Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Gulasz wieprzowy z kluskami

0
252 min
Łatwy

Składniki

-
4 porcje
+

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz tutaj

1 paczka
WINIARY POMYSŁ NA... gulasz paprykowy
600 g
Łopatka wieprzowa
10 g
Suszone grzyby
2 
Cebula
3 łyżek
Oliwa z oliwek
600 g
Ziemniaki
5 łyżek
Mąka ziemniaczana
1 
Jajko
1 trochę
Sól

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
| Liczba skopiowanych składników
Adimo
.

Wartości odżywcze

Tłuszcze
23.96 g
Wartość energetyczna
565.67 kcal
Białko
38.81 g
Węglowodany
48.69 g
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Gotujmy

Przygotowanie

252 min
Krok 1
120 min
Namocz grzyby.
Krok 2
5 min
Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
10 min
Mięso pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.
Krok 5
60 min
Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.
Krok 6
20 min
Ugotuj 500 g ziemniaków.
Krok 7
10 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostałe 100 g ziemniaków (jedna sztuka) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i jajkiem.
Krok 8
15 min
Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.
Krok 9
5 min
Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.
Krok 10
2 min
Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.
Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 1 z 10

Namocz grzyby.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 2 z 10

Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 3 z 10

Mięso pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 4 z 10

Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 5 z 10

Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 6 z 10

Ugotuj 500 g ziemniaków.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 7 z 10

Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostałe 100 g ziemniaków (jedna sztuka) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i jajkiem.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 8 z 10

Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 9 z 10

Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.

Gulasz wieprzowy z kluskami

Krok 10 z 10

Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.

Prawdziwy, tradycyjny polski obiad: gulasz wieprzowy z kluskami. Wystarczy świetny Pomysł na... gulasz, łopatka wieprzowa, suszone grzyby i cebula. Domowe kluski śląskie robimy z gotowanych i surowych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.
Przepis w formacie PDF
Pobierz
Udostępnij

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz
Asset 10

Komentarze 0

0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika