Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

0
792 min
Łatwy

Składniki

-
8 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 l
Mleko
300 g
Pokruszone herbatniki
100 g
Masło
200 ml
Kawa rozpuszczalna
150 g
Daktyle
2 słoików
Masło orzechowe
1 puszka
Orzeszki ziemne prażone solone
1 trochę
Czekolada mleczna

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Białko
39.89 g
Węglowodany
72.62 g
Tłuszcze
93.45 g
Wartość energetyczna
1258.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

792 min
Krok 1
10 min
Ciastka zmiksuj w blenderze, wymieszaj z połową rozpuszczonego masła.
Krok 2
15 min
Tak przygotowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o wyższych bokach. Schłodź w lodówce.
Krok 3
20 min
Na schłodzony spód wyłóż masło orzechowe, następnie pokruszone orzeszki i namoczone w mocnej kawie daktyle.
Krok 4
5 min
Odlej szklankę mleka, wsyp do niej zawartość opakowania budyniu i dobrze wymieszaj
Krok 5
17 min
Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Dodaj pozostałe masło.
Krok 6
5 min
Budyń wylej na tartę i szybko zetrzyj odrobinę mlecznej lub białej czekolady na gorący budyń.
Krok 7
720 min
Podawaj mocno schłodzone. Najlepiej po ok. 12 godzinach w lodówce.
Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 1 z 7

Ciastka zmiksuj w blenderze, wymieszaj z połową rozpuszczonego masła.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 2 z 7

Tak przygotowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o wyższych bokach. Schłodź w lodówce.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 3 z 7

Na schłodzony spód wyłóż masło orzechowe, następnie pokruszone orzeszki i namoczone w mocnej kawie daktyle.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 4 z 7

Odlej szklankę mleka, wsyp do niej zawartość opakowania budyniu i dobrze wymieszaj

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 5 z 7

Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Dodaj pozostałe masło.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 6 z 7

Budyń wylej na tartę i szybko zetrzyj odrobinę mlecznej lub białej czekolady na gorący budyń.

Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia

Krok 7 z 7

Podawaj mocno schłodzone. Najlepiej po ok. 12 godzinach w lodówce.


Czekolada poprawia nastrój i sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Na świątecznym stole zaserwuj czekoladową tartę z masłem orzechowym i słodkimi daktylami, dojrzewającymi w promieniach południowego słońca. Nasza niezwykła tarta czekoladowa sprawi, że Święta będą jeszcze słodsze. Do przygotowania tarty wykorzystaj znakomity budyń czekoladowy WINIARY, którego smak na długo pozostanie w pamięci.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika