Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Spring rollsy to lżejsza alternatywa dla smażonych zwykle w głębokim tłuszczu sajgonek. W papier ryżowy możesz tak naprawdę zawinąć dowolną kompozycję warzyw i mięsa. W spring rollsach z sosem słodko-kwaśnym znajdziesz m.in. filet z łososia i marchewkę, makaron ryżowy i sałatę, ale w innej wersji możesz zastąpić rybę krewetkami lub całkiem zrezygnować z mięsa. Całości doda charakteru sos słodko-kwaśny. Wypróbuj świeże, lekkie, a zarazem sycące spring rolls z sosem słodko-kwaśnym! To świetna propozycja na spotkanie rodzinne, towarzyskie oraz obiad czy kolację w azjatyckim stylu. Pycha!
Marchew obierz i pokrój w cienką zapałkę. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem na 15 minut. Kiedy zmięknie, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Sałatę pokrój w paski.
Łososia pokrój na paski i zamarynuj w soli, pieprzu i sosie sojowym. Odstaw na min. 15 minut. Po tym czasie łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200*c przez około 10-15 minut.
Płaty makaronu ryżowego włóż do zimnej wody na 15 sekund. Przełóż na deskę i od razu formuj. Na środek nałóż kawałek łososia. Polej sosem i posyp listkami kolendry. Dodaj marchewkę, odrobinę makaronu ryżowego oraz sałatę. Całość zwiń w ciasną roladkę.
Spring rollsy można serwować na zimno lub smażone w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem słodko-kwaśnym.