Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem
Dodaj do CookBook

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

(0)
37 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest anya-ka
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
0.5 
Duży kalafior
1 
Młoda cebula
1 
Biała część pora
2 
Duże młode ziemniaki
0.5  l
Bulion
1  szklanka
Mleko
2  plastrów
Szynka surowa wędzona
20  dag
Ser emmentaler
2  łyżek
Olej z pestek winogron
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Biały pieprz
1  łyżka
Posiekany szczypiorek (np. siedmiolatek)
30  ml
Słodka śmietanka 30%
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
19.5 g
Wartość energetyczna
397.1 kcal
Tłuszcze
25.4 g
Białko
24 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Ot, niby zwykły krem z kalafiora, a jaki pyszny! Kremowa konsystencja, delikatny słodki smak i kontrastująca z nim chrupiąca wędlinka. A gdyby tak jeszcze dodać do kremu kilka małych surowych różyczek kalafiora? I odrobinę curry? Tak, ale następnym razem, bo dziś, w ciepły sierpniowy dzień krem z kalafiora z chrupiącą szynką nie potrzebuje więcej dodatków, ma smakować swojsko, niczym kalafior polany masełkiem ze zrumienioną bułką tartą.

Taki krem z kalafiora, jak i każde danie, którego głównym składnikiem jest kalafior, najlepiej smakuje właśnie latem. Zimą w ogóle nie kupuję świeżych kalafiorów. Nie smakują tak, jak te wygrzewające się w pełnym słońcu. Co gorsza, mam nawet wrażenie, że w ogóle nie mają smaku. Poza sezonem na krajowe kalafiory kupuję kalafior mrożony, który zachowuje zarówno smak, jak i wartości odżywcze. A ma ich całkiem sporo, zwłaszcza witaminy C, chociaż większość straci podczas gotowania.

Polecam także inną pyszną białą zupę jarzynową, którą na początku wakacji gotowała Jola.

Przygotowanie

37 min
  • Krok 1

    3 min
    Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.
  • Krok 2

    7 min
    Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.
  • Krok 3

    15 min
    Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.
  • Krok 5

    5 min
    Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).
  • Krok 6

    2 min
    Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 1 z 6

Kalafior dzielę na różyczki, płuczę pod strumieniem zimnej wody, ziemniaki obieram, kroję w kostkę.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 2 z 6

Cebulę siekam, por kroję w plasterki, wrzucam na rozgrzany w głębszym rondlu olej (1 łyżka), przesmażam chwilę, aż cebula się zeszkli, a por zmięknie.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 3 z 6

Dodaję kalafior i ziemniaki, zalewam bulionem i mlekiem, doprowadzam do wrzenia i gotuję „na wolnym ogniu” około 15 minut.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 4 z 6

Pod koniec gotowania dodaję do zupy ser pokrojony na małe kawałki, doprawiam solą i białym pieprzem, gotuję jeszcze chwilę.

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 5 z 6

Szynkę kroję w cienkie plasterki, podsmażam na patelni na rozgrzanej łyżce oleju, aż plasterki się zrumienią i staną się chrupkie (można zrumienić szynkę w piekarniku, układając plasterki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 5-10 minut).

Krem z kalafiora z chrupiącą szynką i ementalerem

Krok 6 z 6

Ugotowaną zupę miksuję na gładki krem. Podaję z chrupiącą szynką, śmietanką i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bogate w białko
  • Kuchnia europejska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Przystawka
  • Źródło białka

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    Zupa krem z białych warzyw z gruszką i chipsami z jarmużu

    1 godz 4 min Średni
  • Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    Kremowa zupa z zielonych szparagów z kozim serem

    16 min Łatwy
  • Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    Włoskie cannoli z ricottą – rurki z kremem

    55 min Łatwy
  • Zupa krem z papryki z pomarańczą

    Zupa krem z papryki z pomarańczą

    34 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu