Skip to Main Content
Winiary
Winiary
  • Szukaj
  • Zaloguj się / Zarejestruj
  • Przepisy
  • #niemarnujemy
  • Obiad na każdą kieszeń
  • MyMenu Plan
  • CookBook
  • Roślinna kuchnia
  • Desery
  • Winiary
  • Wszystkie przepisy
  • Kuchnia sezonowa
  • Składniki
  • Okazja
  • Nie marnujemy
  • Desery
  • Kolacja
  • Obiad
  • Śniadanie
  • Dania i przekąski
  • Zupy
  • Pomagamy w gotowaniu i niemarnowaniu
  • Przepisy
  • Porady i inspiracje
  • Foodsharing
  • Recycling opakowań
  • Produkty Dobre Dłużej
  • Obiad na każdą kieszeń
  • Mięsny obiad
  • Mięsny obiad do 10 zł
  • Mięsny obiad do 15 zł
  • Bezmięsny obiad
  • Bezmięsny obiad do 10 zł
  • Bezmięsny obiad do 15 zł
  • Kategorie produktów
  • Produkty
  • ☞ Porady
  • Nowości i konkursy
  • O nas
  • Nasi eksperci
  • Kontakt
Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

(0)
1 godz 20 min
Łatwy
Kup składniki
Autorem przepisu jest pacpaw

Dodaj ten przepis do MyMenu Plan!

Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas

Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Dodaj do CookBook

Składniki

5 porcji

Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz

ingredient_quantity
recipe ingredient
40  dag
Wołowina
0.33 
Seler naciowy
2 
Marchewka
1 
Pietruszka
5 
Topinambur
2 
Ziemniaki
0.25  szklanka
Kasza jęczmienna perłowa
2 
Cebula
2  łyżek
Słodka papryka
2  łyżek
Koncentrat pomidorowy
150  ml
Sok pomidorowy
2  ząbków
Czosnek
4 
Ziele angielskie
3 
Liść laurowy
trochę
Rozmaryn
0.5  łyżeczka
Pieprz czarny
1  łyżka
Smalec
2  szczypt
Zioła prowansalskie
Kopiuj

Porady & triki

Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.

Kopiuj składniki

Wybierz z listy składników

Kopiuj
.

Wartości odżywcze

Białko
25.2 g
Węglowodany
48.24 g
Tłuszcze
5.55 g
Wartość energetyczna
324.98 kcal
Wartości w przeliczeniu na 1 porcję
Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem to sprawdzony sposób, który zapewnia nam sytość, wspaniały smak i odchudzające właściwości topinamburu. Znany również pod nazwą słonecznika bulwiastego - topinambur, zapewnia wiele wrażeń smakowych. Stanowczo będzie wybijał się ponad inne smaki, które znajdziecie w tej zupie.

Przygotowanie

80 min
  • Krok 1

    5 min
    Wszystkie warzywa oczyszczamy.
  • Krok 2

    5 min
    Wołowinę kroimy w kostkę.
  • Krok 3

    5 min
    Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.
  • Krok 4

    10 min
    Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.
  • Krok 5

    10 min
    Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.
  • Krok 6

    5 min
    Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.
  • Krok 7

    3 min
    Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.
  • Krok 8

    5 min
    Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.
  • Krok 9

    2 min
    Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.
  • Krok 10

    5 min
    Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.
  • Krok 11

    5 min
    Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.
  • Krok 12

    20 min
    Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.
Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 1 z 12

Wszystkie warzywa oczyszczamy.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 2 z 12

Wołowinę kroimy w kostkę.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 3 z 12

Seler w całości zalewamy zimną wodą i stawiamy na ogniu.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 4 z 12

Na patelni rozpuszczamy smalec. Na rozgrzany wrzucamy pokrojoną wołowinę. Smażymy do zbrązowienia.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 5 z 12

Na pozostały ze smażenia smalec wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. W razie potrzeby dodajemy jeszcze smalcu i smażymy do zarumienienia. Pod koniec smażenia wsypujemy czerwoną paprykę słodką. Usmażoną dodajemy do garnka z selerem i wodą.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 6 z 12

Podobnie robimy z czosnkiem w łupinkach. Najpierw prażymy na suchej patelni, a potem wrzucamy do garnka.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 7 z 12

Koncentrat pomidorowy mieszam z sokiem pomidorowym.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 8 z 12

Przelewam na patelnię i chwilę podsmażam wyparowując wodę.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 9 z 12

Chwilę mieszamy i zawartość patelni przerzucamy do garnka. Do garnka wrzucamy też pokrojony na kawałki topinambur.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 10 z 12

Marchewkę i pietruszkę również kroimy, ale przed dodaniem do garnka podgrzewamy na patelni. Gdy zacznie się rumienić wtedy dodajemy.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 11 z 12

Doprawiam ziołami prowansalskimi i przelewam do garnka. Na koniec wsypuję wypłukaną kaszę jęczmienną.

Zupa gulaszowa z kaszą jęczmienną i topinamburem

Krok 12 z 12

Doprawiam zielem angielskim, liściem laurowym oraz pieprzem kolorowy ziarnisty. Gotuję w szybkowarze 7 minut lub w normalnym garnku około 20 minut. Smacznego.

Dodaj do My Menu Plan

Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się

Zaloguj się lub załóż konto

Przepis w formacie PDF

Udostępnij

  • Facebook
  • Twitter
  • Pinterest
  • Whatsapp

Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną

Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.

lite

Dziękujemy za ocenę!

Czekamy na Twoją recenzję!

Oceniłeś już ten przepis/produkt.

Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.

Zapisz

Komentarze 0

Please enter proper keywords 0/4000
Proszę podać poprawną nazwę użytkownika. Musi zawierać 4-15 znaków. Znaki od A do Z i od 0 do 9 są dozwolone
Nazwa użytkownika
Anuluj
Prześlij
Pokaż więcej komentarzy

Zarejestruj się na winiary.pl i zyskaj więcej!

Zobacz wszystkie benefity
Benefit Zaplanuj posiłki z My Menu Plan

Zaplanuj swoje posiłki z My Menu Plan

Zobacz wszystkie benefity

Więcej przepisów

  • Bez orzechów / orzeszków ziemnych
  • Bez orzechów laskowych
  • Bez ryb
  • Bez skorupiaków
  • Obiad
  • Przystawka
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Z mięsem
  • Zupa

Polecane przepisy

Pokaż więcej przepisów

  • Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    Grochówka wigilijna – kuchnia regionalna

    13 godz 15 min Średni
  • Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    Zupa jarzynowa z selerem naciowym i brukselką

    39 min Łatwy
  • Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    Kremowa kartoflanka z młodych ziemniaków z topinamburem

    56 min Łatwy
  • Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

    Różowa pierś z kaczki polana sosem żurawinowym podawana z ryżem i warzywami

    1 godz 15 min Łatwy

Pokaż więcej przepisów

  • Facebook
  • Youtube
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
  • Zarejestruj się
  • Polityka Cookies
  • Zaloguj się
  • Kontakt
  • Polityka prywatności
  • Regulamin serwisu