Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta z grzybami leśnymi

0
97 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

250 g
Mąka pszenna
150 g
Masło
1 szczypta
Sól
3 łyżek
Woda zimna
700 g
Kurki
1 trochę
Tymianek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
11.28 g
Tłuszcze
32.94 g
Wartość energetyczna
549.89 kcal
Węglowodany
57.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

97 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Krok 2
30 min
Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
5 min
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
Krok 4
5 min
Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
Krok 5
2 min
Zrób widelcem dziurki w spodzie.
Krok 6
20 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
Krok 7
5 min
Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepis.aspx/139931/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku.
Krok 8
20 min
Wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.
Tarta z grzybami leśnymi

Krok 1 z 8

Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 2 z 8

Włóż do lodówki na 30 minut.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 3 z 8

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 4 z 8

Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 5 z 8

Zrób widelcem dziurki w spodzie.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 6 z 8

Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 7 z 8

Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepis.aspx/139931/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku.

Tarta z grzybami leśnymi

Krok 8 z 8

Wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut. Przed podaniem posyp świeżym tymiankiem.


W chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!


Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.


Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.

Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika