Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Crème fraîche

(0)
8min
Łatwy
Robert Harna
Robert Harna winiary.pl
Jestem szefem kuchni, stylistą i konsultantem kulinarnym, lecz przede wszystkim pasjonatem gotowania. Moją specjalnością są potrawy klasyczne, do których jednak zawsze dodaję coś autorskiego. Jest to więc klasyka z twistem!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
2  szklanek
Śmietanka 30% lub 36%
4  łyżek
Maślanka naturalna (najlepiej niepasteryzowana)
1  szklanka
Śmietana 18%
250  g
Serek mascarpone
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
9.89 g
Węglowodany
11.22 g
Tłuszcze
62.89 g
Wartość energetyczna
639.45 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Crème fraîche to gęsta, kremowa śmietana, którą możesz dodawać do ciast oraz dań wytrawnych. Ze względu na dużą ilośc tłuszczu nie warzy się podczas podgrzewania. Creme fraiche nadaje się też do deserów np. z galaretką i świeżymi owocami.
Chcesz dowiedzieć się, jak zrobić creme fraiche z zaledwie dwóch składników? Sprawdź nasze przepisy! W pierwszej wersji crème fraîche przygotujesz ze słodkiej śmietanki i maślanki, a w drugiej - z kwaśnej śmietany i serka mascarpone.

Przygotowanie

8 min
  • Wersja 1

    4 min
    Maślankę dokładnie wymieszaj ze śmietanką – nie ubijaj! Przykryj szczelnie i odstaw na min 12 h do lodówki.
  • Wersja 2

    4 min
    Mascarpone dokładnie wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przykryj szczelnie i odstaw na min. 1 h do lodówki.
Crème fraîche

Wersja 1 z 2

Maślankę dokładnie wymieszaj ze śmietanką – nie ubijaj! Przykryj szczelnie i odstaw na min 12 h do lodówki.

Crème fraîche

Wersja 2 z 2

Mascarpone dokładnie wymieszaj z kwaśną śmietaną. Przykryj szczelnie i odstaw na min. 1 h do lodówki.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bezglutenowe
  • Bezglutenowe
  • Bez jajek
  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Inny
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Kopiec kreta

    3 godz Średni
  • Soczysta pierś z kurczaka z patelni

    46 min Łatwy
  • Tarta kremowa z brzoskwiniami

    1 godz 40 min Łatwy
  • Langosz przepis podstawowy

    1 godz 20 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu