Tarta czekoladowa z masłem orzechowym i daktylami – bez pieczenia
13 godz 12 min
Łatwy
2
opakowań
1
l
Mleko
300
g
Pokruszone herbatniki
100
g
Masło
200
ml
Kawa rozpuszczalna
150
g
Daktyle
2
słoików
Masło orzechowe
1
puszka
Orzeszki ziemne prażone solone
trochę
Czekolada mleczna
.
Wartości odżywcze
Białko
39.89 g
Węglowodany
72.62 g
Tłuszcze
93.45 g
Wartość energetyczna
1258.49 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
792 min
Krok 1
10 min
Ciastka zmiksuj w blenderze, wymieszaj z połową rozpuszczonego masła.
Krok 2
15 min
Tak przygotowanym ciastem wyłóż blaszkę do tarty o wyższych bokach. Schłodź w lodówce.
Krok 3
20 min
Na schłodzony spód wyłóż masło orzechowe, następnie pokruszone orzeszki i namoczone w mocnej kawie daktyle.
Krok 4
5 min
Odlej szklankę mleka, wsyp do niej zawartość opakowania budyniu i dobrze wymieszaj
Krok 5
17 min
Pozostałe mleko zagotuj. Do gotującego się mleka wlej mleko z budyniem ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotuj jeszcze przez 0,5 minuty. Dodaj pozostałe masło.
Krok 6
5 min
Budyń wylej na tartę i szybko zetrzyj odrobinę mlecznej lub białej czekolady na gorący budyń.
Krok 7
720 min
Podawaj mocno schłodzone. Najlepiej po ok. 12 godzinach w lodówce.
Czekolada poprawia nastrój i sprawia, że wszystko smakuje lepiej. Na świątecznym stole zaserwuj czekoladową tartę z masłem orzechowym i słodkimi daktylami, dojrzewającymi w promieniach południowego słońca. Nasza niezwykła tarta czekoladowa sprawi, że Święta będą jeszcze słodsze. Do przygotowania tarty wykorzystaj znakomity budyń czekoladowy WINIARY, którego smak na długo pozostanie w pamięci.
Komentarze 0