Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Ten przepis możesz dodać do Planera posiłków dostępnego na naszej stronie.

Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Delikatny WINIARY
100  g
Krewetki surowe, opcjonalnie podsmażony kurczak lub tofu
2  łyżeczek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1 
Awokado
1 
Marchewka
1 
Ogórek zielony (opcjonalnie cukinia)
0.5  pęczek
Kolendra
1  główka
Sałata rzymska, lodowa lub mix ulubionych sałat (listków)
1 
Limonka
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny lub ocet ryżowy
20  ml
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
0.5  łyżeczka
Pieprz cayenne
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.77 g
Węglowodany
35.1 g
Tłuszcze
31.89 g
Wartość energetyczna
462.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego z Majonezem Delikatnym WINIARY to znakomity wybór na wiosenne danie - lekkie i niezmiernie smakowite. Papier ryżowy jest doskonały do robienia roladek z krewetkami, awokado, ogórkiem, innymi warzywami i przyprawami.

Spring rollsy polecamy podawać skropione sokiem z limonki oraz z dressingiem. Do przygotowania tej fit potrawy możesz też użyć usmażonej w Papirusie WINIARY piersi kurczaka i innych ulubionych warzyw, które akurat zalegają w lodówce.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.
  • Krok 3

    3 min
    Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.
  • Krok 4

    5 min
    Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!
  • Krok 5

    5 min
    Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.
  • Krok 6

    2 min
    Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 2 z 6

Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 3 z 6

Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 4 z 6

Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 5 z 6

Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 6 z 6

Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Brunch
  • Entrant
  • Kuchnia wietnamska
  • Lunch
  • Przekąska
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Klasyczne meksykańskie burrito

    53 min Łatwy
  • Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Guacamole - przepis

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu