MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Wstecz
56 35.8g / 56%
26 36.1g / 26%
18 27.3g / 18%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

(1)
2 godz 17 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

6 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Mąka pszenna
150  g
Masło
1  łyżeczka
Sól
1 
Jajko
200  ml
Śmietana 12%
300  g
Pierś Z Kurczaka
200  g
Mozzarella
1  pęczek
Natka pietruszki
1 
Cebula
1  ząbek
trochę
Sól
trochę
Pieprz
trochę
Oliwa

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
36.11 g
Wartość energetyczna
566.3 kcal
Tłuszcze
35.83 g
Białko
27.37 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Włoski akcent podczas świątecznej biesiady z pewnością spotka się z dużym entuzjazmem. Delikatna mozzarella, soczysta pierś kurczaka i świeże, aromatyczne zioła, to niemal wszystko czego trzeba, aby świątecznemu obiadowi dodać odrobiny słońca prosto z samego serca Włoch. Przekonaj się o tym!

Przygotowanie

137 min
  • Krok 1

    10 min
    Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.
  • Krok 2

    40 min
    Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Krok 3

    10 min
    Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.
  • Krok 4

    20 min
    Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.
  • Krok 5

    15 min
    Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.
  • Krok 6

    10 min
    Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.
  • Krok 7

    10 min
    Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.
  • Krok 8

    20 min
    Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • Krok 9

    2 min
    Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.
Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 1 z 9

Mąkę przesiej wraz z solą przez sito na stolnicę, dodaj pokrojone w kostkę schłodzone masło i wyciągnięte z lodówki jajko.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 2 z 9

Zagniataj palcami, jeżeli ciasto nie będzie się kleiło dodaj łyżkę wody. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie gładkie, ale nie za długo, bo będzie twarde. Zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 30 minut.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 3 z 9

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj i wyłóż nim formę do pieczenia, łącznie z bokami. Nakłuj ciasto równomiernie widelcem i wstaw ponownie do lodówki do momentu aż nagrzejesz piekarnik do 180 stopni.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 4 z 9

Podpiecz spód ciasta pod obciążeniem około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Następnie je ostudź, dobrze wystudzone ciasto nie chłonie wilgoci z farszu.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 5 z 9

Kurczaka pokrojonego w paski podsmaż na oliwie z cebulą i czosnkiem pokrojonymi w kostkę.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 6 z 9

Dopraw delikatnie solą i pieprzem, następnie dodaj POMYSŁ NA spaghetti Carbonara WINIARY rozmieszany ze śmietanką.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 7 z 9

Tak przygotowany farsz wyłóż na podpieczonym spodzie. Na wierzch zetrzyj ser mozzarella.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 8 z 9

Zapiekaj w piekarniku przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Tarta Carbonara z kurczakiem, serem mozzarella i natką pietruszki

Krok 9 z 9

Podawaj z dużą ilością natki pietruszki lub świeżym oregano.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite