Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na kiełbasę
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Potrawka z królika na sposób francuski
50 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
50 ze 100
Prawidłowy bilans
Twoje danie jest prawidłowo zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
30.2g / 40%
Węglowodany
9.3g / 12%
Tłuszcze
16.5g / 48%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Potrawka z królika na sposób francuski

+

Potrawka z królika na sposób francuski

Wróć

Potrawka z królika na sposób francuski

(0)
1 godz 42 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  kostka
Rosół drobiowy WINIARY
0.5 
Królik
1 
Cebula
200  g
Pieczarki
100  ml
Białe wino
1  łyżeczka
Masło
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
100  ml
Śmietana 30%
2  gałązek
Tymianek
1 
Liść laurowy
1  łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
trochę
Pieprz biały
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
30.25 g
Węglowodany
9.3 g
Tłuszcze
16.47 g
Wartość energetyczna
321.18 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Przepis na potrawkę z królika po francusku możesz wykorzystać, kiedy szukasz pomysłu na wytrawny obiad na specjalną okazję – delikatne mięso z królika duszone w białym winie wytrawnym, Rosole drobiowym WINIARY i śmietance powinno zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Potrawkę z królika smażonego do zrumienienia i duszonego następnie w gęstym sosie podajemy z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Sprawdź także kluski francuskie z sosem miesnym!

Przygotowanie

102 min
  • Krok 1

    5 min
    Cebulę pokrojoną w kostkę (o bokach niemniejszych niż 1 centymetr) zeszklij na maśle w płaskim rondlu.
  • Krok 2

    10 min
    Dodaj pieczarki pokrojone w cząstki i po około 1 minucie całość podlej białym winem.
  • Krok 3

    20 min
    Duś bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.
  • Krok 4

    10 min
    Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, po czym posól i posyp pieprzem a następnie oprósz mąką.
  • Krok 5

    10 min
    Tak przygotowanego królika obsmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do płaskiego rondla w którym dusiła się cebula z pieczarkami.
  • Krok 6

    5 min
    Dolej śmietankę oraz pół litra wody i dorzuć kostkę Bulionu drobiowego Winiary oraz tymianek i listek laurowy.
  • Krok 7

    40 min
    Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj z makaronem lub kluskami kładzionymi.
Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 1 z 8

Cebulę pokrojoną w kostkę (o bokach niemniejszych niż 1 centymetr) zeszklij na maśle w płaskim rondlu.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 2 z 8

Dodaj pieczarki pokrojone w cząstki i po około 1 minucie całość podlej białym winem.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 3 z 8

Duś bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 4 z 8

Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, po czym posól i posyp pieprzem a następnie oprósz mąką.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 5 z 8

Tak przygotowanego królika obsmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do płaskiego rondla w którym dusiła się cebula z pieczarkami.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 6 z 8

Dolej śmietankę oraz pół litra wody i dorzuć kostkę Bulionu drobiowego Winiary oraz tymianek i listek laurowy.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 7 z 8

Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 8 z 8

Podawaj z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Grzyby
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Śmietana
  • Warzywa
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    Świąteczna pieczeń z dziczyzny

    4 godz 50 min Trudny
  • Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    Pieczeń z jelenia w marynacie - przepis

    4 godz 25 min Średni
  • Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    Roladki ze schabu nadziewane pęczakiem i pieczarkami z sałatką z gotowanych buraków i suszonych śliwek

    2 godz 56 min Łatwy
  • Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    Wołowina z marchewką i ziemniaczane purée

    2 godz 31 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu