Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

(0)
33min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  łyżek
Majonez Delikatny WINIARY
100  g
Krewetki surowe, opcjonalnie podsmażony kurczak lub tofu
2  łyżeczek
Olej rzepakowy
1  szczypta
Sól
1 
Awokado
1 
Marchewka
1 
Ogórek zielony (opcjonalnie cukinia)
0.5  pęczek
Kolendra
1  główka
Sałata rzymska, lodowa lub mix ulubionych sałat (listków)
1 
Limonka
1  Płaska łyżka
Sok z cytryny lub ocet ryżowy
20  ml
Mleko roślinne lub krowie (według preferencji)
0.5  łyżeczka
Pieprz cayenne
trochę
Sól
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
18.77 g
Węglowodany
35.1 g
Tłuszcze
31.89 g
Wartość energetyczna
462.24 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego z Majonezem Delikatnym WINIARY to znakomity wybór na wiosenne danie - lekkie i niezmiernie smakowite. Papier ryżowy jest doskonały do robienia roladek z krewetkami, awokado, ogórkiem, innymi warzywami i przyprawami.

Spring rollsy polecamy podawać skropione sokiem z limonki oraz z dressingiem. Do przygotowania tej fit potrawy możesz też użyć usmażonej w Papirusie WINIARY piersi kurczaka i innych ulubionych warzyw, które akurat zalegają w lodówce.

Przygotowanie

33 min
  • Krok 1

    5 min
    Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.
  • Krok 2

    5 min
    Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.
  • Krok 3

    3 min
    Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.
  • Krok 4

    5 min
    Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!
  • Krok 5

    5 min
    Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.
  • Krok 6

    2 min
    Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).
Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 1 z 6

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozłóż krewetki na blasze, skrop olejem, posól i piecz ok. 6-8 minut, aż będą różowe i gotowe. Zostaw do ostygnięcia.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 2 z 6

Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki do uzyskania zadowalającej konsystencji i smaku.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 3 z 6

Do głębokiego talerza wlej ciepłej wody. Zanurz arkusz papieru ryżowego na chwilę w wodzie (15 – 20 sekund) albo posmaruj papier delikatnie wodą, aż nie będzie sztywny.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 4 z 6

Wilgotny arkusz połóż na blacie lub desce i na jego środku nałóż krewetki, warzywa, kolendrę, awokado – uważaj, nie za dużo!

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 5 z 6

Następnie zawiń z dwóch stron brzegi i zwiń arkusz jak roladę – starając się ścisnąć farsz w środku jak najmocniej, ale jednocześnie uważając, żeby nie rozerwać papieru. Papier ryżowy powinien skleić roladkę sam, jeżeli masz z tym problem – posmaruj brzeg wodą.

Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

Krok 6 z 6

Gotowe spring rollsy przekrój na pół i podawaj skropione limonką i dressingiem (lub wedle uznania można je w nim zanurzać).

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Brunch
  • Entrant
  • Kuchnia wietnamska
  • Lunch
  • Przekąska
  • Śniadanie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    Sałatka cezar z kurczakiem i grzankami

    45 min Łatwy
  • Burrito meksykańskie - jak zrobić?

    Burrito meksykańskie - jak zrobić?

    53 min Łatwy
  • Rolada świąteczna z makiem

    Rolada świąteczna z makiem

    56 min Łatwy
  • Guacamole - przepis

    Guacamole - przepis

    1 godz 5 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu