Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Wiosenne risotto ze szparagami
Dodaj do CookBook

Wiosenne risotto ze szparagami

(1)
45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  szklanek
Ryż na risotto
150  ml
Białe wino
0.5  szklanka
Ser parmezan
1  pęczek
Szparagi
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  płaskich łyżek
Oliwa
2  płaskich łyżek
Masło
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.8 g
Wartość energetyczna
502.4 kcal
Tłuszcze
17.9 g
Białko
12.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenne risotto ze szparagami to pyszne danie, które przygotujesz na sezonowy obiad najzieleńszej pory roku! Świeże szparagi królują na naszych stołach od ok. połowy kwietnia do ok. połowy maja. Warto więc korzystać z tego smakowitego warzywa i przygotować risotto ze szparagami, masłem i aromatycznymi dodatkami. Zarówno to, jak i każde inne risotto z warzywami przygotujesz na esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.
  • Krok 2

    5 min
    Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.
  • Krok 5

    5 min
    Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    15 min
    Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.
  • Krok 7

    7 min
    W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.
Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 1 z 8

Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 2 z 8

Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 3 z 8

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 5 z 8

Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 6 z 8

Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 7 z 8

W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 8 z 8

Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

4.5 z 5
4.5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
11
11
00
00
00

Opinie

4

Basia

o.k.
Anonim (niezweryfikowany) 03/20/2021-06:12 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Niski poziom cukru
  • Niski poziom soli
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kanapki dekoracyjne - wiosenne tartinki

    Kanapki dekoracyjne - wiosenne tartinki

    28 min Łatwy
  • Jajka faszerowane wiosenne

    Jajka faszerowane wiosenne

    14 min Łatwy
  • Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    Wiosenne roladki spring rolls z papieru ryżowego

    33 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu