Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

(0)
1 godz
Średni
Recipe Chef
Autorem przepisu jest Robert Harna
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

12 
Papier ryżowy
300  g
Filet z łososia bez skóry i ości
100  g
Makaron ryżowy
60  g
Marchewka
0.5  główka
Sałata lodowa lub inna ulubiona, np. mix
2  łyżek
Sezam prażony
trochę
Kolendra świeża
3  łyżek
Sos sojowy
trochę
Sól i pieprz do smaku

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
19.91 g
Węglowodany
53.22 g
Tłuszcze
6.06 g
Wartość energetyczna
352.4 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

60 min
Krok 1
15 min
Marchew obierz i pokrój w cienką zapałkę. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem na 15 minut. Kiedy zmięknie, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Sałatę pokrój w paski.
Krok 2
30 min
Łososia pokrój na paski i zamarynuj w soli, pieprzu i sosie sojowym. Odstaw na min. 15 minut. Po tym czasie łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200*c przez około 10-15 minut.
Krok 3
12 min
Płaty makaronu ryżowego włóż do zimnej wody na 15 sekund. Przełóż na deskę i od razu formuj. Na środek nałóż kawałek łososia. Polej sosem i posyp listkami kolendry. Dodaj marchewkę, odrobinę makaronu ryżowego oraz sałatę. Całość zwiń w ciasną roladkę.
Krok 4
3 min
Spring rollsy można serwować na zimno lub smażone w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem Egzotycznym Słodko Kwaśnym Winiary. Jeśli lubisz pikantne smaki spróbuj springrolls z z Sosem Orientalnym Chili Winiary .
Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Krok 1 z 4

Marchew obierz i pokrój w cienką zapałkę. Makaron ryżowy zalej wrzątkiem na 15 minut. Kiedy zmięknie, odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Sałatę pokrój w paski.

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Krok 2 z 4

Łososia pokrój na paski i zamarynuj w soli, pieprzu i sosie sojowym. Odstaw na min. 15 minut. Po tym czasie łososia ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 200*c przez około 10-15 minut.

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Krok 3 z 4

Płaty makaronu ryżowego włóż do zimnej wody na 15 sekund. Przełóż na deskę i od razu formuj. Na środek nałóż kawałek łososia. Polej sosem i posyp listkami kolendry. Dodaj marchewkę, odrobinę makaronu ryżowego oraz sałatę. Całość zwiń w ciasną roladkę.

Spring Rolls z sosem słodko-kwaśnym

Krok 4 z 4

Spring rollsy można serwować na zimno lub smażone w głębokim tłuszczu. Podawaj z sosem Egzotycznym Słodko Kwaśnym Winiary. Jeśli lubisz pikantne smaki spróbuj springrolls z z Sosem Orientalnym Chili Winiary .

Spring rollsy to lżejsza alternatywa dla smażonych zwykle w głębokim tłuszczu sajgonek. W papier ryżowy możesz tak naprawdę zawinąć dowolną kompozycję warzyw i mięsa. W spring rollsach z sosem słodko-kwaśnym znajdziesz m.in. filet z łososia i marchewkę, makaron ryżowy i sałatę, ale w innej wersji możesz zastąpić rybę krewetkami lub całkiem zrezygnować z mięsa. Całości doda charakteru Sos egzotyczny słodko-kwaśny WINIARY z mango i limonką. Wypróbuj świeże, lekkie, a zarazem sycące spring rolls z sosem słodko-kwaśnym! To świetna propozycja na spotkanie rodzinne, towarzyskie oraz obiad czy kolację w azjatyckim stylu. Pycha!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha