Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gdy tylko rozpoczyna się sezon na szparagi, warto szukać ciekawych przepisów, w których można wykorzystać te warzywa. Często wykorzystywane są jako składnik do zup szparagowych, zapiekanek albo wypieków jak tarta i quiche. Większość takich przepisów pewnie już znasz. Jeśli szukasz czegoś nowego, może wypróbować ciekawy przepis na szparagi z bułką tartą. To szybki i prosty przepis, który ma uniwersalne zastosowanie. Szparagi w bułce tartej podawane z kaszą albo ryżem mogą być pysznym, wegetariańskim obiadem. Poza tym można traktować tę potrawę jako przystawkę przed daniem głównym albo warzywny dodatek do mięsa albo ryby.
Szparagi z bułką tartą to naturalne połączenie. Bułka tarta wymieszana z masłem pasuje idealnie do szparagów tak samo jak do żółtej lub zielonej fasolki. Prawdziwym sekretem jest jednak glazurowanie. Co to właściwie znaczy?
Być może znasz pojęcie glazurowania i kojarzy Ci się z mrożoną rybą. Rzeczywiście jest to forma konserwowania żywności - nie tylko filetów rybnych, ale również wątróbki drobiowej lub wieprzowej. Tym mianem określa się proces polegający na pokryciu produktu wodą. Stąd na opakowaniach informacja o właściwej wadze produktu oraz produktu razem z glazurą.
Glazura skutecznie zabezpiecza produkt przed kontaktem z powietrzem (tlenem), zabezpiecza przed utlenianiem i osuszaniem. Glazurowane szparagi mają jeszcze jedną właściwość - stają się błyszczące, dzięki temu że przykleja się do nich cukier w trakcie odparowywania nadmiaru wody.
Jak już wspomnieliśmy, bułka tarta do szparagów pasuje doskonale, podobnie jak woda z cukrem (właśnie w takiej mieszaninie powinny być zawsze gotowane). Jednak, żeby szparagi w bułce miały bardziej wyrazisty smak dodaje się także świeżo posiekany czosnek. To w zupełności wystarczy, żeby już mieć pyszne danie, ale jeśli chcesz, możesz pokusić się także o inne przyprawy i zioła, a nawet pieprz!
Szparagi z bułką tartą to przepis, po który sięgniesz w sezonie pewnie wiele razy, można także rozbudować, dodając jeszcze odpowiednie sosy. Możesz wypróbować beszamel, sos musztardowy albo sos holenderski! To danie jest idealne dla wszystkich miłośników szparagów, może też zainteresować osoby poszukujące nowych, ciekawych smaków.
Szparagi zielone wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przełóż na patelnię.
Weź około 50 ml ciepłej wody i rozpuść w niej cukier oraz dodaj sok z cytryny. Polej nią szparagi. Smaż na patelni do odparowania płynów. Cukier powinien oblepić szparagi, nabłyszczając je.
Na drugiej patelni podsmaż masło aż się rozpuści. Dodaj posiekany czosnek oraz sól.
Smaż przez chwilę po czym wsyp bułkę tartą. Podsmażaj dalej do zarumienienia się bułeczki.
Szparagi podaj posypane bułką tartą. Smacznego!