Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego
Dodaj do CookBook

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

(0)
33 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest Magda S
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Delikatny WINIARY
100  g
Krewetki surowe, opcjonalnie podsmażony kurczak lub tofu
2  łyżeczek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1 
Awokado
1 
Marchewka
1 
Ogórek zielony (opcjonalnie cukinia)
0.5  pęczek
Kolendra
1  główka
Sałata rzymska, lodowa lub mix ulubionych sałat (listków)
1 
Limonka
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny lub ocet ryżowy
20  ml
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
0.5  łyżeczka
Pieprz cayenne
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
2  porcji
Papier ryżowy
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
155.4 g
Wartość energetyczna
1008.2 kcal
Tłuszcze
32.7 g
Białko
27.7 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego z Majonezem Delikatnym WINIARY to znakomity wybór na wiosenne danie - lekkie i niezmiernie smakowite. Papier ryżowy jest doskonały do robienia roladek z krewetkami, awokado, ogórkiem, innymi warzywami i przyprawami.

Spring rollsy polecamy podawać skropione sokiem z limonki oraz z dressingiem. Do przygotowania tej fit potrawy możesz też użyć usmażonej lub grillowanej piersi kurczaka i innych ulubionych warzyw, które akurat zalegają w lodówce.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.
  • Krok 3

    3 min
    Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.
  • Krok 4

    5 min
    Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!
  • Krok 5

    5 min
    Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.
  • Krok 6

    2 min
    Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 2 z 6

Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 3 z 6

Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 4 z 6

Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 5 z 6

Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 6 z 6

Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Brunch
  • Entrant
  • Kuchnia wietnamska
  • Lunch
  • Przekąska
  • Śniadanie
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Wiosenne risotto ze szparagami

    Wiosenne risotto ze szparagami

    45 min Łatwy
  • Kanapki dekoracyjne - wiosenne tartinki

    Kanapki dekoracyjne - wiosenne tartinki

    28 min Łatwy
  • Jajka faszerowane wiosenne

    Jajka faszerowane wiosenne

    14 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu