Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj Szukaj
  • Przepisy i porady Przepisy i porady
  • Nasze Produkty Nasze Produkty
  • Majonez dekoracyjny WINIARY Majonez Dekoracyjny
  • MyMenu Plan MyMenu Plan
  • Logowanie | Cookbook Logowanie | Cookbook
  • Klub Pomagania i niemarnowania Klub Pomagania i niemarnowania
  • #niemarnujemy #niemarnujemy
  • Aktualności Aktualności
  • WINIARY WINIARY
  • Szukaj
  • ☞ Nasze porady
  • Sezonowa kuchnia
  • Wszystkie przepisy
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Kolacja
  • Dania i przekąski
  • Desery
  • Święta i okazje
  • Strona główna
  • Produkty
  • Recykling
  • Daj drugie życie słoikowi
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
  • Cookbook
  • MyMenu Plan
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Klub Pomagania i niemarnowania
  • Nie marnujemy
  • Roślinna kuchnia
  • Konkursy i nowości
  • Wyszukiwarka
  • Poznaj naszych ekspertów
  • Dowiedz się więcej o nas
  • Skontaktuj się z nami!
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Dodaj do CookBook

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

(2)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!
mymenu plan winiary

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

mymenu plan winiary

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Por
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
0.7  l
Wywar drobiowy
0.25  szklanka
Białe wino
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
200  g
Śmietana słodka
3  łyżek
Masło klarowane
8 
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
trochę
Szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
31.6 g
Wartość energetyczna
341.1 kcal
Tłuszcze
21.7 g
Białko
5.2 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
  • Krok 2

    10 min
    Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
  • Krok 6

    60 min
    Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
  • Krok 7

    5 min
    Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
  • Krok 8

    5 min
    Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 9

    3 min
    Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 1 z 9

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 2 z 9

Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 3 z 9

Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 5 z 9

Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 6 z 9

Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 7 z 9

Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 8 z 9

Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 9 z 9

Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Kup składniki
lite

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 1
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
11
11
00
00
00
00

Opinie

5

Aaaa

Proszę podać ilość składników w gramach.
Anonim (niezweryfikowany) 06/06/2024-05:35 CEST
Czy ta opinia jest przydatna?
Reply by Expert 08/20/2024-05:11 CEST
Dodaj takie warzywa, jakie akurat masz pod ręką, żeby nie marnować składników. Dla ułatwienia, możesz też skorzystać z podpowiedzi w kalkulatorach kulinarnych i wziąć pod uwagę średnią wagę warzyw.

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
Images
Dodano 0 z 6.
Proszę wypełnić pole captcha

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów laskowych
  • Bez orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Porcja Warzywa/Owoce
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Creme brulée

    Creme brulée

    2 godz 15 min Łatwy
  • Crème fraîche

    Crème fraîche

    8 min Łatwy
  • Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

    Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

    2 godz 23 min Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu