Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Wiosenne risotto ze szparagami

0
45 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 l
Woda
1.5 szklanek
Ryż na risotto
150 ml
Białe wino
0.5 szklanka
Ser parmezan
1 pęczek
Szparagi
1 
Cebula
3 ząbków
Czosnek
2 płaskich łyżek
Oliwa
2 płaskich łyżek
Masło
0.5 pęczek
Szczypiorek
1 trochę
Pieprz czarny

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
502.45 kcal
Tłuszcze
17.92 g
Białko
12.58 g
Węglowodany
65.79 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

45 min
Krok 1
3 min
Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.
Krok 2
5 min
Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.
Krok 3
3 min
Cebulę i czosnek drobno posiekaj.
Krok 4
6 min
Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.
Krok 5
5 min
Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.
Krok 6
15 min
Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.
Krok 7
7 min
W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.
Krok 8
1 min
Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.
Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 1 z 8

Wodę zagotuj z bulionem ze słoika.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 2 z 8

Szparagi oczyść – pozbądź się łykowatych łusek oraz twardych końcówek. Odkrój główki szparagów i zostaw je na później. Pozostałe części pokrój na małe kawałki.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 3 z 8

Cebulę i czosnek drobno posiekaj.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 4 z 8

Na patelni rozgrzej oliwę i wsyp na nią posiekaną cebulę oraz posiekane szparagi. Smaż ok 3 min lub aż cebula się zeszkli. Następnie dodaj czosnek oraz ryż i dokładnie wymieszaj – tak aby ryż był dokładnie obtoczony oliwą. Całość praż ok 2-3 min ciągle mieszając aż ryż zrobi się lekko perłowy, odrobinę przezroczysty.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 5 z 8

Dolej białe wino i gotuj mieszając aż alkohol całkowicie odparuje. Całość podlej bulionem tak aby przykrył ryż z dodatkami. Gotuj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 6 z 8

Kiedy płyn zacznie niemal całkowicie odparowywać dodaj bulionu tak aby ponownie przykrył ryż i cały proces powtórz min. 3-4 krotnie aż ryż będzie ugotowany al’dente.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 7 z 8

W połowie gotowania dodaj wcześniej przygotowane główki szparagów i kontynuuj gotowanie. Kiedy ryż będzie niemal ugotowany, garnek zdejmij z kuchni. Dodaj masło oraz parmezan i dokładnie wymieszaj. Zostaw pod przykryciem na ok 5 min.

Wiosenne risotto ze szparagami

Krok 8 z 8

Po tym czasie dodaj posiekany szczypiorek i podawaj z oliwą i parmezanem.

Wiosenne risotto ze szparagami to pyszne danie, które przygotujesz na sezonowy obiad najzieleńszej pory roku! Świeże szparagi królują na naszych stołach od ok. połowy kwietnia do ok. połowy maja. Warto więc korzystać z tego smakowitego warzywa i przygotować risotto ze szparagami, masłem i aromatycznymi dodatkami. Zarówno to, jak i każde inne risotto z warzywami przygotujesz na esencjonalnym Bulionie warzywnym WINIARY.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika