Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

(2)
1 godz 30 min
Łatwy
Winiary winiary.pl
Od ponad 80 lat ułatwiamy przygotowywanie smakowitych dań w Twojej kuchni. Jesteśmy zawsze pod ręką! Nasze produkty pomagają w przygotowaniu zarówno polskich, tradycyjnych dań, jak i zaskakujących, nowoczesnych potraw inspirowanych kuchniami świata. Z nami gotujesz pysznie, sprytnie i mądrze: bez marnowania składników czy produktów. Zaproś nas do swojego rodzinnego stołu!
Dodaj do My Menu Plan

Składniki

-
6 porcji
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

2  l
Woda
3 
Udko z kurczaka, pierś lub mięso z rosołu
3 
Marchewka (może być też z mrożonki)
trochę
Natka pietruszki
1  łyżka
Masło
1  łyżka
Mąka
trochę
Sok z cytryny
trochę
Sól
trochę
Pieprz

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
.

Wartości odżywcze

Białko
9.82 g
Węglowodany
4.97 g
Tłuszcze
11.09 g
Wartość energetyczna
161.54 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

90 min
Krok 1
5 min
Mięso umyj i osusz a następnie umieść w dużym garnku.
Krok 2
5 min
Dodaj wodę oraz bulion ze słoika. Całość zagotuj a następnie dodaj obraną marchewkę w całości.
Krok 3
40 min
Potrawkę gotuj aż mięso będzie odchodziło od kości – ok 30-40 min. Po tym czasie wyciągnij kurczaka oraz marchewkę.
Krok 4
19 min
Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Dokładnie wymieszaj, a następnie zasmażkę rozprowadź w płynie cały czas mieszając aby nie było grudek.
Krok 5
20 min
Marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel rękoma na mniejsze kawałki. Do zagęszczonej potrawki dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5 min. Na koniec skrop sokiem z cytryny.
Krok 6
1 min
Gotową potrawkę podawaj z ugotowanym białym ryżem posypaną siekaną pietruszką.
Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 1 z 6

Mięso umyj i osusz a następnie umieść w dużym garnku.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 2 z 6

Dodaj wodę oraz bulion ze słoika. Całość zagotuj a następnie dodaj obraną marchewkę w całości.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 3 z 6

Potrawkę gotuj aż mięso będzie odchodziło od kości – ok 30-40 min. Po tym czasie wyciągnij kurczaka oraz marchewkę.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 4 z 6

Na patelni rozgrzej masło i wsyp na nie mąkę. Dokładnie wymieszaj, a następnie zasmażkę rozprowadź w płynie cały czas mieszając aby nie było grudek.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 5 z 6

Marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel rękoma na mniejsze kawałki. Do zagęszczonej potrawki dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i podgrzewaj jeszcze 5 min. Na koniec skrop sokiem z cytryny.

Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem

Krok 6 z 6

Gotową potrawkę podawaj z ugotowanym białym ryżem posypaną siekaną pietruszką.

Rosół i potrawka z kurczaka na drugie danie – kto z nas nie pamięta tego niedzielnego obiadu z rodzinnego domu? Łagodne mięso z kurczaka podkreśla słodka marchewka, a Bulion drobiowy WINIARY dodaje całości niezwykłego aromatu. W naszym przepisie znalazło się również miejsce dla świeżo posiekanej natki pietruszki i soku z cytryny.

Potrawkę z kurczaka z marchewką i ryżem z powodzeniem wykorzystasz nie tylko w formie niedzielnego obiadu. Sprawdzi się także w środku tygodnia, a i z powodzeniem możesz stworzyć z niego podwójną porcję na kolejny dzień. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa z kurczaka. Mogą być też kawałki kurczaka lub indyka z rosołu. Umieść je w dużym garnku, dolej wodę i dodaj bulion ze słoika. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj całą marchewkę (obraną).

Gotuj wywar, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po około 30-40 minutach wyjmij kurczaka i marchewkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Zasmażkę dokładniej wymieszaj i rozprowadź w wywarze. Pamiętaj, żeby mieszać cały czas tak, żeby nie powstały grudki. Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel na małe kawałki.

Do sosu dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Podgrzewaj potrawkę jeszcze przez około 5 minut, a na koniec dodaj sok z cytryny. Podawaj z gotowanym białym ryżem i zieloną pietruszką.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

35 ze 100
Zbilansuj swoje danie
MyMenu IQ™
35 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz
Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.
Białko
9.8g / 24%
Węglowodany
5g / 13%
Tłuszcze
11.1g / 62%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.

Ogólna ocena

5.0 z 5
5
Wszystkich ocen: 2
Podziel się swoją opinią
Select a row to filter reviews by rating
22
22
00
00
00
00
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) czw., 02/11/2021 - 11:00 CET
Czy ta opinia jest przydatna?
Average: 5 (1 vote)

Anonim (niezweryfikowany) pon., 01/04/2021 - 17:41 CET
Czy ta opinia jest przydatna?

Podziel się swoją opinią

Twoja opinia
4
Czy polecisz ten produkt/przepis znajomym?
Images
Dodano 0 z 6.
CAPTCHA obrazkowa
Proszę wypełnić pole captcha