Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przepis na tartę cytrynową z bezą to pomysł na idealnie słodki cytrynowy wypiek – z Cukrem Wanilinowym WINIARY i cukrem pudrem, równoważącymi kwaśny posmak cytryn.
Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!
Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.
Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.
W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.