Skip to Main Content
Zdobądź losy Loteria Klubu WINIARY
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Glazurowane szparagi z bułką tartą
Dodaj do CookBook

Glazurowane szparagi z bułką tartą

(0)
24 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

2 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
250  g
Szparagi
1  łyżeczka
Cukier
50  ml
Woda
1  łyżka
Masło
2  ząbków
Czosnek
trochę
Sól
2  łyżek
Bułka tarta
1  łyżeczka
Sok z cytryny
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
15.9 g
Wartość energetyczna
131.2 kcal
Tłuszcze
6.5 g
Białko
4.5 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Gdy tylko rozpoczyna się sezon na szparagi, warto szukać ciekawych przepisów, w których można wykorzystać te warzywa. Często wykorzystywane są jako składnik do zup szparagowych, zapiekanek albo wypieków jak tarta i quiche. Większość takich przepisów pewnie już znasz. Jeśli szukasz czegoś nowego, może wypróbować ciekawy przepis na szparagi z bułką tartą. To szybki i prosty przepis, który ma uniwersalne zastosowanie. Szparagi w bułce tartej podawane z kaszą albo ryżem mogą być pysznym, wegetariańskim obiadem. Poza tym można traktować tę potrawę jako przystawkę przed daniem głównym albo warzywny dodatek do mięsa albo ryby.

Szparagi z bułką tartą to naturalne połączenie. Bułka tarta wymieszana z masłem pasuje idealnie do szparagów tak samo jak do żółtej lub zielonej fasolki. Prawdziwym sekretem jest jednak glazurowanie. Co to właściwie znaczy?

Być może znasz pojęcie glazurowania i kojarzy Ci się z mrożoną rybą. Rzeczywiście jest to forma konserwowania żywności - nie tylko filetów rybnych, ale również wątróbki drobiowej lub wieprzowej. Tym mianem określa się proces polegający na pokryciu produktu wodą. Stąd na opakowaniach informacja o właściwej wadze produktu oraz produktu razem z glazurą.

Glazura skutecznie zabezpiecza produkt przed kontaktem z powietrzem (tlenem), zabezpiecza przed utlenianiem i osuszaniem. Glazurowane szparagi mają jeszcze jedną właściwość - stają się błyszczące, dzięki temu że przykleja się do nich cukier w trakcie odparowywania nadmiaru wody.

Jak już wspomnieliśmy, bułka tarta do szparagów pasuje doskonale, podobnie jak woda z cukrem (właśnie w takiej mieszaninie powinny być zawsze gotowane). Jednak, żeby szparagi w bułce miały bardziej wyrazisty smak dodaje się także świeżo posiekany czosnek. To w zupełności wystarczy, żeby już mieć pyszne danie, ale jeśli chcesz, możesz pokusić się także o inne przyprawy i zioła, a nawet pieprz!

Szparagi z bułką tartą to przepis, po który sięgniesz w sezonie pewnie wiele razy, można także rozbudować, dodając jeszcze odpowiednie sosy. Możesz wypróbować beszamel, sos musztardowy albo sos holenderski! To danie jest idealne dla wszystkich miłośników szparagów, może też zainteresować osoby poszukujące nowych, ciekawych smaków.

Przygotowanie

24 min
  • Krok 1

    3 min
    Szparagi zielone wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przełóż na patelnię.
  • Krok 2

    10 min
    Weź około 50 ml ciepłej wody i rozpuść w niej cukier oraz dodaj sok z cytryny. Polej nią szparagi. Smaż na patelni do odparowania płynów. Cukier powinien oblepić szparagi, nabłyszczając je.
  • Krok 3

    5 min
    Na drugiej patelni podsmaż masło aż się rozpuści. Dodaj posiekany czosnek oraz sól.
  • Krok 4

    5 min
    Smaż przez chwilę po czym wsyp bułkę tartą. Podsmażaj dalej do zarumienienia się bułeczki.
  • Krok 5

    1 min
    Szparagi podaj posypane bułką tartą. Smacznego!
Glazurowane szparagi z bułką tartą

Krok 1 z 5

Szparagi zielone wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 3 minuty. Następnie odcedź i przełóż na patelnię.

Glazurowane szparagi z bułką tartą

Krok 2 z 5

Weź około 50 ml ciepłej wody i rozpuść w niej cukier oraz dodaj sok z cytryny. Polej nią szparagi. Smaż na patelni do odparowania płynów. Cukier powinien oblepić szparagi, nabłyszczając je.

Glazurowane szparagi z bułką tartą

Krok 3 z 5

Na drugiej patelni podsmaż masło aż się rozpuści. Dodaj posiekany czosnek oraz sól.

Glazurowane szparagi z bułką tartą

Krok 4 z 5

Smaż przez chwilę po czym wsyp bułkę tartą. Podsmażaj dalej do zarumienienia się bułeczki.

Glazurowane szparagi z bułką tartą

Krok 5 z 5

Szparagi podaj posypane bułką tartą. Smacznego!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Bez jajek
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez wieprzowiny
  • Dodatek
  • Niski poziom cukru
  • Pescetarian
  • Poniżej 300 kcal
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Wegetariańskie
  • Źródło białka
  • Źródło błonnika

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Schabowe glazurowane

    Schabowe glazurowane

    1 godz 25 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Dostępność
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu