Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Potrawka z królika na sposób francuski

0
102 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

0.5 
Królik
1 
Cebula
200 g
Pieczarki
100 ml
Białe wino
1 łyżeczka
Masło
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
100 ml
Śmietana 30%
2 gałązek
Tymianek
1 
Liść laurowy
1 łyżka
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
1 trochę
Pieprz biały

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
328.68 kcal
Węglowodany
9.75 g
Białko
30.47 g
Tłuszcze
17.06 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

102 min
Krok 1
5 min
Cebulę pokrojoną w kostkę (o bokach niemniejszych niż 1 centymetr) zeszklij na maśle w płaskim rondlu.
Krok 2
10 min
Dodaj pieczarki pokrojone w cząstki i po około 1 minucie całość podlej białym winem.
Krok 3
20 min
Duś bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.
Krok 4
10 min
Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, po czym posól i posyp pieprzem a następnie oprósz mąką.
Krok 5
10 min
Tak przygotowanego królika obsmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do płaskiego rondla w którym dusiła się cebula z pieczarkami.
Krok 6
5 min
Dolej śmietankę oraz pół litra wody i dorzuć kostkę Bulionu drobiowego Winiary oraz tymianek i listek laurowy.
Krok 7
40 min
Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości.
Krok 8
2 min
Podawaj z makaronem lub kluskami kładzionymi.
Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 1 z 8

Cebulę pokrojoną w kostkę (o bokach niemniejszych niż 1 centymetr) zeszklij na maśle w płaskim rondlu.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 2 z 8

Dodaj pieczarki pokrojone w cząstki i po około 1 minucie całość podlej białym winem.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 3 z 8

Duś bez przykrycia do momentu odparowania co najmniej połowy powstałego wywaru.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 4 z 8

Tuszkę królika podziel na mniejsze kawałki, po czym posól i posyp pieprzem a następnie oprósz mąką.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 5 z 8

Tak przygotowanego królika obsmaż na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełóż do płaskiego rondla w którym dusiła się cebula z pieczarkami.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 6 z 8

Dolej śmietankę oraz pół litra wody i dorzuć kostkę Bulionu drobiowego Winiary oraz tymianek i listek laurowy.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 7 z 8

Duś pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu do miękkości.

Potrawka z królika na sposób francuski

Krok 8 z 8

Podawaj z makaronem lub kluskami kładzionymi.


Przepis na potrawkę z królika po francusku możesz wykorzystać, kiedy szukasz pomysłu na wytrawny obiad na specjalną okazję – delikatne mięso z królika duszone w białym winie wytrawnym, Rosole drobiowym WINIARY i śmietance powinno zaspokoić nawet najbardziej wymagających smakoszy. Potrawkę z królika smażonego do zrumienienia i duszonego następnie w gęstym sosie podajemy z makaronem lub kluskami kładzionymi.

Sprawdź także kluski francuskie z sosem miesnym!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika