Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Wiosenne risotto ze szparagami
60 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
60 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
12.6g / 11%
Węglowodany
65.8g / 55%
Tłuszcze
17.9g / 33%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Wiosenne risotto ze szparagami

+

Wiosenne risotto ze szparagami

Wróć

Wiosenne risotto ze szparagami

(1)
45min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
2  łyżek
Bulion warzywny w słoiku WINIARY
1.5  szklanek
Ryż na risotto
150  ml
Białe wino
0.5  szklanka
Ser parmezan
1  pęczek
Szparagi
1 
Cebula
3  ząbków
Czosnek
2  płaskich łyżek
Oliwa
2  płaskich łyżek
Masło
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz czarny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
12.58 g
Węglowodany
65.79 g
Tłuszcze
17.92 g
Wartość energetyczna
502.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenne risotto ze szparagami to pyszne danie, które przygotujesz na sezonowy obiad najzieleńszej pory roku! Świeże szparagi królują na naszych stołach od ok. połowy kwietnia do ok. połowy maja. Warto więc korzystać z tego smakowitego warzywa i przygotować risotto ze szparagami, masłem i aromatycznymi dodatkami. Zarówno to, jak i każde inne risotto z warzywami przygotujesz na esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.
  • Krok 2

    5 min
    Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.
  • Krok 5

    5 min
    Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    15 min
    Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.
  • Krok 7

    7 min
    W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.
Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 1 z 8

Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 2 z 8

Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 3 z 8

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 5 z 8

Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 6 z 8

Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 7 z 8

W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 8 z 8

Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 1

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
B Basia

o.k.

Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Kuchnia włoska
  • Obiad
  • Warzywa
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Risotto z grzybami leśnymi

    Risotto z grzybami leśnymi

    1 godz 25 min Łatwy
  • Żółty ryż z curry i kurkumą

    Żółty ryż z curry i kurkumą

    50 min Łatwy
  • Risotto z grzybami

    Risotto z grzybami

    45 min Łatwy
  • California sushi z surimi i twarożkiem

    California sushi z surimi i twarożkiem

    1 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu