Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta cytrynowa z bezą
Dodaj do CookBook

Tarta cytrynowa z bezą

(2)
2 godz 45 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

12 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  łyżeczka
Cukier wanilinowy WINIARY
200  g
Mąka
100  g
Masło
40  g
Cukier puder
2 
Żółtka Jajek
2  łyżek
Lodowata woda
1  szczypta
Sól
250  ml
Woda
4  łyżek
Sok z cytryny
160  g
Cukier
2  czubatych łyżek
Mąka ziemniaczana
50  g
Masło
3 
Żółtka Jajek
4 
Białko jajka
250  g
Cukier
2  łyżek
Mąka ziemniaczana
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
56 g
Wartość energetyczna
346.2 kcal
Tłuszcze
12.5 g
Białko
5.1 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na tartę cytrynową z bezą to pomysł na idealnie słodki cytrynowy wypiek – z Cukrem Wanilinowym WINIARY i cukrem pudrem, równoważącymi kwaśny posmak cytryn.

Tarta cytrynowa ma przepiękną, zrumienioną bezę – dlatego tak ważne jest perfekcyjne ubicie białek na sztywną pianę i powolne dodawanie do niej cukru oraz mąki ziemniaczanej. Puszysta beza, cytrynowy smak i chrupiący spód – czego chcieć więcej od tarty? Wypróbuj również przepis na tartę czekoladową bez pieczenia!

Przygotowanie

165 min
  • Krok 1

    40 min
    Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).
  • Krok 2

    30 min
    Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).
  • Krok 3

    20 min
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.
  • Krok 4

    10 min
    Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.
  • Krok 5

    14 min
    W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.
  • Krok 6

    11 min
    Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.
  • Krok 7

    10 min
    Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.
  • Krok 8

    5 min
    Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.
  • Krok 9

    25 min
    Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
Tarta cytrynowa z bezą

Krok 1 z 9

Mąkę, masło i cukier posiekaj na stolnicy. Dodaj żółtka, wodę i sól, zagnieć szybko ciasto, zawiń w folię i schłodź (30 minut).

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 2 z 9

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty, nakłuj widelcem i wstaw ponownie do lodówki (20 minut).

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 3 z 9

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz 15-20 minut.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 4 z 9

Wlej do miseczki pół szklanki wody, sok z cytryn, mąkę i żółtka, dokładnie wymieszaj.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 5 z 9

W rondelku rozpuść masło z cukrem, wlej pozostałą wodę, zagotuj. Następnie wlej zawartość z miseczki, mieszając podgrzewaj.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 6 z 9

Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia. Ostudź.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 7 z 9

Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj stopniowo cukier i mąkę ziemniaczaną.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 8 z 9

Na podpieczony spód wyłóż ostudzoną masę cytrynową, przykryj ją pianą z białek.

Tarta cytrynowa z bezą

Krok 9 z 9

Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 20-25 minut aż piana zacznie się delikatnie rumienić.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00

Opinie

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Deser
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom soli
  • Pescetarian
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki z jagodami i musem dyniowym

    Tartaletki z jagodami i musem dyniowym

    3 godz 8 min Łatwy
  • Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

    13 godz 12 min Łatwy
  • Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    Tarta z konfiturą wiśniową, kremem budyniowym i jeżynami

    1 godz 51 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu