Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)
35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane

Zbilansuj swoje danie

Dodatek
Dodaj do dania
Dodatek
Dodaj do dania
Deser
Dodaj do dania
Przystawka
Dodaj do dania
Zobacz połączone przepisy
Smacznego!
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
11.6g / 9%
Węglowodany
27.9g / 23%
Tłuszcze
36.5g / 67%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

+

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Wróć

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

(0)
1 godz
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest mlem

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

9 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
100  g
Masło
300  g
Mąka pszenna
2 
Jajko
1  łyżeczka
Sól
2  płaskich łyżek
Woda
trochę
Mąka pszenna
1  opakowanie
Żurek WINIARY
3  ząbków
Czosnek
1  Płaska łyżka
Olej rzepakowy
1  łyżka
Chrzan tarty
3 
Jajko
350  g
Śmietana 18%
100  g
Śmietanka 30%
100  g
Boczek świeży w plastrach
9 
Jajka przepiórcze
trochę
Pieprz czarny
trochę
Papryczka suszona chili
1 
Pietruszka
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
11.56 g
Węglowodany
27.93 g
Tłuszcze
36.47 g
Wartość energetyczna
488.6 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Tartę żurkową bardzo szybko się przygotowuje, a do tego świetnie smakuje. Zurek został czosnkiem, chrzanem i doprawiony i pieprzem, chili wyostrzony. Mini jajeczka sprytnie w masie zostały schowane, i zwinieymi plasterkami boczku, poprzeplatane.

Przygotowanie

60 min
  • Krok 1

    40 min
    Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
  • Krok 2

    1 min
    Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość ok. 3 cm) ile dodamy jajek.
  • Krok 3

    4 min
    Masa żurkowa: Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.
  • Krok 4

    15 min
    Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.
Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 1 z 4

Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozwałkowujemy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy. Wkładamy do lodówki na ok. 40 min lub zamrażalnika, na 10 min do schłodzenia. Piekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby ciasto podczas pieczenia nie podniosło się, przykrywamy je papierem do pieczenia i wysypujeny 100 g ryżu, 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 2 z 4

Przygotowujemy wałeczki z foli aluminiowej, przez jej zgniecenie. Jeśli chcemy uzyskać fajne jajka w masie żurkowej, należy przygotować z foli aluminiowej, tyle wałeczków (średnica ok. 1,5 cm - 2 cm, wysokość ok. 3 cm) ile dodamy jajek.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 3 z 4

Masa żurkowa: Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Jajka miksujemy razem z śmietaną słodką 30% i kwaśną 18%. Dodajemy 2 opakowania żurku w proszku i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy czosnek, pieprz, chili i chrzan do smaku. Całość dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do rondelka i podgrzewamy, cały czas mieszając tylko tyle, żeby delikatnie zgęstniała, ale ma pozostać płynna.

Tarta żurkowa z przepiórczymi jajkami i boczkiem ( jajka w masie żurkowej)

Krok 4 z 4

Masę przelewamy na kruche ciasto, w dowolnych miejscach ustawiamy przygotowane wcześniej wałeczki, a pomiędzy nimi wkładamy luźno zwinięte plasterki boczku. Wierzch posypujemy świeżo mielonym pieprzem i chili. Całość wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 200°C na ok. 6-7 min, następnie wyciągamy ją, wyjmujemy wałeczki, a w ich miejsca wbijamy po jednym jajku przepiórczym. Tartę wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy tylko do momentu, aż zetnie się białko, czas ok. max 5 min.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnie świata
  • Obiad
  • Pieczenie
  • Śmietana
  • Warzywa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pizza domowa

    Pizza domowa

    1 godz 16 min Łatwy
  • Rurki z kremem budyniowym

    Rurki z kremem budyniowym

    1 godz 57 min Łatwy
  • Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    Mazurek wielkanocny z kremem budyniowym i białą czekoladą

    3 godz Łatwy
  • Klasyczny sernik z rosą

    Klasyczny sernik z rosą

    2 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu