Tarta cytrynowa z bezą
165min
Łatwy
1 łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200 g
Mąka
100 g
Masło
40 g
Cukier puder
2
Żółtka Jajek
2 łyżek
Lodowata woda
1 szczypta
Sól
250 ml
Woda
4
Sok z cytryny
160 g
Cukier
2 czubatych łyżek
Mąka ziemniaczana
50 g
Masło
3
Żółtka Jajek
4
Białko jajka
250 g
Cukier
2 łyżek
Mąka ziemniaczana
.
Wartości odżywcze
Białko
5.16 g
Węglowodany
56.94 g
Tłuszcze
12.52 g
Wartość energetyczna
349.25 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
165 min
Krok 1
40 min
Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
Krok 2
30 min
Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).
Krok 3
20 min
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.
Krok 4
10 min
Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.
Krok 5
14 min
W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.
Krok 6
11 min
Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.
Krok 7
10 min
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
Krok 8
5 min
Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.
Krok 9
25 min
Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
Przepis na tartę cytrynową z bezą to pomysł na idealnie słodki cytrynowy wypiek – z Cukrem Wanilinowym WINIARY i cukrem pudrem, równoważącymi kwaśny posmak cytryn.
Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!
Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!
Komentarze 0