Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Potrawka z soczewicą

0
81 min
Łatwy

Składniki

-
5 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1.5 szklanek
Soczewica zielona
1 
Pietruszka
2 
Marchewka
1 
Cebula
1 
Papryka czerwona
60 dag
Mięso wieprzowe
20 dag
Kiełbasa zwyczajna
2 ząbków
Czosnek
2 łyżek
Olej

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Wartość energetyczna
632.38 kcal
Tłuszcze
32.92 g
Węglowodany
34.12 g
Białko
46.04 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

81 min
Krok 1
15 min
Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.
Krok 2
10 min
Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie.
Krok 3
15 min
Do podsmażonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę. Całość smażyć razem przez chwilę i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy przygotowywać danie.
Krok 4
10 min
Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa. Całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek.
Krok 5
30 min
Garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników.
Krok 6
1 min
Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.
Potrawka z soczewicą

Krok 1 z 6

Soczewicę ugotować na półtwardo i odcedzić na sitku.

Potrawka z soczewicą

Krok 2 z 6

Mięso pokroić w małą kostkę, posypać je delikatnie solą oraz pieprzem, następnie podsmażyć na oliwie.

Potrawka z soczewicą

Krok 3 z 6

Do podsmażonego mięsa, dodać pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę oraz pokrojoną w większą kostkę cebulę. Całość smażyć razem przez chwilę i po podsmażeniu przełożyć do garnka w którym będziemy przygotowywać danie.

Potrawka z soczewicą

Krok 4 z 6

Kiełbasę pokroić w plasterki i dołożyć do mięsa. Całość zalać 1 litrem bulionu warzywnego, dodać kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 listki laurowe, 1/2 łyżeczki suszonego tymianku i posiekany drobno czosnek.

Potrawka z soczewicą

Krok 5 z 6

Garnek przykryć i gotować około 15 minut, aż warzywa i mięso zmiękną. Następnie dodać soczewicę i pokrojoną w kostkę paprykę. Przykryć i gotować kolejne 10 - 15 minut do momentu zmięknięcia, ale nie rozgotowania się składników.

Potrawka z soczewicą

Krok 6 z 6

Potrawę na koniec doprawić 1 łyżeczką musztardy oraz solą i pieprzem. Najlepiej smakuje po podgrzaniu jak wcześniej postoi i zgęstnieje oraz przejdzie smakami.

Potrawka z soczewicą to pyszne i sycące danie na obiad w gronie bliskich osób. Niezwykle pożywna kompozycja soczewicy, mięsa mielonego, kiełbasy oraz papryki, pietruszki, marchewki, cebulki i czosnku to znakomita dawka energii. Zasmakuj w szybkiej i łatwej do wykonania potrawce z soczewicą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika