnie inaczej, więc jeśli nigdy nie jedliście do tej pory pieczonej papryki, ta zupa może Was bardzo pozytywnie zaskoczyć.

Zupa ma piękny, delikatnie pomarańczowy kolor i kuszący zapach. Trudno się jej oprzeć. Zupę z pieczonej papryki podałam z chipsami z salami, ale możecie też zaserwować ją z groszkiem ptysiowym lub z aromatycznymi grzankami.

Przygotowanie

96 min
  • Krok 1

    5 min
    Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.
  • Krok 2

    3 min
    Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.
  • Krok 3

    25 min
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.
  • Krok 4

    15 min
    Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  • Krok 5

    5 min
    Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.
  • Krok 6

    6 min
    Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.
  • Krok 7

    10 min
    W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.
  • Krok 8

    3 min
    Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.
  • Krok 9

    15 min
    Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.
  • Krok 10

    3 min
    Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.
  • Krok 11

    6 min
    Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.
Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 1 z 11

Paprykę myjemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 2 z 11

Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem czosnkowym.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 3 z 11

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy do momentu, aż papryka będzie miękka. Sprawdzamy ją w trakcie pieczenia nakłuwając widelcem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 4 z 11

Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 5 z 11

Zdejmujemy z niej skórkę i kroimy w paski.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 6 z 11

Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju z czosnkiem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 7 z 11

W garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego cebulę, pokrojoną paprykę i papryczkę pepperoni (bez nasion) pokrojoną na małe kawałki.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 8 z 11

Doprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem do smaku.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 9 z 11

Gotujemy około 15 minut na małym ogniu. Miksujemy blenderem.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 10 z 11

Każdą porcję zupy dekorujemy śmietanką oraz chipsami z salami.

Zupa z pieczonej papryki z chipsami z salami

Krok 11 z 11

Chipsy można też usmażyć na patelni bez tłuszczu. Będą wtedy przyjemnie chrupiące.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    Zupa krem z pora z klopsikami z jajek

    1 godz 12 min Średni
  • Zupa porowa z ziemniakami

    Zupa porowa z ziemniakami

    36 min Łatwy
  • Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    Zupa szczawiowa z jajkiem i kaszą jaglaną

    23 min Łatwy
  • Zupa węgierska

    Zupa węgierska

    55 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu