Rosół i potrawka z kurczaka na drugie danie – kto z nas nie pamięta tego niedzielnego obiadu z rodzinnego domu? Łagodne mięso z kurczaka podkreśla słodka marchewka, a Bulion drobiowy WINIARY dodaje całości niezwykłego aromatu. W naszym przepisie znalazło się również miejsce dla świeżo posiekanej natki pietruszki i soku z cytryny.
Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem to pełnowartościowy posiłek, w którym jest wszystko, czego potrzeba - białko, węglowodany i porcja witamin. Właściwy dobór proporcji między składnikami docenią sportowcy i osoby na diecie, a pozostali, nawet jeśli w mniejszym stopniu patrzą na składniki odżywcze, docenią ciekawą kompozycję smakową. Potrawka z kurczaka i marchewki jest też odpowiednim daniem dla dzieci.
Potrawkę z kurczaka z marchewką i ryżem z powodzeniem wykorzystasz nie tylko w formie niedzielnego obiadu. Sprawdzi się także w środku tygodnia, a i z powodzeniem możesz stworzyć z niego podwójną porcję na kolejny dzień. Zacznij od umycia i osuszenia mięsa z kurczaka. Mogą być też kawałki kurczaka lub indyka z rosołu. Umieść je w dużym garnku, dolej wodę i dodaj bulion ze słoika. Całość doprowadź do wrzenia i dodaj całą marchewkę (obraną).
Gotuj wywar, aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po około 30-40 minutach wyjmij kurczaka i marchewkę. Na patelni rozgrzej masło i wsyp mąkę. Zasmażkę dokładniej wymieszaj i rozprowadź w wywarze. Pamiętaj, żeby mieszać cały czas tak, żeby nie powstały grudki. Ugotowaną marchewkę pokrój w plastry, a kurczaka podziel na małe kawałki.
Do sosu dodaj mięso z marchewką oraz posiekaną świeżą natkę pietruszki. Podgrzewaj potrawkę jeszcze przez około 5 minut, a na koniec dodaj sok z cytryny. Podawaj z ugotowanym białym ryżem i zieloną pietruszką. Nie potrzeba tu żadnych dodatkowych przypraw i dodatków. potrawka z kurczaka z ryżem i marchewką jest posiłkiem, którego siła bez wątpienia tkwi w prostocie. Nie sprawi kłopotu nawet osobom, które na co dzień nie gotują.
Potrawka z kurczaka z marchewką i ryżem to sposób na smaczne danie z drobiu bez konieczności smażenia czy pieczenia. Świetnie wpisuje się także w ideę zero waste. Jeśli masz już mięso z rosołu, zrobienie potrawki będzie bardzo proste i szybkie. Zapisz przepis na listę tych, które warto mieć pod ręką, gdy zależy Ci na błyskawicznym przygotowaniu obiadu dla całej rodziny - i to bez skomplikowanych składników, które musisz dodatkowo dokupować.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Basia