Gulasz wieprzowy z kluskami
252min
Łatwy
.
Wartości odżywcze
Białko
38.81 g
Węglowodany
48.69 g
Tłuszcze
23.96 g
Wartość energetyczna
565.67 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Przygotowanie
252 min
Krok 1
120 min
Namocz grzyby.
Krok 2
5 min
Cebule obierz i pokrój w grubą kostkę.
Krok 3
10 min
Mięso pokrój w kostkę, zrumień na rozgrzanej oliwie. Do mięsa dodaj cebulę i podsmaż.
Krok 4
5 min
Zawartość opakowania POMYSŁ NA... wsyp do 0,5 zimnej wody i dokładnie wymieszaj. Dodaj zawartość patelni.
Krok 5
60 min
Grzyby umyj, pokrój w paski i dodaj do gulaszu. Duś na wolnym ogniu około 60 minut.
Krok 6
20 min
Ugotuj 500 g ziemniaków.
Krok 7
10 min
Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Pozostałe 100 g ziemniaków (jedna sztuka) zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie wymieszaj z mąką ziemniaczaną i jajkiem.
Krok 8
15 min
Wyrób ciasto, uformuj wałek i pokrój go na kawałki. Uformuj kulki, spłaszcz je i kciukiem zrób w nich wgłębienia.
Krok 9
5 min
Gotuj kluski w posolonym wrzątku przez około 3-5 minut po wypłynięciu.
Krok 10
2 min
Kluski wyłóż na półmisek i polej gulaszem.
Prawdziwy, tradycyjny polski obiad: gulasz wieprzowy z kluskami. Wystarczy świetny Pomysł na... gulasz, łopatka wieprzowa, suszone grzyby i cebula. Domowe kluski śląskie robimy z gotowanych i surowych ziemniaków oraz mąki ziemniaczanej. Podajemy z surówką z kiszonej kapusty lub sałatką z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem i cebulą.
Komentarze 0