Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • MyMenu Plan
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!
Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Por
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
0.7  l
Wywar drobiowy
0.25  szklanka
Białe wino
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
200  g
Śmietana słodka
3  łyżek
Masło klarowane
8 
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
trochę
Szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.2 g
Węglowodany
31.61 g
Tłuszcze
21.69 g
Wartość energetyczna
341.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
  • Krok 2

    10 min
    Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
  • Krok 6

    60 min
    Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
  • Krok 7

    5 min
    Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
  • Krok 8

    5 min
    Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 9

    3 min
    Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 1 z 9

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 2 z 9

Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 3 z 9

Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 5 z 9

Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 6 z 9

Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 7 z 9

Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 8 z 9

Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 9 z 9

Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    47 min Łatwy
  • Krem z białych warzyw

    28 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu