MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Prawidłowy bilans
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wiosenne risotto ze szparagami
45 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
34 17.9g / 34%
56 65.7g / 56%
10 12.5g / 10%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Wiosenne risotto ze szparagami

(1)
45 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1.5  l
Woda
1.5  szklanek
Ryż na risotto
150  ml
Białe wino
0.5  szklanka
Ser parmezan
1  pęczek
Szparagi
1 
Cebula
3  ząbków
2  płaskich łyżek
Oliwa
2  płaskich łyżek
Masło
0.5  pęczek
Szczypiorek
trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
65.79 g
Wartość energetyczna
502.45 kcal
Tłuszcze
17.92 g
Białko
12.58 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Wiosenne risotto ze szparagami to pyszne danie, które przygotujesz na sezonowy obiad najzieleńszej pory roku! Świeże szparagi królują na naszych stołach od ok. połowy kwietnia do ok. połowy maja. Warto więc korzystać z tego smakowitego warzywa i przygotować risotto ze szparagami, masłem i aromatycznymi dodatkami. Zarówno to, jak i każde inne risotto z warzywami przygotujesz na esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY.

Przygotowanie

45 min
  • Krok 1

    3 min
    Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.
  • Krok 2

    5 min
    Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.
  • Krok 3

    3 min
    Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
  • Krok 4

    6 min
    Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.
  • Krok 5

    5 min
    Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 6

    15 min
    Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.
  • Krok 7

    7 min
    W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.
  • Krok 8

    1 min
    Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.
Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 1 z 8

Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 2 z 8

Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 3 z 8

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 5 z 8

Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 6 z 8

Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 7 z 8

W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 8 z 8

Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite