Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

(0)
2 godz 3 min
Łatwy
Kup składniki
zwz avatar 2
Zakochane w zupach zakochanewzupach.pl
Zupy często goszczą na Twoim stole, ale czasami brakuje Ci na nie pomysłu? Mamy na to sposób! Zobacz pomysły na klasyczne zupy, chłodniki czy zupy-kremy z nutą egzotyki, które zaskoczą Twoich bliskich. Wejdź razem z nami do świata smacznych, kolorowych i aromatycznych zup na każdy dzień!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
6 
Por
4 
Ziemniaki
1 
Cebula
0.7  l
Wywar drobiowy
0.25  szklanka
Białe wino
1  szczypta
Sól morska
1  szczypta
Pieprz biały
200  g
Śmietana słodka
3  łyżek
Masło klarowane
8 
Natka pietruszki
1  gałązka
Lubczyk
1 
Liść laurowy
1  gałązka
Tymianek
trochę
Szczypiorek do dekoracji
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
5.2 g
Węglowodany
31.61 g
Tłuszcze
21.69 g
Wartość energetyczna
341.09 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Szczypta wspomnień z dzieciństwa. To właśnie one były inspiracją dla Luisa Diata, francuskiego szefa kuchni nowojorskiego hotelu Ritz, do stworzenia chłodnika crème vichyssoise. Doprawiony delikatną nutą tęsknoty za rodzinnym domem w Montmarault i babciną kuchnią, w której zupa z porów i ziemniaków pojawiała się regularnie, na stałe wpisał się w serce Luisa. Sprawdź, jak pysznie smakuje ta historia! Na ciepło z grzankami, na zimno z bitą śmietaną.

Przygotowanie

123 min
  • Krok 1

    10 min
    Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.
  • Krok 2

    10 min
    Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • Krok 3

    15 min
    Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.
  • Krok 4

    10 min
    Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.
  • Krok 5

    5 min
    Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.
  • Krok 6

    60 min
    Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.
  • Krok 7

    5 min
    Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.
  • Krok 8

    5 min
    Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.
  • Krok 9

    3 min
    Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.
Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 1 z 9

Cebulę drobno kroimy, szklimy na maśle.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 2 z 9

Dodajemy pokrojone w krążki pory i pokrojone w kostkę ziemniaki, smażymy 10 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 3 z 9

Podlewamy warzywa białym winem, chwilę dusimy, aż większość płynu odparuje.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 4 z 9

Podlewamy warzywa wywarem, dodajemy bouquet garni i szczyptę soli, gotujemy 10 minut.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 5 z 9

Wyciągamy zioła, blendujemy zupę na gładki krem, doprawiamy białym pieprzem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 6 z 9

Kiedy zupa wystygnie, wstawiamy garnek na pół godziny do lodówki.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 7 z 9

Przed podaniem ubijamy schłodzoną śmietankę ze szczyptą soli.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 8 z 9

Chłodnik podajemy udekorowany bitą śmietaną i świeżo posiekanym szczypiorkiem.

Crème vichyssoise z tymiankowym bouquet garni

Krok 9 z 9

Na ciepło crème vichyssoise przygotowujemy bez ubijania śmietanki – zabielamy nią zupę po ugotowaniu.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Kuchnia europejska
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Rodzinny posiłek
  • Wegetariańskie
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Zupa fasolowa z batatami

    Zupa fasolowa z batatami

    43 min Łatwy
  • Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    Zupa ziemniaczana z fasolką szparagową i boczkiem

    47 min Łatwy
  • Krem z białych warzyw

    Krem z białych warzyw

    28 min Łatwy
  • Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    Zupa rybna z dorsza po kaszubsku

    24 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu