Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

0
65 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY Sos pieczeniowy jasny
120 g
Masło
6 
Jajko
2 szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
1 trochę
Sól
450 g
Schab wieprzowy bez kości
50 g
Boczek
2 płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.11 g
Tłuszcze
52.36 g
Wartość energetyczna
812.11 kcal
Białko
43.31 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

65 min
Krok 1
10 min
Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.
Krok 2
5 min
Formuj małe kluseczki łyżką.
Krok 3
5 min
Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.
Krok 4
5 min
Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.
Krok 5
10 min
Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.
Krok 6
5 min
Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
Krok 7
5 min
Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.
Krok 8
2 min
Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.
Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 1 z 8

Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 2 z 8

Formuj małe kluseczki łyżką.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 3 z 8

Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 4 z 8

Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 5 z 8

Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 6 z 8

Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 7 z 8

Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 8 z 8

Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.


Delikatne francuskie kluseczki z jasnym Sosem pieczeniowym, kawałkami wieprzowej polędwiczki oraz podsmażanym boczkiem. Rozpływają się w ustach, a jednocześnie są też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Nasze kluski francuskie z sosem mięsnym to wyborny pomysł na obiad dla całej rodziny.



Spróbuj również przepisu na wyborny gulasz wieprzowy z kluskami!
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika