Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

(0)
2 godz 23 min
Średni
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
3 
Jajko
1  szklanka
Cukier
0.67  szklanka
Mąka tortowa
400  g
Mleko
1  opakowanie
Budyń śmietankowy bez cukru WINIARY
200  g
Masło
0.5  szklanka
Cukier puder
1 
Cytryna
1 
Pomarańcze
1  szklanka
Cukier
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
8.44 g
Węglowodany
144.44 g
Tłuszcze
9.18 g
Wartość energetyczna
698.12 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Kto kiedykolwiek próbował klasycznego creme brulee, z pewnością wie, że to deser wyjątkowy. Delikatny, śmietankowy krem i pękająca pod łyżeczką warstwą wyrazistego karmelu to coś, na co mam ochotę zawsze, gdy o nim pomyślę. Próbowałam już wielu wersji – z owocami, klasycznej, cytrusowej i zawsze jest wyborny.

Pomyślałam więc, że można by ten niebiański smak przenieść do tortu, a że trudno byłoby zapiekać krem bezpośrednio na biszkopcie, z pomocą przyszedł mi budyń śmietankowy Winiary do ciast i kremów . To nowy produkt tej marki, przeznaczony głównie dla tych, którzy lubią przygotowywać domowe wypieki. Przyznam, że choć podchodziłam początkowo do niego sceptycznie, budyń okazał się świetny – gęsty, bez grudek i tak aksamitny, że trudno było mi się powstrzymać i nie wyjeść go w całości wprost z garnka.

PORADY:

1. Aby ułatwić i dobrze zorganizować sobie pracę, szczególnie w okresie przedświątecznym, biszkopt i budyń możesz przygotować dzień wcześniej, najlepiej wieczorem.

2. Jeśli nie czujesz się pewnie w pieczeniu biszkoptu, dodaj do mąki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

3. Dekoracje cukrowe ułóż w dniu podania. Karmel w lodówce stopniowo się rozpuszcza.

Przygotowanie

143 min
  • Krok 1

    2 min
    Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.
  • Krok 2

    10 min
    Jajka ubij z 0,5 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.
  • Krok 3

    5 min
    Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.
  • Krok 4

    35 min
    Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu, aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.
  • Krok 5

    20 min
    Ostudź.
  • Krok 6

    10 min
    Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).
  • Krok 7

    20 min
    Masło ogrzej do temperatury pokojowej.
  • Krok 8

    15 min
    Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostrożnie (jest bardzo gorący) na natłuszczone olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.
  • Krok 9

    15 min
    Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.
  • Krok 10

    1 min
    Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.
  • Krok 11

    10 min
    SKŁADANIE TORTU: Każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.
Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 1 z 11

Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki pozostaw czyste.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 2 z 11

Jajka ubij z 0,5 szklanki cukru przez 8-10 minut na wysokich obrotach miksera lub robota kuchennego. Po ubiciu powinna powstać gęsta, jasna piana.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 3 z 11

Do ubitej piany dodaj przesianą mąkę w dwóch porcjach, za każdym razem bardzo delikatnie mieszając tylko do połączenia się składników, aby nie zniszczyć struktury piany.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 4 z 11

Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej tortownicy i piecz biszkopt przez około 30-35 minut lub do momentu, aż będzie ładnie wyrośnięty i rumiany.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 5 z 11

Ostudź.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 6 z 11

Ugotuj budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź pod przykryciem, aby nie powstał kożuch (można przygotować wcześniej).

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 7 z 11

Masło ogrzej do temperatury pokojowej.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 8 z 11

Przygotuj karmel: 1 szklankę cukru wsyp na suchą patelnię, dodaj 1/4 szklanki cukru i postaw na dość dużym ogniu. Nie mieszaj łyżką, potrząsaj lub zakręć patelnią od czasu do czasu, aż cukier zacznie się karmelizować. Gdy osiągnie bursztynowy kolor, przelej go ostrożnie (jest bardzo gorący) na natłuszczone olejem papier do pieczenia. Pozostaw do zastygnięcia, a następnie połam na mniejsze kawałki.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 9 z 11

Masło utrzyj na wysokich obrotach miksera z 1/2 szklanką cukru pudru do białości. Następnie zwolnij obroty miksera i stopniowo, po łyżce dodawaj budyń (w temperaturze pokojowej), za każdym razem ucierając do połączenia się składników. Gotowy krem podziel na dwie części. Do jednej z nich dodaj skórkę otartą z połowy cytryny i z połowy pomarańczy. Delikatnie wymieszaj.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 10 z 11

Biszkopt przekrój na 3 równe blaty tortowe.

Cytrusowy torcik Crème brûlée blogerki Ósmy kolor tęczy

Krok 11 z 11

SKŁADANIE TORTU: Każdy blat biszkoptowy skrop delikatnie sokiem z cytryny i pomarańczy, smaruj kremem cytrusowym i posypuj drobnymi kawałkami karmelu. Czynności powtarzaj z pozostałymi warstwami. Wierzch tortu wykończ kremem bez dodatku skórek cytrusowych. Udekoruj łamanym karmelem.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Ciasto
  • Deser
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Popołudniowa przekąska
  • Wegetariańskie

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Sernik budyniowy

    Sernik budyniowy

    2 godz 59 min Średni
  • Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    Wiosenny torcik z kremem budyniowym i truskawkami blogera Kraina Sosny

    1 godz 10 min Średni
  • Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    Torcik porzeczkowo kokosowy z galaretką i porzeczkową glazurą blogerki Gotuję bo lubię

    15 godz 40 min Łatwy
  • Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    Tort bezowy z kremem budyniowym i owocami blogerki I love bake

    3 godz Średni

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu