
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł
Tarta drożdżowa z kurkami, jarmużem i mięsem mielonym

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Przygotowanie
Krok 1
75 minKrok 2
10 minKrok 3
3 minKrok 4
4 minKrok 5
3 minKrok 6
25 minKrok 1 z 6
Robimy ciasto drożdżowe. Do miski przesiewamy mąkę, sól i cukier, w środku zrobić wgłębienie. W miseczce rozrobić drożdże w 60 ml ciepłej wody. Dodać jajko i olej, wymieszać, wlać do dołka. Składniki połączyć, mieszając drewnianą łyżką. Gdy powstanie jednolita masa, wyłożyć ją na stolnicę/blat i zagniatać ok. 5 minut aż przestanie kleić się do rąk. Natłuścić wnętrze miski, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 45-50 minut lub aż podwoi swoją objętość. Rada dla zapracowanych: można zaoszczędzić sobie pracy wykorzystując gotowy spód do pizzy ;) Naczynie żaroodporne smarujemy olejem lub masłem i wyłożyć ciastem
Krok 2 z 6
Do rozpuszczonego masła dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek i chwilę podsmażamy. Połowę cebulki ( odsączając od masła) dodajemy do mięsa mielonego. Mięso mielone podsmażamy z cebulką i doprawiamy Ziarenkami Smaku. Wykładamy na ciasto drożdżowe.
Krok 3 z 6
Kurki podsmażamy na maśle.
Krok 4 z 6
Jarmuż dusimy kilka minut z resztą cebulki.
Krok 5 z 6
Jajka roztrzepujemy, dodajemy mleko i Sos pieczarkowy Winiary. Wszystko mieszamy na jednolitą masę dodając kurki i jarmuż. Masę wylewamy na warstwę mięsną.
Krok 6 z 6
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 25-30 min Smacznego!
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0