Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Zakochane w zupach
  • Porady
  • Nasi eksperci
  • Winiary
  • Kontakt
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Promocja na buraki
  • Promocja na ćwiartkę z kurczaka
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Zakochane w zupach
  • Przepisy
  • Porady
  • Przyjaciele od kuchni Winiary
  • Jagna Niedzielska
  • Robert Harna
  • Marta Śliwicka
  • Zakochane w zupach
  • Produkty
  • O nas
  • Nowości i konkursy
  • Kategorie produktów
Kluski francuskie z sosem mięsnym
40 ze 100
Zbilansuj swoje danie
X
MyMenu IQ™
40 ze 100
Popraw bilans dania
Twoje danie może być lepiej zbilansowane
Wstecz

Dowiedz się więcej o MyMenu IQ™

Czym jest zbilansowane menu?

Zbilansowane menu zapewnia bogactwo produków ze zróżnicownych grup spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.

MyMenu IQ ™ generuje wynik wartości odżywczych, biorąc pod uwagę wartość energetyczną i składniki odżywcze zawarte w menu oraz ich wkład w osiągnięcie zaleceń żywieniowych na podstawie dziennej diety 2000 kcal dla przeciętnej osoby dorosłej.

MyMenu IQ ™ pomoże Ci w stworzeniu zbilansowanego menu w skali od 0 do 100, ze szczególnym uwzględnieniem głównego posiłku.

Co oznacza wynik MyMenu IQ ™?
Popraw bilans dania (0 - 44)
Popraw równowagę makroskładników, by spełnić zalecenia żywnościowe i dietetyczne.
Prawidłowy bilans (45 - 69)
To menu ma prawidłową równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Doskonały bilans (70 - 100)
To menu ma doskonałą równowagę składników odżywczych, dzięki czemu zapewnia dużą różnorodność produktów spożywczych i kluczowe składniki odżywcze.
Wynik MyMenu IQ ™ dotyczy cyfrowego przepisu zaprezentowanego na stronie. Dane dotyczące wartości odżywczych użytych składników i produktów są oparte na bazach danych standardowych składników odżywczych takich jak USDA SR28, BLS32, a także danych z etykiet produktów.

Jak wygląda podział wartości odżywczych?

Białko
43.8g / 21%
Węglowodany
44.1g / 21%
Tłuszcze
52.9g / 58%
Podział wartości energetycznych przedstawia zawartość makroskładników (tj. węglowodanów, tłuszczu i białka) w jednej porcji dania wykonanego na podstawie przepisu oraz ich względny udział (w %) w całkowitej wartości energetycznej porcji.

Wskazówki żywieniowe

  • Ciesz się zrównoważonym menu przygotowanym ze smacznych, pożywnych i niedrogich lokalnych składników. Czy wiesz, że dodanie warzyw i ziół pod koniec gotowania pomaga zachować ich żywe kolory, smak, chrupkość i ważne składniki odżywcze?
  • Ciesz się posiłkiem z pomarańczą, ananasem lub innymi owocami bogatymi w witaminę C, aby pomóc organizmowi wchłonąć więcej żelaza z posiłku. #odżywczasiłażelaza
  • Świetna wiadomość! To danie ma wystarczającą ilość oleju i soli, abyś uzyskał zbilansowany i pyszny posiłek. Nie trzeba dodawać więcej.
x
MyMenu IQ™

Kluski francuskie z sosem mięsnym

+

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Wróć

Kluski francuskie z sosem mięsnym

(0)
1 godz 5 min
Łatwy
Kup składniki
WINIARY logo
Winiary winiary.pl
Smacznego!

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

4 porcje

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
1  opakowanie
Sos pieczeniowy jasny WINIARY
120  g
Masło
6 
Jajko
2  szklanek
Mąka pszenna pełnoziarnista
trochę
Sól
450  g
Schab wieprzowy bez kości
50  g
Boczek
2  płaskich łyżek
Oliwa z oliwek
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
43.81 g
Węglowodany
44.11 g
Tłuszcze
52.86 g
Wartość energetyczna
833.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję

Delikatne francuskie kluseczki z jasnym Sosem pieczeniowym, kawałkami wieprzowej polędwiczki oraz podsmażanym boczkiem. Rozpływają się w ustach, a jednocześnie są też fantastycznym dodatkiem do różnego rodzaju mięs. Nasze kluski francuskie z sosem mięsnym to wyborny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Spróbuj również przepisu na wyborny gulasz wieprzowy z kluskami!

Przygotowanie

65 min
  • Krok 1

    10 min
    Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.
  • Krok 2

    5 min
    Formuj małe kluseczki łyżką.
  • Krok 3

    5 min
    Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.
  • Krok 4

    5 min
    Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.
  • Krok 5

    10 min
    Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.
  • Krok 6

    5 min
    Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.
  • Krok 7

    5 min
    Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.
  • Krok 8

    2 min
    Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.
Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 1 z 8

Masło utrzyj z żółtkami, białka ubij na pianę i wymieszaj z masą żółtkową. Następnie powoli dodawaj mąkę, wyrabiając ciasto.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 2 z 8

Formuj małe kluseczki łyżką.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 3 z 8

Kluseczki wrzucaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj przez 3-5 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 4 z 8

Boczek i polędwiczki pokrój w cienkie paski. Boczek wytop na skwarki, dodaj oliwę.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 5 z 8

Mięso obtocz w mące, posól i smaż przez 10 minut.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 6 z 8

Sos dokładnie rozprowadź w 300 ml zimnej wody. Mieszając doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut, często mieszając.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 7 z 8

Sos wymieszaj z mięsem, zagotuj.

Kluski francuskie z sosem mięsnym

Krok 8 z 8

Podawaj z kluskami francuskimi i surówką.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez soi
  • Danie główne
  • Jajka
  • Kuchnia francuska
  • Obiad
  • Z jajkami
  • Z mięsem

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Pulpety w sosie pomidorowym

    Pulpety w sosie pomidorowym

    39 min Łatwy
  • Polędwiczki w sosie orzechowym

    Polędwiczki w sosie orzechowym

    39 min Łatwy
  • Indyk w sosie pieczeniowym

    Indyk w sosie pieczeniowym

    1 godz 1 min Średni
  • Pulpeciki drobiowe w sosie serowym

    Pulpeciki drobiowe w sosie serowym

    47 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu