Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W chłodne, jesienne wieczory polecamy tartę z grzybami leśnymi. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie wodę, mąkę, masło, grzyby i przyprawy!
Tarta z grzybami leśnymi to iście jesienne danie, zwłaszcza, że już wkrótce rozpoczyna się sezon na kurki, borowiki i smardze. Do tarty z grzybami z powodzeniem wykorzystasz je wszystkie! Samo zaś ciasto możesz zabrać wszędzie ze sobą, np. na jesienny spacer.
Tarta z grzybami leśnymi jest nie tylko smaczna, ale też aromatyczna, a to za sprawą świeżego tymianku, którym posypujemy danie tuż przed podaniem.
Przygotowanie
95 min
Krok 1
10 min
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Krok 2
30 min
Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
2 min
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
Krok 4
5 min
Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
Krok 5
2 min
Zrób widelcem dziurki w spodzie.
Krok 6
20 min
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
Krok 7
25 min
Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepisy/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym/">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Krok 8
1 min
Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.
Krok 1
z
8
Mąkę przesiej przez sitko. Dodaj posiekane na drobne kawałki zimne masło oraz sól i wodę. Zagnieć szybko, aż uzyskasz jednolite ciasto.
Krok 2
z
8
Włóż do lodówki na 30 minut.
Krok 3
z
8
Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 3 mm.
Krok 4
z
8
Nasmaruj formę masłem i wylep ją ciastem tak, by pokrywało cały spód i boki.
Krok 5
z
8
Zrób widelcem dziurki w spodzie.
Krok 6
z
8
Rozgrzej piekarnik do 200°C i piecz przez 20 minut.
Krok 7
z
8
Wyłóż na tartę grzyby, przygotowane wcześniej według przepisu <a href="https://www.winiary.pl/przepisy/grzyby-z-patelni-w-sosie-smietanowym/">Grzyby z patelni w sosie śmietanowym</a>, posyp Przyprawą Ziarenka Smaku i wstaw do piekarnika jeszcze na 20 minut.
Krok 8
z
8
Przed podaniem, posyp świeżym tymiankiem.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Komentarze 0