Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub WINIARY
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Kategorie produktów
  • Nasze produkty
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Strefa GGrill
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)
Dodaj do CookBook

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mlem
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Masło
300  g
Mąka pszenna
2 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
2  płaskich łyżek
Woda
trochę
Mąka pszenna
1  opakowanie
Żurek WINIARY
3  ząbków
Czosnek
1  Płaska łyżka
Olej rzepakowy
1  łyżka
Chrzan tarty
3 
Jajko
350  g
Śmietana 18%
100  g
Śmietanka 30%
100  g
Boczek świeży w plastrach
9 
Jajka przepiórcze
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryczka suszona chili
1 
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
27.9 g
Wartość energetyczna
488.6 kcal
Tłuszcze
36.5 g
Białko
11.6 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tartę żurkową bardzo szybko się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Zurek został czosnkiem, chrzanem i doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane, i zwinieymi plasterkami boczku, poprzeplatane.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    40 min
    Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
  • Krok 2

    1 min
    Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość ok. 3 cm) ile dodamy jajek.
  • Krok 3

    4 min
    Masa żurkowa: Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.
  • Krok 4

    15 min
    Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 1 z 4

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 2 z 4

Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość ok. 3 cm) ile dodamy jajek.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 3 z 4

Masa żurkowa: Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 4 z 4

Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Kup składniki
lite

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Niski poziom cukru
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    Tarta na kruchym spodzie makowym z jagodami

    13 godz 15 min Łatwy
  • Tartaletki czekoladowe

    Tartaletki czekoladowe

    50 min Łatwy
  • Malinowe tartaletki

    Malinowe tartaletki

    2 godz 10 min Łatwy
  • Tarta bananowa

    Tarta bananowa

    1 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu