Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zupa gulaszowa to jedno z ulubionych dań polskiej kuchni. Wykonana na Rosole Drobiowym WINIARY dostarcza wyjątkowych smaków i stanowi rewelacyjną oprawę dla podsmażonej wołowiny, cebuli oraz papryki z ziemniakami. Możesz podać ją z dodatkiem pomidorów w zalewie, z pieprzem i kminkiem, który dodatkowo pozytywnie wpływa na trawienie. Latem zupa gulaszowa dobrze skomponuje się ze świeżymi pomidorami.
Docenisz ją za fakt, że wpisuje się w trendy „zero waste” w kuchni oraz da się ją przygotować dość szybko i łatwo. Jednocześnie jest to sposób na obiad nawet na kilka dni. To jedno z tych dań, które dzień później smakuje jeszcze lepiej, gdy smaki już na dobre się przenikną.
Obierz cebulę, posiekaj ją i zeszklij na oleju, a następnie dodaj do niej pokrojone w kostkę mięso. Na koniec oprósz papryką w proszku i zasmaż. Dosyp odrobinę kminku i dodaj kostkę Rosołu Drobiowego WINIARY. Dolej 700 ml wody i gotuj na małym ogniu. W tym czasie obierz i pokrój w kostkę ziemniaki.
Umyj paprykę i także pokrój w kostkę. Sprawdź, czy mięso jest już miękkie. Jeśli tak, dodaj ziemniaki z papryką i gotuj kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaj pomidory krojone w zalewie. Duś przez kolejny kwadrans i na koniec dopraw pieprzem.
Podoba Ci się ten przepis? Dodaj go do swojej książki kucharskiej. Załóż ją TUTAJ.
Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, następnie oprósz papryką i zasmaż.
Krok 3
43 min
Dodaj kminek, kostki bulionowe i 700 ml wody, gotuj na wolnym ogniu.
Krok 4
10 min
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 5
10 min
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Krok 6
15 min
Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą.
Krok 7
15 min
Duś około 15 minut, dopraw pieprzem.
Krok 8
2 min
Zupę gulaszową możesz podawać na jednodaniowy obiad ze świeżym, ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi tostami.
Krok 1
z
8
Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
Krok 2
z
8
Mięso pokrój w kostkę i dodaj do cebuli, następnie oprósz papryką i zasmaż.
Krok 3
z
8
Dodaj kminek, kostki bulionowe i 700 ml wody, gotuj na wolnym ogniu.
Krok 4
z
8
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
Krok 5
z
8
Paprykę umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój ją w kostkę.
Krok 6
z
8
Gdy mięso będzie miękkie dodaj pokrojone ziemniaki i paprykę. Gotuj przez 10 minut i dodaj pokrojone pomidory wraz z zalewą.
Krok 7
z
8
Duś około 15 minut, dopraw pieprzem.
Krok 8
z
8
Zupę gulaszową możesz podawać na jednodaniowy obiad ze świeżym, ciemnym pieczywem lub pełnoziarnistymi tostami.
Dodaj do My Menu Plan
Aby kontynuować, załóż konto lub zaloguj się
Zaloguj się lub załóż konto
Przepis w formacie PDF
Udostępnij
Zgoda na przejście na stronę zewnętrzną
Kliknąłeś link, który prowadzi do strony zewnętrznej. Pamiętaj, że nie ponosimy odpowiedzialności za treści tam zamieszczane. Więcej o naszej polityce przeczytasz tutaj.
lite
Dziękujemy za ocenę!
Czekamy na Twoją recenzję!
Oceniłeś już ten przepis/produkt.
Podziel się swoją opinią. Wystaw ocenę, zaznaczając odpowiednią liczbę gwiazdek.
Zapisz
Komentarze
1
S
Sebastian
świetna strona i przepis, stosuje go z małymi modyfikacjami już dłuższy czas, dziś chciałem wrócić do pierwowzoru i tu mam małe zastrzeżenia, proporcje dla 4 osób są ok, ale dla 20 powinno być chyba trochę więcej wody jak w opisie 700ml ?????
Winiary
Expert
Sebastian, oczywiście, że dla 20 osób trzeba zwiększyć ilość wszystkich składników. Jeśli chcesz przygotować tak dużą porcję będziesz potrzebować ok. 3,5 l wody. My podaliśmy tu ilość wody na ok. 4 porcje.
Komentarze 1