Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta cytrynowa z bezą

0
165min
Łatwy

Składniki

-
12 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Mąka
100 g
Masło
40 g
Cukier puder
2 
Żółtka Jajek
2 łyżek
Lodowata woda
1 szczypta
Sól
250 ml
Woda
4 
Sok z cytryny
160 g
Cukier
2 czubatych łyżek
Mąka ziemniaczana
50 g
Masło
3 
Żółtka Jajek
4 
Białko jajka
250 g
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
5.16 g
Węglowodany
56.94 g
Tłuszcze
12.52 g
Wartość energetyczna
349.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

165 min
Krok 1
40 min
Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
Krok 2
30 min
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).
Krok 3
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.
Krok 4
10 min
Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
14 min
W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.
Krok 6
11 min
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.
Krok 7
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Krok 8
5 min
Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.
Krok 9
25 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
Tarta cytrynowa z bezą

Krok 1 z 9

Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 2 z 9

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 3 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 4 z 9

Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 5 z 9

W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 6 z 9

Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 7 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 8 z 9

Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 9 z 9

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.

Przepis na tartę cytrynową z bezą to pomysł na idealnie słodki cytrynowy wypiek – z Cukrem Wanilinowym WINIARY i cukrem pudrem, równoważącymi kwaśny posmak cytryn.

Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika