
- Wszystkie przepisy
- Kuchnia sezonowa
- Składniki
- Okazja
- Nie marnujemy
- Desery
- Kolacja
- Obiad
- Śniadanie
- Dania i przekąski
- Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
- Przepisy
- Porady i inspiracje
- Foodsharing
- Recycling opakowań
- Produkty Dobre Dłużej
- Obiad na każdą kieszeń
- Mięsny obiad
- Mięsny obiad do 10 zł
- Mięsny obiad do 15 zł
- Bezmięsny obiad
- Bezmięsny obiad do 10 zł
- Bezmięsny obiad do 15 zł

Tarta z grzybami leśnymi
Kliknij w przycisk poniżej "Dodaj do My Menu Plan", żeby urozmaicić swój jadłospis lub wejdź do My Menu Plan z poziomu menu strony, zaloguj się i wybieraj spośród setek przepisów, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Dowiedz się więcej o Planerze posiłków i zaplanuj swoje menu.
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj
Porady & triki
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wartości odżywcze
Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.
Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.
Przygotowanie
Krok 1
10 minKrok 2
30 minKrok 3
2 minKrok 4
5 minKrok 5
2 minKrok 6
20 minKrok 7
25 minKrok 8
1 min
Krok 1 z 8
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.

Krok 2 z 8
Włóż do lodówki na 30 minut.

Krok 3 z 8
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.

Krok 4 z 8
Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.

Krok 5 z 8
Zrób widelcem dziurki w spodzie.

Krok 6 z 8
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.

Krok 7 z 8
Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepisy/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym/">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.

Krok 8 z 8
Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.
Przepis w formacie PDF
PobierzDziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0