MyMenu IQ™
Zbilansuj swoje danie
My Menu IQ™ guides you to select a nutritionally balanced menu on a scale from 0 to 100, with focus on the main meal.
Co to oznacza?
Popraw bilans dania
Co to oznacza?
Now enjoy your meal!
Wstecz
Your Selection (1)
Kluski francuskie z sosem mięsnym
47 min
Łatwy
Dodaj recipe
Wstecz
58 52.8g / 58%
21 44.1g / 21%
21 43.8g / 21%

Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?

Popraw bilans dania (0 - 44)
Doskonały bilans (70 - 100)
Prawidłowy bilans (45 - 69)

Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Nutritional Tips

Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?

Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza

Well done! You have reached 100!!
Go back to the menu to check out your selection.
X

Kluski francuskie z sosem mięsnym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Autorem przepisu jest Winiary.pl

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
120  g
Masło
6 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna
trochę
Sól
450  g
Schab wieprzowy bez kości
50  g
Boczek
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Węglowodany
44.11 g
Wartość energetyczna
833.98 kcal
Tłuszcze
52.86 g
Białko
43.81 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Delikatne francuskie kluseczki z jasnym Sosem pieczeniowym, kawałkami wieprzowej polędwiczki oraz podsmażanym boczkiem. Rozpływają się w ustach, a jednocześnie są też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Nasze kluski francuskie z sosem mięsnym to wyborny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Spróbuj również przepisu na wyborny gulasz wieprzowy z kluskami!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.
  • Krok 2

    5 min
    Formuj małe kluseczki łyżką.
  • Krok 3

    5 min
    Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.
Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 1 z 8

Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 2 z 8

Formuj małe kluseczki łyżką.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 3 z 8

Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 4 z 8

Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 5 z 8

Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 6 z 8

Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 7 z 8

Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 8 z 8

Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite